Kees Thies vraagt zich af: Wie bepaalt in Dordrecht kleur van de stad: commercie of?

27 november 2014
Kees Thies vraagt zich af: Wie bepaalt in Dordrecht kleur van de stad: commercie of?

DORDRECHT - Bij de Visbrug lijkt er meer commercie te zien, dan historie. Columnist Kees Thies bepleit in zijn rubriek in Ad De Dordtenaar een discussie:

Het decor is prachtig… jammer dat die acteurs er steeds voor gingen staan. Het is vermoedelijk de meest dodelijke toneelrecensie die ik ooit las. In welke krant dat was weet ik niet meer, maar het moet haast wel een Engels dagblad geweest zijn, want op dat soort onderkoelde humor hebben Britten nu eenmaal het patent. Maar laten we even rechtstreeks Het Kanaal oversteken, want ik moest aan die snedige zin denken toen ik een artikel las over de Franse stad Grenoble. Dat is namelijk een hele mooie stad (ik ben er meermalen geweest) maar je moet wél veel moeite doen om dat te kunnen zien. Waarom? Omdat Grenoble al, zolang ik me kan herinneren, is volgestouwd met immense en schreeuwerige reclameborden.

Niet lang meer, als het aan de burgemeester ligt. Hij wil dat die billboards worden verwijderd vervangen door bomen om de stad weer iets van haar oude klassieke glans terug te geven. Grenoble is overigens niet de eerste stad in Europa waar een uitermate terughoudend beleid gevoerd wordt op het gebied van reclame-uitingen. In Engelands oudste stad Chester bijvoorbeeld mogen winkeliers alleen maar kleine, nostalgische houten bordjes aan de gevel hangen met daarop in sierletters hun bedrijfsnaam. Dat werkt, want zelfs de McDonald’s ziet er daar nu ‘sjiek-de-friemel’ uit. Chester, net als Grenoble ooit ‘verborgen’ achter misselijk makend neonlicht, is dan ook een plaatje van een stad geworden.

En zo kom ik uit in Dordrecht… een stad die zich, qua schoonheid makkelijk kan en mag meten met Chester en Grenoble, ware het niet dat het straatbeeld hier nog voor het overgrote deel bepaald wordt door Wibra, Zeeman, Schoenenreus en wie al niet meer. De schoonheid van, vooral dit deel van de Voorstraat (zeg maar nabij de Visbrug), wordt verpest door overdreven grote borden en lichtbakken in de aller-lelijkste kleurencombinaties ooit bedacht. Daar moet toch wat aan te doen zijn? Of hebben die grote winkelketens als het er écht op aankomt  uiteindelijk méér macht over het uiterlijk van mijn stad dan gemeentebestuurders? Wie ‘kleurt’ hier nou eigenlijk de stad

(tot zover Kees Thies. Elke dag kees bij het ontbijt: alleen in AD De Dordtenaar)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.