Dordtse Sociale Teams bereiden zich voor

27 november 2014 door Hennie van der Zouw
Dordtse Sociale Teams bereiden zich voor

DORDRECHT - De zorg verandert, Dordrecht verandert mee. Op dinsdag 25 november hebben wethouders Rik van der Linden (Jeugd) en Karin Lambrechts (Maatschappelijke ondersteuning) kennis gemaakt met de nieuwe Dordtse Sociale Teams. Dat gebeurde in het Dordrechts Museum. De Sociale Teams zijn opgericht om de extra taken op het gebied van maatschappelijke ondersteuning en jeugdhulp uit te voeren die op 1 januari 2015 overkomen van het Rijk naar de gemeente. Dordrecht organiseert deze taken gebiedsgericht: laagdrempelig en dichtbij.

De Sociale Teams zijn voor Dordtenaren dé voordeur voor alle hulp- en ondersteuningsvragen. Dat kan gaan over meedoen in de samenleving, vragen over de opvoeding of ontwikkeling van een kind, langer zelfstandig wonen of voorzieningen zoals een rollator.

Werkwijze
De teams werken volgens het principe één contactpersoon – één plan. De professional in het team kijkt samen met de inwoner eerst naar wat iemand zelf kan, eventueel met hulp van familie, vrienden of buren. Als dit niet kan of onvoldoende is, kan iemand rekenen op  (tijdelijke) ondersteuning of zorg.
In Dordrecht zijn veel initiatieven en algemene voorzieningen die mensen kunnen helpen, zoals welzijnswerk en opvangvoorzieningen. Als er hulpmiddelen of voorzieningen op maat nodig zijn, wordt dit door de Sociale Dienst Drechtsteden geregeld.

Waar naartoe ná 5 januari 2015?
In Dordrecht komen vijf sociale teams die gebiedsgericht gaan werken. De locaties van de teams zijn al bekend, de telefoonnummers en e-mailadressen volgen binnenkort:
- Sociaal Team Centrum (Binnenstad, Reeland, Noordflank en Staart): gebouw Driesprong, Bankastraat 10
- Sociaal Team Oost (Sterrenburg, Dubbeldam en Stadspolders): voormalige politiepost Blaauwweg 110
- Sociaal Team Wielwijk: Admiraalsplein 413, (078) 770 50 02, info@wielwijk.nl
- Sociaal Team Crabbehof: Van Oldenbarneveltplein 84-86, (078) 617 00 16, info@crabbehof.nl
- Sociaal Team Krispijn: Nassauweg 2, (078) 632 33 61, wijkwinkelnieuwkrispijn@dordrecht.nl

Bestaande zorg
Dordtenaren die nu al zorg ontvangen, behouden die zorg ook in 2015. De zorgverlener informeert hen hierover. Als de zorg/indicatie afloopt in 2015, dan kunnen deze mensen bij de Sociale Teams terecht. Ook mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) ontvangen deze week een brief.

Vragen
Het huidige zorgstelsel sluit niet langer aan bij de wensen van nu en wordt te kostbaar. Veranderingen zijn nodig om de zorg betaalbaar te houden en weer eigentijds te maken. Het nieuwe stelsel is erop gericht om inwoners zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen (ouderen) en zo gezond mogelijk op te laten groeien (jongeren).

Deze veranderingen kunnen vragen oproepen. Op www.dordrecht.nl > Zorg vanaf 2015 staat informatie over de veranderingen in Dordrecht. Ook op www.dezorgverandertmee.nl en www.rijksoverheid.nl/hlz is veel informatie te vinden.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.