CU/SGP: Opvang daklozen blijft punt van aandacht

02 januari 2015 door Hennie van der Zouw
CU/SGP:  Opvang daklozen blijft punt van aandacht

DORDRECHT - Kort voor de kerstdagen ontstond er onrust over een mogelijk gebrek aan opvangcapaciteit voor daklozen in Dordrecht. Door onze fractie zijn hierover, samen met de PvdA, in november 2011 vragen gesteld aan het college. Vervolgens is dit onderwerp kort na die tijd twee keer aan de orde geweest tijdens een commissievergadering. Uit de beantwoording van de vragen kwam destijds naar voren dat er structureel geen tekort is aan slaapplaatsen in de nachtopvang. Zeker niet wanneer de winterregeling van toepassing wordt verklaard. Dat gebeurt zodra de temperatuur een gevoelswaarde heeft van -1°C .

Uit eigen waarneming is door CU/SGP vastgesteld dat de winterregeling afgelopen weekend van toepassing is geworden. Dat betekent dat er in principe niemand buiten hoeft te slapen. Zoals we echter maar al te goed weten zijn er daklozen welke ondanks de koude er toch voor kiezen om buiten te blijven slapen. Het Leger des Heils gaat dan met het outreachend team langs een aantal bij hen bekende slaapplaatsen van daklozen. En probeert hen alsnog te bewegen zich te melden bij de nachtopvang.

Ondermeer door de ingebruikname van het hostel Domus aan de Amnesty International weg in oktober 2012 lijkt het totaal daklozen af te nemen. Maar elke dakloze is er één teveel natuurlijk. Als CU/SGP spraken we, samen met de PvdA, in 2012 de ambitie uit dat er in Dordrecht in 2015 geen dak- en thuislozen meer zouden zijn. Refererend aan de succesvolle aanpak van dit probleem in Rotterdam. De praktijk blijkt ook nu opnieuw weerbarstiger dan het raadsdebat. De fractie CU/SGP is benieuwd of er sprake is van nieuwe recente ontwikkelingen rondom het aantal daklozen. Hoe werkt het ‘protocol huisuitzetting’ en op welke wijze verloopt de ketensamenwerking? Actueel is het gegeven dat illegaal in ons land verblijvende vluchtelingen recht hebben op bed, bad en brood. Hoe verhoudt zich dit tot het beschikbare aantal plaatsen in de nachtopvang in Dordrecht? Stuk voor stuk vragen die op basis van onderbouwde cijfers om een menselijke afweging vragen. Het op een goede wijze invulling geven aan barmhartigheid en humaniteit is wel onze Bijbelse plicht.

(verklaring CU/SGP)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.