Sterrenburgers voor Sterrenburgers begint in 2015 tweede groep in de wijk Sterrenburg

14 december 2014

DORDRECHT - In Sterrenburg proberen vrijwilligers samen zeker tijdens de komende feestdagen iets voor elkaar te betekenen. Dat gaat onder de noemer: Sterrenburgers voor Sterrenburgers. In de wijk zal in 2015 een tweede groep beginnen volgens dat idee op dinsdag. De mensen hopen dat meer wijken het voorbeeld volgen.

In het verleden waren er tijdens feestdagen de zogeheten kerst-inns. Na de feestdagen waren sommige mensen niet meer in het oog. Sterrenburgers voor Sterrenburgers wel mensen wel in het oog houden. Anja Matena komt graag overal in Dordrecht meer vertellen over de aanpak.

 

Bericht Sterrenburgers voor Sterrenburgers:

De feestdagen staan weer voor de deur... Leuk? Of juist niet leuk? Veel mensen worden in deze periode geconfronteerd met eenzaamheid. De vrijwilligers-initiatiefgroep, Sterrenburgers voor Sterrenburgers, doorbreekt eenzaamheid onder wijkbewoners. En na jarenlang succes is hun grootste wens, om het concept over te brengen naar andere wijken, binnen- of buiten Dordrecht.

Liefde...

 

Voor nu, strakjes en morgen

Liefde om voor elkaar te zorgen

Liefde om te nemen

Liefde om te geven

Liefde voor alle dagen van 't leven

Zonder liefde wordt het rondom stil

Zonder liefde staat het leven stil


Wie zijn de Sterrenburgers voor Sterrenburgers?

De drijvende krachten achter deze initiatiefgroep zijn Anja Matena en Tini Noorlander. Zowel Anja als Tini, weten wat eenzaamheid is. En daarom zijn zij een groep gestart voor eenzame Sterrenburgers. In 2012 hebben zij hiermee de Dordtse vrijwilligersprijs gewonnen.

 

Wanneer komen de Sterrenburgers voor Sterrenburgers samen?

Zo'n 25 dames komen iedere donderdag om 10.00 uur samen in het Cultureel Centrum, Dalmeyerplein 10. De dames praten met elkaar, luisteren, huilen, knutselen, handwerken of gaan samen op stap. In 2015 zal er waarschijnlijk een groep bijkomen op de dinsdag.

 

Wat als een eenzame bewoner niet buiten huis kan komen?

Sommige bewoners kunnen door fysieke of mentale omstandigheden niet buiten huis komen. Als men al eenzaam was, wordt het hierdoor nog meer versterkt. Anja en Tini hebben hier een oplossing voor bedacht. Zie de onderstaande video.

 

Hoe werkt het?

 

Wat kunt u doen als u eenzelfde soort groep (voor mannen en/of vrouwen) wilt opzetten in uw eigen wijk?

 1. Stel vast wie het project gaat trekken.
 2. Maak een plan van aanpak.
 3. Bepaal of deelnemers een bijdrage moeten betalen en hoeveel.
 4. Maak een begroting en zoek hiervoor sponsors.
 5. Zorg voor promotie via krant, internet, radio en/of televisie.
 6. Werf vrijwilligers om het project samen mee te dragen.
 7. Werf eenzame mensen via mond-tot-mondreclame en via diverse organisaties (zorg- en welzijnsinstellingen, thuiszorg, gemeente, woningbouwcorporaties).
 8. De trekker van het project (of een vrijwilliger) gaat op huisbezoek bij een aangemeld, eenzaam persoon voor een intakegesprek.
 9. Vervolgens zijn er twee mogelijkheden:

  a) De eenzame persoon komt naar de wekelijkse koffie-inloop. Tijdens deze inloop delen deelnemers hun persoonlijke verhalen, adviseren elkaar, geven elkaar tips, gaan samen op stap of doen creatieve activiteiten als breien, schilderen of kaarten maken.

  b) De eenzame persoon kan door fysieke of mentale omstandigheden niet naar de koffie-inloop komen. Dan komt er wekelijks een vrijwilliger thuis op bezoek.

 10. Elke nieuwe deelnemer komt in het adressenbestand en ontvangt op verjaardagen, of voor andere levensgebeurtenissen, een kaart van de groep. Met dit adressenbestand kunnen de deelnemers elkaar ook onderling vinden om af te spreken.
 11. Als de eenzaamheid minder wordt, is dit goed voor het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid van mensen. Samen ben je niet alleen!


Anja en Tini komen graag bij u langs voor meer informatie

Wilt u meer informatie over de Sterrenburgers voor Sterrenburgers? Of wilt u dat Anja en Tini een presentatie komen geven? Neem dan contact op met Anja Matena-Heijndijk via email: anjaheijndijk@chello.nl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.