Weizigt is schapetrots op ‘schapetrots’

10 december 2014 door Eva Baars
Weizigt is schapetrots op ‘schapetrots’

DORDRECHT - Woensdagochtend 10 december is het Dordtse woord van 2014 bekend gemaakt: ‘schapetrots’. De combinatie van ‘apetrots’ en ‘Schapenkoppen’, de geuzennaam van FC Dordrecht en de Dordtenaren in het algemeen, is bedacht door Louise Bergenhenegouwen, directeur van Duurzaamheidscentrum Weizigt. De promotie van FC Dordrecht naar de Eredivisie was de aanleiding voor het ontstaan van dit op social media populaire nieuwe woord.

Een jury van vertegenwoordigers van de Dordtse pers koos het woord ‘schapetrots’ uit bijna twintig woorden en begrippen die dit jaar op social media maar ook in de lokale, regionale en soms zelf landelijke pers rondgingen. De jury beoordeelt het bij Weizigt bedachte woord als ‘Prachtig creatief taalgebruik, maar ook nog eens tijdloos.’ De basis voor het populaire Dordtse woord is gelegd in het voorjaar van 2014 bij het aangaan van de nieuwe, duurzame samenwerking tussen voetbalclub FC Dordrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt. Vrij kort daarna wist FC Dordrecht te promoveren naar de Eredivisie wat het duurzaamheidscentrum als partner nog eens extra trots maakte. Louise Bergenhenegouwen feliciteerde de voetbalclub naar aanleiding van de promotie op Twitter met het bericht: ‘Schapetrots op FC Dordrecht!’. De uitdrukking werd snel daarna al overgenomen en op vele manieren door de Dordtenaren, zowel online als offline, ingezet voor alles waar Dordrecht trots op is.

‘Schapetrots’ wist in de strijd om de titel de woorden ‘drijf-in-bioscoop’, ‘boemelstad’ en het door Kees Thies gecreëerde woord ‘betutteltypesjeuk’ te verslaan. De verkiezing van het Dordtse woord van het jaar is een initiatief van voormalig BVD-gemeenteraadslid Jacqueline van Dongen. Eerdere winnaars waren ‘weesfiets’ (2011), ‘parapludag’ (2012) en ‘swaffeltherapeut’ (2013).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.