Jan Janssen geeft Fer de Klerk (Merz) een schouderklop

29 november 2014
Jan Janssen geeft Fer de Klerk (Merz) een schouderklop

DORDRECHT - De Jan Janssen agenda is weer uit! Hij houdt actief Dordrecht in het oog. Fer de Klerk van MERZ krijgt van hem deze week een schouderklop.

Dordtse agenda, er is natuurlijk veel meer, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl:

- vanaf 27-11 in de boekhandel, een nieuw deeltje in de serie 'Verhalen van Dordrecht', 'Verborgen schatten van het Statenplein', archeoloog Marc Dorst over de opgravingen op het Statenplein aan het eind van de negentiger jaren. De prijs is ongewijzigd  € 3,75;

- 29-11, vanaf 14.00, Merz, Dordtse Bands uit de 60ger-90ger jaren;

- 29-11, vanaf 16.00 tot na middernacht, Kunstmin, Nederland Leest Slotfeest, primeur van De Bibliotheek AanZet, weergaloos programma, http://nederlandleestslotfeest.nl/#;

- 29/30-11, Movies, Eerste Nederlandse Veteranenfestival, zie www.themoviesdordrecht.nl, ook voor het hele filmprogramma van de week;

- 30-11, 15.00, Boekpresentatie Columns Kees Thies, Vos en van der Leer;

- 3-12, Movies, Cinefiliaal

- 5-12, familieavond, Sinterklaas;

- 7-12, 20.00, klassiek met Sursum Musica in galerie van Veen;

- 9-12, 19.30, Energiehuis/ToBe, De renaissance Schilderkunst in Italië en de Nederlanden, laatste avond van 4;

- 13-12, 14.00, Stichting De Stad in 'De Holland' van Sybold van Ravensteyn, over het gebouw, de renovatie, het Nationaal Onderwijs Museum, eenmalige kans!

 

De Vliegende Kunstenaar is echt Dordts. Tot een paar jaar geleden organiseerde Jeanne van der Horst en Linda Janssen een paar keer per jaar kunstreizen voor een select gezelschap. Legendarische bezoeken aan kunstzinnige plaatsen en gebeurtenissen. De organisatie van deze traditie wordt sinds vorig jaar voortgezet door Linda met Hans Jansen Manenschijn, Katarina Sledz en mijzelf. Maar het gaat uiteraard om de deelnemers zelf, een bus vol kunstenaars en kunstminnende Dordtenaren. 

Op 19 december is de jaarlijkse 'Mistery Tour', bestemming mysterieus, uiteraard, kwaliteit gegarandeerd, engagement en een goed gesprek voor eigen rekening. Maar dat zit in zo'n bus vol wel goed. Voor de lezers van mijn nieuwsbrief die horen bij de Vliegende Kunstenaar maar zich nog niet aangemeld hebben, doe dat even. De bus loopt vol.

 

ECHTDordrechthttp://echtdordrecht.nl. is opgericht door 2 enthousiaste ondernemers, Norbert Broers-Haisma en Mendy Leguijt. De ondernemers zijn onbekenden voor mij. Ik trof hun initiatief aan in de nieuwsbrief van Merz. 

Beide ondernemers zijn al jaren actief in de vrijetijdssector en gepassioneerd over de stad Dordrecht.

Ondanks dat Mendy hier sinds haar 18e niet meer woont, blijft de stad haar verrassen. Er zijn zoveel mooie plekken en bijzondere monumenten die Dordrecht haar biedt. Dat ze dit ook wil delen met andere mensen.

Norbert is geen onbekende in het bedenken en uitvoeren van (nieuwe) activiteiten. Een geboren entertainer! 

Samen bundelen zij hun krachten en bieden zij unieke activiteiten aan die het 'echte' Dordrecht laten zien.

Wat zij belangrijk vinden bij het aanbieden van groepsactiviteiten is de originaliteit en het entertainment gehalte. Daarom ontwikkelen zij veel van hun producten zelf en gaan samenwerkingen aan met bedrijven die dit ook hoog in het vaandel hebben staan.

Ferry de Klerk heeft zelf met Merz ook altijd prachtige initiatieven, eetaanbod en muziek, zie http://merzdordrecht.nl

 

Henk Donkervoort's 'LifeStyle Dordrecht' verblijdt Dordt al bijna 12 1/2 jaar. Hun nieuwe nummer ligt er al vanaf 1 oktober. Altijd een genoegen erin te lezen en kijken! 

Wat pik ik er nu uit? Lion's Kersgala op 13 december as in het vernieuwde Kunstmin, Dordtse schilder Reinier Kennedy door Pieter Jorissen van Mak Veilingen, het Hof van Dordrecht (jullie weten wel van 1572) als filmset, de tentoonstelling 'Op reis met van Gijn' in het museum Huis van Gijn, 'In de ziel geraakt' over de kunst van Barbara Kruyt, 'Dordt verdient levendige havens met Stichting Dordtse Wateren en uiteraard Elio Barone. En nog veeeeeeeel meeeeeeeer. Zie oa http://donkervoortcommunicatie.nl.

 

Bas van Ouwekerk is bekend bij elke Dordtenaar die van cello houdt. Naast zijn Dordtse inspanningen is hij ook voorzitter van de Kamermuziek Vereniging Rotterdam, jullie weten wel, die stad vlakbij waar Dordrecht de banden mee aanhaalt. Zijn vereniging presenteert elk jaar een aantal concerten in de Jurriaansezaal in de Doelen. De eerstvolgende zijn 9-12 as en 13-1-2015. Informatie vinden op www.kamermuziekvereeniging.nl.

 

Kees Thies is de meest gelezen en bespoken columnist van Dordtse zaken. Dagelijks verschijnt zijn column op pagina 2 van AD/Drechtsteden. In Dordtse gezinnen, ondernemerskringen en de politiek worden zijn woorden gespeld. Met milde humor neemt hij dagelijkse en grotere ongemakken onder de loep. Zijn mooiste columns zijn samengebracht in een boekje. De presentatie van de gebundelde columns is morgen, zondag 30 november om 15.00 bij Vos en van der Leer. Burgemeester Brok krijgt het eerste exemplaar.

 

Amsterdam Art Weekend begon donderdag en loopt tot morgen. Bij eerdere versies ging ik steevast bij de 'Rijksacademie' langs. Nu heb ik voor 'De Ateliers' gekozen. Ik wilde wel eens zien of cultuurverschillen van de beide organisaties zichtbaar was. Dat was immers de reden waarom 'De Ateliers' een fusie van beide organisaties blokkeerden.

Naast de 'Rijksacademie' en 'De Ateliers' doen 27 ateliers mee en 8 cultuurinstellingen waar onder Eye, Foam, Apple Art Centre, de Oude Kerk.

Over de stukgelopen fusiepoging tussen de 'Rijksacademie' en 'De Ateliers', was al 2013: 

De twee postacademische instellingen zouden hun krachten bundelen en samen een ‘topinstituut voor beeldende kunst’ vormen. De Ateliers heeft zich teruggetrokken.
De Ateliers wil alleen verder en verklaart: “De verschillen in cultuur en werkwijze van beide postacademische instituten bleken echter groot.” Joop van Caldenborgh is aangesteld als voorzitter van bestuur en moet het instituut “een stabiele toekomst te geven.”. De Rijksakademie laat in een persbericht weten teleurgesteld te zijn: “Vandaag heeft de Rijksakademie met spijt en verbazing vernomen dat De Ateliers zich terugtrekt uit de vergevorderde fusiegesprekken met de Rijksakademie. (…) We betreuren de beslissing van onze collega’s, aangezien we een missie delen: het verder ontwikkelen van getalenteerde kunstenaars.”
De Raad van Cultuur adviseerde in mei 2012 om Stichting De Ateliers en de Rijksakademie van beeldende kunsten geen subsidie toe te kennen, tenzij de instellingen een gezamenlijk plan zouden indienen. In juli 2012 werd de eerste persconferentie over de samenwerkingsplannen al 
uitgesteld, vanwege onderwerpen ‘die nadere uitwerking behoeven’. In augustus 2012 adviseerde de Raad voor Cultuur om De Ateliers € 400.000 en de Rijksakademie € 1.100.000 toe te kennen.

 

Rugby blijft mijn sport. Twee keer 15 mannen die elkaar twee keer 40 minuten te lijf gaan zonder dat er een verkeerd woord valt. Fair play en team-spirit, that's the game. 

De teams uit de Southern Hemisphere hebben hun wedstrijden in Europa gespeeld en zijn weer naar huis. 

Een wedstrijd begint al voor de aftrap. De 'All Blacks' (New Zealand) jagen de tegenstander de schrik aan met de 'haka', www.youtube.com/watch?v=w5hP0kBQxB0. De teams en het stadion laten zich bij de Anthems niet onbetuigd. Mijn favoriete anthem is Wales, www.youtube.com/watch?v=AM4mIlYKG9s. Wales speelde vorige week zaterdag tegen 'The All Blacks'. Ze verloren in eigen huis, het Millennium Stadion. Vroeger speelde ze in Cardiff Arms. Een oud begrip en heilige grond in de rugby-wereld evenals Twickenham, Murryfield en Landsdown Road. 

Ik herinner me mijn eerste wedstrijd nog. Een boomlange en zware Ier liep me omver alsof ik er niet stond. Naderhand leerde ik tackelen. Fantastisch. 

Evenals de derde helft, met zijn allen onder de douche, rugbyliederen, meters bier....Geweldige sport en.....nooit gezeik!

 

Drummers in de jazz. De film 'Whiplash' gaat over een drummer die de absolute top wil halen. En zijn confrontatie met de top-leraar Fletcher. Buddy Rich is het ideaal. Rich behoort bij de top 4 van DE Jazz drummers. De andere 3 zijn Max Roach, Art Blakey en mijn favoriet Elvin Jones. Jones was een van de jazz-giants en speelde met alle andere groten, Miles Davis voorop, John Coltrane, Charles Mingus, Sonny Rollins, McCoy Tyner, Yusef Lateef en vele anderen.

Op Youtube vond ik een stukje Elvin Jones waarin hij een drumsolo op een thema opbouwt, www.youtube.com/watch?v=0YVOd1hK0_w, simpel, toch.....?

 

Dansen met Bach, de Passapied, 'pasjes met voeten'

Komt van oorsprong uit Normandie en Bretagne. Het is een snelle variant op een andere suite onderdeel, het menuet. Het vervat vaak syncopische grapjes. Voor August III (ook wel 'der Sakser' en 'de dikke' genoemd), keurvorst van Saksen en ook nog 30 jaar koning van Polen schreef Bach 'Preise dein Glueck'. Het werd opgevoerd voor de koning en zijn gemalin op zijn verjaardag. Op het marktplein in Leipzig. Zie het wapen van Saksen en hoor de cantate: www.youtube.com/watch?v=cVLEg5YEaAA.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.