Cartoons Ron van Maaren gebundeld in boek

03 juli 2011
Cartoons Ron van Maaren gebundeld in boek

DORDRECHT - Na twintig jaar en ruim duizend cartoons in de krant is het zover. De leukste, beste, kleurrijkste en meest hilarische Schapekoppen van de Dordtse tekenaar Ron van Maaren zijn gebundeld in het boek ‘De leukste Schapekoppen, deel 1’, dat vanaf woensdag 6 juli in de boekenwinkel ligt.

De Dordtse burgemeester Arno Brok nam onlangs met plezier het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek is als het ware een humoristische kroniek van de stad in stripvorm. Al meer dan duizend keer tekende Van Maren een cartoon over het nieuws uit de krant. Over politieke spilzucht, domme plannen, rare mensen, bizarre gebeurtenissen of ergerlijk gedrag. Voor veel lezers is het boek dan een ook een feest van herkenning. De pollers, Dordtse wethouders als Cok Sas en Hans Spigt, parkeerwachters en hondendrollen, Antillianen en andere kleurrijke figuren. Ze staan er allemaal in.

Voor Ron van Maaren gaat met ‘De leukste Schapekoppen’ een lang gekoesterde wens in vervulling. ,,Als kind al verslond ik de strips in de krant, krabbelde ik velletjes papier vol met de meest fantastische figuurtjes en zat ik vol ongeduld bij de brievenbus te wachten totdat de nieuwe Pep of Sjors op de mat viel. Nu ben ik wat ik later wil worden: striptekenaar,” vertelt hij.
Sinds 1991 tekent hij elke zaterdag de Schapekoppen in de krant. Het boek is opgedeeld in hoofdstukken als Dordtse ergernissen, politiek, nieuws of pollers. Die pollers werden destijds door wethouder Cok Sas geïntroduceerd als dé oplossing voor een autovrije binnenstad, maar zijn waarschijnlijk het meest gehate paaltjes die ooit zijn uitgevonden. Eindeloos waren de gesprekken die bestuurders die de binnenstad in wilden tegen de praatpalen hielden en vindingrijk hun smoezen. Van Maaren heeft er een groot aantal van zijn meest briljante cartoons aan gewijd.

In zijn strip moet ook een speciale ambtenaar het vaak ontgelden: de parkeeragent. Alle cartoons die de tekenaar over de schrijfdrift van dit bonnengilde publiceerde zouden het boek moeiteloos kunnen vullen. Politici zijn in zijn lijst een goede tweede. De betrokkenen kunnen de humor er wel van inzien, want Ron’s cartoons hangen bij politici, ambtenaren en politie aan het prikbord.

Fotobijschrift: Burgemeester Brok van Dordrecht nam het eerste exemplaar van Schapekoppen in ontvangst uit handen van tekenaar Ron van Maaren (rechts) en uitgever-journalist André Oerlemans (links).

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.