Kees Thies: Leerpark Dordrecht is geen mislukking, maar ook geen succes-story

10 januari 2015

DORDRECHT - Dagblad Trouw zette in de opening van de krant het Leerpark in Dordrecht neer als een veel geld kostend mammoet project, waarvan de positieve effecten onduidelijk zijn. Columnist Kees Thies van AD De Dordtenaar gaf er zijn analyse over in de krant van Dordrecht

 

 

leerpark-dordrechtGoed, het kostte een cent (zo’n tweehonderd miljoen) maar daar zouden we dan ook iets heel bijzonders voor terugkrijgen. Het Leerpark moest Dordrecht als VMBO- en MBO-onderwijsstad voor eens en altijd op de kaart gaan zetten… ‘een trendsettende combinatie van wonen, werken, leren en ontspannen’ met de uitstraling van een Amerikaanse schoolcampus. Tot zover de veelbelovende en enthousiaste foldertjes van rond de eeuwwisseling, maar nu werkelijkheid: het Leerpark vandaag is niet anders dan een opeenstapeling van dure (soms té dure) nieuwbouw met een troosteloze uitstraling en weinig uiterlijke en onderlinge samenhang. En veel belangrijker nog… onderwijsinhoudelijk ook niet bijster succesvol.
Geloof me, ik zie het Leerpark zeker niet als een totale mislukking, maar een ware successtory is het eerlijk gezegd nooit geworden.

Het dagblad Trouw maakte gisteren (op de voorpagina zelfs) de inventaris op van diverse leerpark- of leerboulevard-projecten in Nederland, waaronder die in Dordrecht en komt tot de conclusie dat de onderwijsinstellingen er inhoudelijk nog altijd ondermaats zijn en dat VMBO-leerlingen er maar mondjesmaat doorstromen naar de op dezelfde locaties gevestigde middelbare beroepsopleidingen.

Dat er aan dat niveau, of beter gezegd, het opkrikken er van, keihard gewerkt wordt wil ik best geloven, maar het Dordtse Leerpark lijkt in geen enkel opzicht op die beloofde ‘inspirerende’ schoolcampus uit de foldertjes. Laat ik er nog maar eens zo’n pr-tekstje van weleer bijhalen: ‘Het groene park in het gebied biedt de nodige rust. De aanwezigheid van duizenden jongeren schept een sfeer van vernieuwing. De laatste trends op het gebied van sport, mode, omgangscultuur, film, muziek, dans, internet, elektronische snufjes en techniek vind je hier het eerst.’


Een park… waar dan? Hoezo ‘sfeer van vernieuwing en ‘trendsettende omgangscultuur?’ Ik zie het niet, terwijl ik het graag wíl zien. Wat ik wél zie is grote groepen leerlingen die ’s ochtends een van de gebouwen binnenlopen, na schooltijd hooguit nog wat verveeld rondhangen om vervolgens op hun fiets of scooter te stappen voor de massale dagelijkse uitocht huiswaarts. In de avonduren en de weekeinden is het Leerpark totaal uitgestorven en blijft er niet veel meer over dan een kille verzameling lege gebouwen… een industrieterrein van scholen, zeg maar.

 

(iedere morgen bij het ontbijt: Lees Kees Thies in AD De Dordtenaar. Zijn eerste bundel met zijn colums is bijna uitverkocht. Een herdruk is opkomst en ook een tweede uitgave met een rol voor zijn hond Blafmans)

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.