Piet van den Berg blijft nog even zitten op stoel voor politie bureau Dordrecht

17 december 2014

DORDRECHT -  Gymnastiekleraar PIET VAN DEN BERG wil nog even vanaf een stoel voor het politiebureau Dordrecht protesteren tegen het gedrag van twee agenten. Hij lijkt langzaam de publieke opinie kwijt te raken. Zijn oud leerlingen hebben goede herinneringen aan hem, zo blijkt op internet, maar ze vragen zich af: Of Piet weet hoever hij te ver kan gaan.

Kronkelaar doet vandaag een analyse: Hij vermoedt dat Piet van den Berg een sterk ontwikkeld rechtvaardigheidsgevoel heeft. Vooralsnog wil hij niet na het drinken van een kopje koffie vertrekken voor het bureau, alhoewel dat advies hem inmiddels van meerdere kanten heeft bereikt onder het motto: Piet je hebt je punt gemaakt".

 

 

   

Hoe sterk of gek moet je zijn om een maand lang dagelijks vijf uur te protesteren? Ik weet niet of-ie er vandaag ook nog zit, maar Meneer Piet vertelde vrijdag op de televisie dat hij net zo lang doorgaat tot twee dienaren der wet hem persoonlijk excuses komen aanbieden. Hij is een maand geleden namelijk door de Sterke Arm letterlijk het bureau uitgezet. Volgens Meneer Piet onnodig en te hardhandig.  Volgens Oom Agent met gepast geweld, omdat hij vervelend was.

Ik ben er niet bij geweest en kan daar dus niet over oordelen. Wat ik op tv zag was een aardige, oude man, die zich gekrenkt voelt en van dit akkefietje een heuse principezaak heeft gemaakt. Het zittende protest van Meneer Piet, op z’n tuinstoel voor de politieburcht, laat het korps kennelijk koud. De media lopen er juist wel warm voor. Opa Bakkebaard versus Oom Agent, als dat maar niet uitgroeit tot een hype. Wat een zielig tafereeltje. Ik zie alleen maar verliezers.

Volwassen mensen zouden elkaar zoiets niet aan moeten doen. Als ik bij de politie gewerkt had, een tamelijk onwaarschijnlijk scenario, erken ik, dan was ik naar die oude man toegegaan en had hem samen met de twee bij het incident betrokken collega’s uitgenodigd, om onder het genot van een bakkie leut in het warme bureau dit zaakje even uit te praten. Hoe klein kan een grote organisatie zijn? En dan die Meneer Piet, wat is dat eigenlijk voor typetje?

Enig speurwerk levert op dat de goede man ooit zijn baan in het onderwijs verloor door een slepend conflict, waarin de man zijn gelijk eiste. Er kwam zelfs een psychiater aan te pas, die oordeelde dat de man last had van een extreem rechtvaardigheidsgevoel. Om daar nou iemand voor te ontslaan gaat mij wel erg ver, maar in die goeie ouwe tijd gebeurde dat wel. De afwijking is kennelijk nog intact, want ook nu dringt zich het beeld op van iemand die gelijk wil krijgen.

Eigenlijk zou ik in goed Nederlands tegen malle Pietje willen zeggen: “get a life”. Nader speurwerk levert op dat het klagen over andere mensen juist zijn levensdoel is. In zijn flat, in Zuidhoven, zijn ze al een maand lang dagelijks vijf uur blij. Want als hij thuis is beklaagt hij zich permanent over alles en iedereen. Daar hopen ze, dat hij nog jaren voor de deur van dat politiebureau blijft zitten. Wat zeg ik, hij mag er wat hen betreft in een tentje gaan wonen.

Kronkelaar

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.