'Zuivel op zuivel is voer voor de duivel' recepten uit oorlogstijd

06 november 2013
'Zuivel op zuivel is voer voor de duivel' recepten uit oorlogstijd

DORDRECHT - Een kijkje in de Nederlandse oorlogskeuken. Jonge historici schrijven een boek over recepten uit de Tweede Wereldoorlog.

Dat geschiedenis niet stoffig is maar juist interactief en leuk kan zijn, bewijzen Kyle Oosterling en Marjelle Vermeulen met hun boek Zuivel op zuivel is voer voor de duivel. Recepten uit de Tweede Wereldoorlog. Deze twee jonge historici willen het culturele erfgoed van Nederland toegankelijk maken voor een breder publiek.

De schrijvers gaan in Zuivel op zuivel is voer voor de duivel in op de Nederlandse eetcultuur in de periode 1940 – 1945. Door een combinatie van authentieke oorlogsrecepten, dagboekfragmenten, oorlogskranten, recente interviews en oorlogsedities van het vrouwentijdschrift Libelle kan de lezer het verleden actief ervaren. Het boek is geïnspireerd door de receptenbundel Koken… nu! van de Rotterdamse Huishoudschool. Deze bundel, verschenen in 1942, was bedoeld om huisvrouwen efficiënt om te leren gaan met de beperkte voorraad voedingsmiddelen in oorlogstijd.

Oosterling en Vermeulen hebben uiteindelijk een veelzijdig en interessant beeld geschetst van de eetcultuur in de Tweede Wereldoorlog. Hun boek is vanaf 20 november 2013 overal verkrijgbaar. Zuivel op zuivel is voer voor de duivel. Recepten uit de Tweede Wereldoorlog. ISBN: 978-94-91361-75-3. Consumentenprijs € 16,95. Het boek is uitgegeven door Schrijverspunt Clusteruitgeverij en vormgegeven door Studio305.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.