Kerken haken in op bezoek van Koning op 27 april 2015

12 december 2014

DORDRECHT – In elk geval vijf  kerken in Dordrecht gaan open op maandag 27 april 2015 als de Koning komt. Zij willen ook gastvrij zijn het weekeinde daarvoor. Dit bleek tijdens een druk bezochte bijeenkomst in de Dordtse Andreaskerk met circa vijftig vertegenwoordigers van allerlei kerkelijke en maatschappelijke richtingen.

De vergadering was door het Platform Raad van Kerken belegt om te brainstormen over mogelijkheden om in te haken op de eerste Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht. ,,Iedereen kwam om mee te denken hoe kerken in het Koningsweekeinde present kunnen zijn in de stad”, aldus voorzitter Hans Berrevoets.

De Grote Kerk, Augustijnenkerk, de Lutherse kerk, de Oudkatholieke kerk aan de Voorstraat en de voormalige Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat zullen in elk geval open zijn.  Kerken elders in de binnenstad, zoals de Kruiskerk en de Wilhelminakerk, en kerken verder van de Koninklijke route denken daarover nog na.

De Raad van Kerken zal begin 2015 een oproep doen aan alle kerken en geloofsgemeenschappen in de stad en regio  om op de zondag (26 april) – een dag voor het bezoek van de Koning - aandacht te besteden aan Koningsdag.   ,,We zullen  er liturgische suggesties voor doen, maar laten het aan de voorgangers en de kerkenraden en parochiebesturen over hoe  invulling wordt gegeven. Vanuit de vergadering zijn wel suggesties gedaan om als kerken samen te kiezen voor een thema voor die zondag. Daarbij is aan brood gedacht. Hoe we dat handen en voeten kunnen geven, zal in een speciale broodcommissie worden uitgewerkt.”, aldus voorzitter Hans Berrevoets. Er wordt ondertussen ook al met bakkers gesproken.

Ds. Nico van den  Houten van de Andreaskerk liep in zijn openingswoord aan het begin van de brainstormavond al vooruit op de mogelijkheid om verhalen uit de Bijbel over brood ook anno 2015 te laten spreken.  Tevens is gesproken over de mogelijkheid om het sociale gezicht van Dordrecht, van kerken en andere maatschappelijke organisaties te laten zien. De Grote kerk binnen en buiten is daarvoor de ideale  plaats genoemd. De uiteindelijke mogelijkheden  hangen nauw samen met het officiële programma van Koningsdag 2015 in Dordrecht. Waarover de gemeente Dordrecht, regiogemeentes overleggen met het Hof en andere betrokken instanties.

 

Voor kerken die open gaan  tijdens het Koningsweekeinde in Dordrecht zal de ervaring met Dordt Monumenteel mede als voorbeeld kunnen dienen.  De komende maanden zal worden gewerkt aan de invulling van een veelzijdig programma.  De voormalige Bonifatiuskerk aan de Wijnstraat wordt gezien als plek voor een jongerenprogramma vanaf zaterdag 25 april tot en met de dag dat de Koning in de stad.  Mensen van het centrum Bonfire,  nu de huurder van de kerk,  willen met belangstellenden een breed programma maken.  De Raad van Kerken wil ook bevorderen dat landelijke media al dagen voor Koningsdag 2015 de gastvrije van de stad en de inwoners gaan ervaren. 

De voorzitter: ,,We zoeken als kerken vanuit eenheid in verscheidenheid verbindingen om Dordrecht voor eigen inwoners en zeker ook voor de bezoekers zo goed mogelijk in beeld te brengen als die sfeervolle, mooie en sociale plaats juist voor het Koninklijke bezoek.”

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.