Geef voor 1 januari toestemming aan de apotheek voor delen gegevens

08 december 2014 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Wie nog geen toestemming heeft gegeven aan de huisarts en de apotheek om zijn/haar gegevens te delen met andere zorgverleners, doet er goed aan om dit zo snel mogelijk te regelen. Dat zegt Stichting Drechtzorg. Deze koepel van zorgorganisaties in de regio is bezorgd over het tegenvallende aantal mensen dat deze actie heeft ondernomen.

"Het gaat niet snel genoeg en daar kunnen problemen door ontstaan", zegt Hanneke van der Haar van Drechtzorg. Nog te weinig mensen weten dat het nodig is om actief toestemming te geven voor het delen van medische informatie door zorgverleners. Binnen de Drechtsteden heeft nu 26 procent van de inwoners zijn/haar toestemming hiervoor gegeven aan de huisarts. De huisartsen zelf proberen een extra slag te maken door bij het geven van de griepprik actief te vragen om toestemming, maar dit levert onvoldoende winst op. Aan de apotheek heeft 42 procent van de patiënten in de Drechtsteden toestemming gegeven.

Van der Haar: "Het loopt dus bij de apotheken beter, maar daar is de urgentie ook hoger. Vanaf 1 januari is het huidige systeem waarmee apotheken elkaars medicatiegegevens kunnen inzien, uit de lucht. Als mensen geen toestemming hebben gegeven tot delen, dan kunnen problemen ontstaan als ze in het nieuwe jaar een bezoek brengen aan de Dienstapotheek, of aan een andere apotheek dan waar ze normaal komen, of aan de Huisartsenpost. Daar is dan namelijk niet bekend welke medicijnen iemand al gebruikt. De apotheek en de arts kunnen dan niet de veiligheid bewaken, door bijvoorbeeld combinaties van medicijnen te checken."

De Dordtse wethouder Karin Lambrechts (Zorg & Welzijn) roept Dordtenaren ook op om toestemming verlenen voor de uitwisseling van medische gegevens. "Zelf gebruik ik ook regelmatig medicijnen”, zegt Lambrechts. "Ik vind het heel belangrijk dat die gegevens bij andere apotheken bekend zijn. Als je geen toestemming geeft, loop je onnodig risico."

Registreren is niet verplicht, maar Drechtzorg denkt dat de tegenvallende cijfers niet te verklaren zijn door weigering. "We hebben het vermoeden dat veel patiënten nog niet weten dat er iets veranderd is aan het delen van medicatiegegevens", zegt Van der Haar. Toestemming geven is heel simpel: mensen hoeven het alleen maar zelf te melden aan hun eigen huisarts en apotheek. Het kan ook via een centraal punt op internet: www.ikgeeftoestemming.nl

Foto: Frederike Roozen-Slieker
Wethouder Karin Lambrechts heeft zelf al heel gemakkelijk via de computer toestemming gegeven voor het delen van haar gegevens.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.