Oud-raadslid Wouter van der Spoel verlaat PvdA in Dordrecht

27 december 2014
Oud-raadslid Wouter van der Spoel verlaat PvdA in Dordrecht

DORDRECHT - Wouter van der Spoel, nummer vier op de kandidatenlijst van de PvdA Dordrecht, heeft de partij verlaten. Hij maakt het via een twitterbericht wereldkundig. Wouter was in het verleden al een periode raadslid en zegt nu:

"Zo, vandaag is de dag dat ik na 12 jaar mijn lidmaatschap van de PvdA heb opgezegd. Nu voor het eerst in mijn leven partijloos". Eerder stapte Statenlid Eline van den Boogaard op. Zij had de PvdA ook nog als voorzitter gediend.

Wouter van der Spoel deed in de laatste verkiezingscampagne mee aan de propaganda voor zijn partij, die terugviel naar vier zetels. Door voorkeursstemmen haalde hij niet de raad en er kwam voor hem ook geen plek als commissielid namens de partij.

 

Wouter geeft als motivatie op internet:

"Dag PvdA, het waren goede jaren maar ik maak het nu toch echt uit.

In 2002 zag ik Pim Fortuyn op tv en wist ik dat ik de politiek in wilde. De wijze waarop hij met woorden en taal omging en de manier waarop hij het debat voerde heeft mij er toe aangezet dat ik op zoek ging naar een partij die bij mij paste. Fortuyn wist mij onder andere te raken met de manier waarop hij het debat aan ging, maar ik stond verre van zijn opvattingen over de Nederlandse samenleving.

De ideologie waartoe ik mij toentertijd het meest aangetrokken voelde was die van de sociale democratie. En terwijl ik 9 maanden geleden nog volop campagne voerde voor de PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen merk ik nu dat ik veranderd ben, dat ik anders denk over de maatschappij zoals ik dat 12 jaar geleden deed. Dat heeft alles te maken met de afgelopen 5 maanden. Ik heb mij in die maanden de tijd gegund om over vragen als ‘wie ben ik, waar sta ik nu en waar wil ik over 5 jaar zijn?’ goed na te denken. En ik kan het iedereen aanraden om dat zo nu en dan te doen.

Ik kwam er onder andere achter dat als ik optimaal wil kunnen genieten van de personen en dingen die mij lief zijn en daarnaast de dingen wil bereiken die ik op mijn ‘bucketlist’ heb staan, dat ik dan niets anders kan dan dat ik mij zelf volledig centraal stel. Doe ik dat niet dan zal ik niet bereiken wat ik wil en ben ik niets anders dan een tweedehandsmens. Dan lig ik op een dag op mijn sterfbed en wens ik dat ik in mijn leven de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, in plaats van te leven zoals anderen van mij verwachtten.[1] Eén van de dingen die ik mij zelf dus heb voorgenomen is dat ik mijn leven veel egocentrischer ga inrichten. En eigenlijk is het heel logisch, want het eerste recht op aarde is het recht van de ego. De eerste plicht van de mens is zichzelf te zijn. Zijn morele wet zegt hem nooit zijn hoofddoel in anderen te stellen[2]. Alleen is het zo dat wij mensen ons zelf hebben aangeleerd dat geven en je zelf wegcijferen voor een ander de hoogste deugd is. Maar hoe kun je geven als je niet eerst zelf creëert? En creëren is wat ik de komende jaren ga doen.

Tijdens deze ‘soulsearching’, wat ik overigens een kutwoord vind, betrapte ik mijzelf er steeds vaker op dat ik zo moe werd van dat altruïstische gezwam van de PvdA. Met als dieptepunt de oproep van Hans Spekman aan de leden van de PvdA om toch echt vaker de straat op te gaan om in gesprek te gaan met ‘de gewone man’. Kortom, de ideologie van de PvdA, maar zeker ook de organisatie van de partij past niet meer bij mij als persoon. En als dat punt bereikt is dan moet ik het ‘uitmaken’. En dat is wat ik nu dan ook doe, maar ik vind dat ik voordat ik de e-mail verstuur naar de ledenadministratie van de PvdA verantwoording verschuldigd ben aan al mijn sociale media vrienden omdat ik jullie in maart bestookt hebt met berichten dat je vooral op mij moest gaan stemmen.

Ps. Ik voel het al aankomen dat veel van mijn VVD vrienden mij na dit verhaal gaan bestoken met lidmaatschapskaarten van de VVD. Tegen die personen wil ik graag het volgende zeggen. Zolang jullie een minister leveren die geld investeert in een campagne waarin naar voren wordt gebracht dat je iedere dag je vaatdoekje moet verschonen zul je mij nooit, maar dan ook nooit een lidmaatschapskaart van de VVD zien invullen."

Aldus de mening van ex-PvdA lid Wouter van der Spoel.

 

Dag PvdA, het waren goede jaren maar ik maak het nu toch echt uit.

In 2002 zag ik Pim Fortuyn op tv en wist ik dat ik de politiek in wilde. De wijze waarop hij met woorden en taal omging en de manier waarop hij het debat voerde heeft mij er toe aangezet dat ik op zoek ging naar een partij die bij mij paste. Fortuyn wist mij onder andere te raken met de manier waarop hij het debat aan ging, maar ik stond verre van zijn opvattingen over de Nederlandse samenleving. De ideologie waartoe ik mij toentertijd het meest aangetrokken voelde was die van de sociale democratie. En terwijl ik 9 maanden geleden nog volop campagne voerde voor de PvdA tijdens de gemeenteraadsverkiezingen merk ik nu dat ik veranderd ben, dat ik anders denk over de maatschappij zoals ik dat 12 jaar geleden deed. Dat heeft alles te maken met de afgelopen 5 maanden. Ik heb mij in die maanden de tijd gegund om over vragen als ‘wie ben ik, waar sta ik nu en waar wil ik over 5 jaar zijn?’ goed na te denken. En ik kan het iedereen aanraden om dat zo nu en dan te doen.

Ik kwam er onder andere achter dat als ik optimaal wil kunnen genieten van de personen en dingen die mij lief zijn en daarnaast de dingen wil bereiken die ik op mijn ‘bucketlist’ heb staan, dat ik dan niets anders kan dan dat ik mij zelf volledig centraal stel. Doe ik dat niet dan zal ik niet bereiken wat ik wil en ben ik niets anders dan een tweedehandsmens. Dan lig ik op een dag op mijn sterfbed en wens ik dat ik in mijn leven de moed had gehad om trouw te blijven aan mijzelf, in plaats van te leven zoals anderen van mij verwachtten.[1] Eén van de dingen die ik mij zelf dus heb voorgenomen is dat ik mijn leven veel egocentrischer ga inrichten. En eigenlijk is het heel logisch, want het eerste recht op aarde is het recht van de ego. De eerste plicht van de mens is zichzelf te zijn. Zijn morele wet zegt hem nooit zijn hoofddoel in anderen te stellen[2]. Alleen is het zo dat wij mensen ons zelf hebben aangeleerd dat geven en je zelf wegcijferen voor een ander de hoogste deugd is. Maar hoe kun je geven als je niet eerst zelf creëert? En creëren is wat ik de komende jaren ga doen.

Tijdens deze ‘soulsearching’, wat ik overigens een kutwoord vind, betrapte ik mijzelf er steeds vaker op dat ik zo moe werd van dat altruïstische gezwam van de PvdA. Met als dieptepunt de oproep van Hans Spekman aan de leden van de PvdA om toch echt vaker de straat op te gaan om in gesprek te gaan met ‘de gewone man’. Kortom, de ideologie van de PvdA, maar zeker ook de organisatie van de partij past niet meer bij mij als persoon. En als dat punt bereikt is dan moet ik het ‘uitmaken’. En dat is wat ik nu dan ook doe, maar ik vind dat ik voordat ik de e-mail verstuur naar de ledenadministratie van de PvdA verantwoording verschuldigd ben aan al mijn sociale media vrienden omdat ik jullie in maart bestookt hebt met berichten dat je vooral op mij moest gaan stemmen.

Ps. Ik voel het al aankomen dat veel van mijn VVD vrienden mij na dit verhaal gaan bestoken met lidmaatschapskaarten van de VVD. Tegen die personen wil ik graag het volgende zeggen. Zolang jullie een minister leveren die geld investeert in een campagne waarin naar voren wordt gebracht dat je iedere dag je vaatdoekje moet verschonen zul je mij nooit, maar dan ook nooit een lidmaatschapskaart van de VVD zien invullen.

- See more at: http://idordt.nl/dag-pvda-het-waren-goede-jaren-maar-ik-maak-het-nu-toch-echt-uit/#sthash.ccaV7bHT.dpuf

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.