Columnist Kees Thies vanaf 2 januari 2015 weer terug in AD De Dordtenaar

01 januari 2015

DORDRECHT - De stad Dordrecht kan in het nieuwe jaar weer rekenen op enkele vaste waarnemers. Kees Thies keert 2 januari weer terug op zijn vertrouwde plek in AD De Dordtenaar. Elke morgen Kees Thies bij het ontbijt is dus weer mogelijk.

Dordrecht.net volgt soms ook met toestemming de overdenkingen, observaties van Kees met zijn hond Blafmans aan zijn zijde. Vandaag nog eens aandacht voor het meest persoonlijke verhaak van Kees na zijn foto: Pa of Broeder Thies.

Ter info

Op woensdag is er weer Kronkelaar op pagina 5 van Dordt Centraal. Thijs Blom van RTV Rijnmond noemt zich zijn woordvoerder. Dordrecht.net volgt ook Kronkelaar.

De Stem van Dordt heeft in wisseldienst ook enkele waarnemers. Herman Kersbergen viert deze maand een jubileum: Hij ging 20 jaar geleden met VUT bij Dagblad De Dordtenaar, dat vanaf september 2005 AD De Dordtenaar heet. Piet de Meer van de Stem van Dordt voorspelt weekkranten met nog meer Dordts gevoel nu de gemeenteberichten op vrijdag in Dordt Centraal staan.

Idordt.nl beschikt ook over een vaste groep van kritische waarnemers, die een discussies niet uit de weg gaan.

geen column

De meest persoonlijke KEES THIES stond in 2014 in de krant met in de hoofdrol het gezicht in het verre verleden van de ambulancedienst: Broeder Thies. Inderdaad de vader van Kees, Babs en Wim Thies.........Op de krant was de stem van PA of broeder Thies zeer herkenbaar via de banden van de politieradio: Kees schreef over die ouwe... rond vaderdag..

Een klein monumentje voor ‘die ouwe’…

 
 
 
 
 
 
2 Broeder ThiesMorgen Vaderdag en dan draait het in mijn hoofd, nu bijna dertien jaar na zijn overlijden, toch écht om mijn pa. Dat doet het trouwens ook nog altijd op zijn sterfdag en geboortedag en soms natuurlijk ook op willekeurige momenten, maar op de een of andere manier, komt Vaderdag de laatste jaren steeds harder binnen.
Mijn vader runde in de jaren zeventig en tachtig de Ambulancedienst in Dordt en regio en zonder op te scheppen (nou ja, een beetje dan) durf ik te stellen dat hij deze organisatie in die periode naar een hoger niveau getild heeft. Zijn doelstellingen waren: méér ambulances met daarin de allermodernste beschikbare hulpmiddelen, beter opgeleid personeel (óók de chauffeurs) en kortere aanrijtijden in het destijds snel uitdijende Dordt (Sterrenburg, Stadspolders). Die doelen streefde hij op zijn eigen manier na en de ‘weg der geleidelijkheid’ was daarbij niet bepaald zijn modus operandi. In zijn directheid en veeleisendheid maakte hij dan ook niet louter vrienden.
Mijn pa (ouderen zullen hem zich herinneren als ‘broeder Thies’) was namelijk geen diplomaat en al zeker geen politicus.  Herhaaldelijk lag hij overhoop met bestuurders en beleidsmakers, want al die plannen kostten nu eenmaal geld en dat moest destijds toch vooral bij de gemeentes worden losgepeuterd.
Een beetje ‘lobbyen’ via de media ging hij daarbij niet uit de weg, dus bij de dagbladpers wisten ze hem altijd makkelijk te vinden. Een ‘quootje’ van broeder Thies (‘Er moet geld bij want anders gaat het mensenlevens kosten’) leverde immers altijd wel weer een aardige krantenkop op. Morgen Vaderdag dus en ik hoop dat mijn kinderen later minstens half zo trots op mij zijn als ik op mijn pa. Als monumentje voor ‘die ouwe’ wil ik graag de volgende dichtregels van Kees Buddingh’ aanhalen.

Soms ’s avonds staat mijn vader in de kamer. Vreemd oud geworden, haast vel over been. (…) We praten niet, maar ‘hou je taai, hè!’ knikken we als vroeger. ‘’K ga weer eens. Dag knul.’ Hij staat nog even voor mijn moeders jeugdfoto. Het tuinhek piept. Ik luister naar zijn stappen, die vederlichte, bulderende stappen

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.