‘De Binnenvaart’ bestaat 25 jaar

05 februari 2015 door Hennie van der Zouw
‘De Binnenvaart’ bestaat 25 jaar

DORDRECHT - Met tal van festiviteiten herdenkt Vereniging ‘De Binnenvaart’ deze week het 25-jarig jubileum. Die feestelijkheden concentreren zich op en rond de voormalige Rijnduwboot ‘René Siegfried’ in het Wantij in Dordrecht, het binnenvaartmuseum van de vereniging. Er is alle reden tot vreugde want de vereniging bloeit en het aantal leden groeide in die 25 jaren naar ruim 3400.

Op 3 februari opende de Dordtse wethouder R.E.C. Reynvaan-Jansen de feestelijkheden met het hijsen van de vlag van Dordrecht, geflankeerd door jubileumvlaggen van de vereniging. In haar toespraak onderstreepte zij het grote belang van de binnenvaart voor Dordrecht. Het drukste rivierenkruispunt ter wereld ligt voor de deur en er zijn vele binnenvaartondernemingen gevestigd.

Jos Hubens, ambassadeur van de vereniging, haakte hierop in door het grote belang te beklemtonen van een continuering van de ligplaats van de ‘René Siegfried’ in Dordrecht. Hij benadrukte dat deze vereniging geheel door vrijwilligers wordt gerund, zonder één cent subsidie. Verder stelde hij dat de binnenvaart in feite een levensstijl is, een volkscultuur die aangemeld zou moeten worden bij de Unesco om geplaatst te worden op de inventarislijst van immaterieel erfgoed.

Ad Schroot, de huidige voorzitter van de vereniging, memoreerde de grote variëteit van activiteiten van alle vrijwilligers. De site van de vereniging, www.debinnenvaart.nl , bevat ondermeer een databank met inmiddels bijna 13.000 schepen en ruim 35.000 foto’s en de verenigingsleden krijgen per jaar 8 uitgaven met in totaal zo’n 500 pagina’s vol prachtig geïllustreerd materiaal over verleden, heden en toekomst van de binnenvaart thuis gestuurd. Uitzonderlijk want voor een relatief gering bedrag ben je al lid.

Hoogtepunten van de eerste jubileumdag waren verder de presentatie van een nieuwe promotiefilm en het eerste exemplaar van het jubileumboek ‘Toekomst voor het Verleden’. Dat werd door Leo Schuitemaker overhandigd aan Jan de Vries, in binnenvaartkringen bekend vanwege zijn verdiensten in diverse organisaties. Het boek bevat ongeveer 500 afbeeldingen die de veranderingen in zowel de ‘kleine’ als de ‘grote’ binnenvaart in de afgelopen halve eeuw schetsen. Daarin zijn ook de boeiende verhalen te vinden van 26 personen die zelf hebben gevaren of nog steeds varen. Dit unieke tijdsdocument is vanaf heden te koop op de ‘René Siegfried’ (open op donderdag en eerste zaterdag van elke maand) en in de boekwinkels.

Bijgevoegde foto’s: Cees de Bijl

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.