Gemeenteraad van Dordrecht wil zicht krijgen op positie dak- en thuislozen in de stad

28 december 2014
Gemeenteraad van Dordrecht wil zicht krijgen op positie dak- en thuislozen in de stad

UP DATE

DORDRECHT - Wethouder Karin Lambrechts (Beter voor Dordt) reageert via twitter op het debat over (tekort) slaapplekken voor dak- en thuislozen op de volgende wijze:

van kracht, iedereen kan binnen slapen! regeling valt binnen bekende afspraken met over opvang daklozen.

Op twitter wordt op allerlei manieren gereageerd. GroenLinks-raadslid Kitty Kruger vindt dat de winterregeling - geen 28 maar 46 slaapplaatsen - de gehele winter van kracht moet zijn.

DORDRECHT – De gemeenteraad van Dordrecht wil weten hoe de situatie van dak- en thuislozen in de stad is. Deze week maakte een reportage in AD De Dordtenaar duidelijk, dat er voor daklozen geen slaapplekken genoeg zijn.  Het Leger des Heils moest nee verkopen en dat went nooit, maar de financiele mogelijkheden zijn begrensd.

Kitty Kruger (GroenLinks) en Irene Koene (VVD) willen zicht krijgen op het aantal mensen zonder dak boven het hoofd. In andere steden, zoals Amsterdam, is al het parool dat alle daklozen een slaapplek behoren te krijgen. Dit meldt de krant vandaag.

Maandag 22 december bezocht wethouder Bert vd Burgt met Elize Koene van de GGD en Hans Berrevoets van het Platform dak/ en thuislozen de zogeheten laagdrempelige opvang. Bij het Leger des Heils aan de Dubbeldamseweg worden de plekken in het slaaphuis verdeeld.

Citaat uit AD De Dordtenaar toen:

Een deel van de daklozen in Dordt moet op straat slapen, omdat ze niet bij het Leger des Heils terecht kunnen. Het Leger heeft wel meer bedden, maar mag 'slechts' 28 mensen laten overnachten.

Een deel van de bedden blijft dus onbeslapen, terwijl het Leger des Heils dagelijks mensen de straat op moet sturen. ,,Een keuze van de politiek,'' zegt Linze de Jong, van het Leger des Heils.

Zover de krant in een reportage van journalist Richard Clevers.

PvdA vragen
De PvdA gemeenteraadsfractie heeft aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld via Peter Puik om ook duidelijkheid te krijgen.

Dordrecht, 27 december 2014

Geacht college,

Betreft: Artikel 40 vragen over nachtopvang dak/thuislozen

Uit het AD De Dordtenaar (dd. 23 en 27 december)  vernamen wij dat het aantal dak- thuislozen dat om opvang vraagt groeit. De reguliere opvangplaatsen (22 tot 28) bij het Leger des Heils zijn nu niet voldoende. Echter de extra opvang mag niet worden aangeboden als de temperatuur niet lager is dan -1.

  1. Is het college hiervan op de hoogte?
  1. Gaat het om dak/thuislozen uit onze regio?
  1. Wat is de oorzaak van het feit dat meer daklozen een beroep doen op de opvang?
  1. Als het winterweer de oorzaak is, dan is het beleid om pas bij - 1 graad extra plaatsen te realiseren wellicht aan herziening toe. Is het college bereid om het beleid te herzien, en gedurende de gehele winterperiode – zoals ook in andere gemeenten - de opvangplaatsen te verhogen naar het maximum?

Vriendelijke groet,

Fractie PvdA Dordrecht
Peter Puik

 

Op internet wisselen leden van de CDA raadsfractie berichten uit. Ook zij willen zicht op de actuele situatie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.