Sociaal bewogen predikant Wim Aanen schuldhulpmaatje van drie Dordtenaren

06 december 2014

DORDRECHT – Het Reformatorisch Dagblad (RD) besteedt uitgebreid aandacht  hoe in Dordrecht mensen, met schuldhulpmaatje, proberen hun hoofd boven water te houden.  Soms zijn mensen continu bezig schulden af te lossen.

Ds. Wim Aanen is één van de mensen, die inspringt. Hij is ook voorzitter van het diaconaal platform Dordrecht van de kerken. Daarnaast is ds. Aanen vanaf 2007 betrokken bij het Platform dak- en thuislozen.  Hij is sociaal bewogen en laat dat ook doorklinken in het RD. Eerder kreeg hij als sociale predikant aandacht in Dagblad Trouw:  Een citaat:  ,,Een Turks gezin in Dordrecht ontsnapte dankzij de hulp van dominee Wim Aanen aan huisuitzetting. Aanen is 'schuldhulpmaatje', een kerkelijk initiatief":.

Verder toen in Trouw:

Aanen ziet het nu als taak van de diaconie om hulpverlenende instanties meer te laten samenwerken en om aan de burgerlijke gemeente duidelijk te maken wat wel en vooral wat niet werkt. "Soms leidt het handhaven van regels om een kleinigheid tot grote schade, bij beide partijen. Neem een huisuitzetting. Dat is natuurlijk vreselijk voor de bewoners, en het kost de gemeente al gauw 10.000 euro. Wij proberen in overleg te kijken of er een andere oplossing is."

Het RD volgt hem in zijn hulp bij een vrouw van 30 jaar:

Samira (30) zit als moeder van drie kinderen – na een verblijf in een Blijf van mijn lijfhuis, echtscheiding en andere zorgen - met een schuld van 20.000 euro in een Dordtse huurwoning.

 

Een voorbeeld in het RD van hoe iemand het verschil tussen de regels in de theorie en praktijk mee maakt:

De financiële situatie van Samira is slecht. „Ik ben continu bezig schulden af te lossen. Aan het eind van de maand heb ik soms geen geld om eten te kopen”, zegt ze. Sinds twee jaar heeft ze een SchuldHulpMaatje, ds. Wim Aanen. „Hij helpt me met de administratie. En we zijn nu aan het kijken of ik in de schuldsanering kan komen.” De laatste maanden werkt Samira met een nulurencontract op de facilitaire afdeling van een zorginstelling. „Op de 25e van de maand moet ik mijn gegevens inleveren bij de sociale dienst, maar ik krijg m’n overzicht pas op de 27e. Doordat ik te laat ben, heb ik al twee maanden achter elkaar een boete van 150 euro gekregen, maar ik kan er niets aan doen.” Met hulp van haar maatje is ze bezig de sociale dienst te bewegen de regels aan te passen aan de praktijk.

Wim Aanen is betrokken bij de Hervormde Kerk in Krispijn, die samen komt in de wijkzaal van de Pauluskerk. Hij is schuldHulpMaatje bij drie hulpvragers. In totaal worden er al dertig mensen in Dordrecht zo begeleid door een maatje.

De predikant geeft in het RD een beeld van zijn werk. De oorzaken van de problemen zijn divers, merkt ds. Aanen. Regelmatig is er sprake van schulden na een echtscheiding. „Ik kom ook mensen tegen, met verschillende nationaliteiten, die totaal niet weten hoe ze met geld moeten omgaan. Een Antilliaanse vrouw vertelde me dat haar kerkelijke gemeente bij het dooponderwijs aan volwassenen ook budgetteringsles geeft, omdat bijna alle Antillianen veel schulden hebben door kopen op krediet.” Elk contact verloopt anders, is de ervaring van ds. Aanen. „In het begin kan het intensief zijn, als er bijvoorbeeld sprake is van een dreigende uithuiszetting of afsluiting van gas en licht. Dan kom ik een paar keer per week bij mensen. Als het stabiel is, gaan ze één keer per maand naar de sociale dienst. In de tussenliggende weken kom ik langs om te kijken of alles goed gaat.” Vaak ziet ds. Aanen dat de omstandigheden van de hulpvrager verbeteren, maar er zijn ook andere situaties. „Mensen moeten meewerken, bereid zijn in uitgaven te snijden. Als die wil er niet is, houdt het op. Dan neem ik na een paar keer beleefd afscheid, in de hoop dat iemand niet onder de brug belandt. Mensen houden hun eigen verantwoordelijkheid.”

 

Maatje bij schulden

SchuldHulpMaatje is een diaconaal initiatief van diverse kerken, christelijke organisaties en bureaus voor schuldhulpverlening. Het biedt vrijwilligers een driedaagse training en jaarlijkse nascholing om mensen met schulden –binnen en buiten de kerk– te kunnen ondersteunen, doorgaans in aanvulling op hulp door instanties zoals de sociale dienst.

SchuldHulpMaatje ging in 2010 van start en is inmiddels uitgegroeid tot een landelijke vereniging waarbij meer dan zestig plaatsen zijn aangesloten. Het streven is volgend jaar in 25 nieuwe plaatsen te starten. In mei lanceerde de organisatie een website die tips biedt bij het bespreekbaar maken van schulden en het geven van hulp.

www.schuldhulpmaatje.nl www.eerstehulpbijschulden.nl www.uitdeschulden.nl

Ds. Wim Aanen is ook één van de mensen, die de stichting urgente noden (SUN) heeft geadviseerd bij het schrijven van een rapport met de aanbeveling te komen tot een noodhulpbureau in de Drechtsteden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.