Dordtenaren herdenken SAMEN in Stadhuis terreurdaad in Parijs

08 januari 2015
Dordtenaren herdenken SAMEN in Stadhuis terreurdaad in Parijs

DORDRECHT - Ongeveer 200 Dordtenaren kwamen vanavond in het Stadhuis op de Groenmarkt bijeen om hun afschuw te laten blijken over de terreurdaad die in Parijs heeft plaats gevonden.

Burgemeester Arno Brok was er van onder de indruk dat zoveel mensen, autochtonen en allochtonen, ouderen en jongeren, op korte termijn, aan de oproep voor de bijeenkomst gehoor hadden gegeven. Na een minuut stilte in acht genomen te hebben, benadrukte hij het belang van artikel 1 van de Grondwet; het gelijkheidsprincipe. “Sexuele geaardheid, ras of religie mogen nooit tot verdeeldheid en ongelijke behandeling leiden. Het is juist de pluriformiteit van onze samenleving die ons, van oudsher, krachtig heeft gemaakt. Terreur mag en kan die verbondenheid nooit teniet doen.”

De burgemeester noemde ook het belang van verscheidenheid, want afgedwongen eenheid is los zand. Hij riep in herinnering dat ook tijdens de Vrije Statenvergadering op 19 juli 1572 in Dordrecht is gekozen voor vrijheid van geweten en vrijheid van godsdienst.

Hans Berrevoets, voorzitter van het Platform Raad van Kerken, sprak eveneens  zijn grote zorg uit over de gebeurtenissen en riep op tot ‘Waakzaamheid & Eenheid. Handen af van mensen".

Vervolgens mochten de kinderen, gevolgd door de overige aanwezigen, een tekst schrijven op een groot ingelijst doek. Een jongedame, Annabel, schreef: “Laten we met zijn allen lawaai maken tegen onrecht!”.  

De voorzitter van het Platform Raad van Kerken las ook twee verzen - 1 en 5 - voor van een door dominee dominee Dietrich Bonhoeffer (1906-1945) geschreven gezang. Hij werd als persoonlijke gevangene van Hitler nog aan het einde van de tweede wereldoorlog omgebracht.

Het gezang heeft als tekst. bij vers 1 en 5:


Door goede machten trouw en stil omgeven,
behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,
zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven,
en met u ingaan in het nieuwe jaar.

5

Laat warm en stil de kaarsen branden heden,
die Gij hier in ons duister hebt gebracht,
breng als het kan ons samen, geef ons vrede.
Wij weten het, uw licht schijnt in de nacht.

In het Stadhuis waren mensen uit alle geledingen van de samenleving waaronder ook veel journalisten, raadsleden, wethouders en mensen uit verschillende wereld godsdiensten.

Na afloop van de herdenking gaf Burgemeester Brok een reactie op video:

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.