Minder bouwregels voor Ondernemers

11 februari 2015 door Hennie van der Zouw
Minder bouwregels voor Ondernemers

DORDRECHT - Bewoners mogen kiezen voor welstandsvrije buurt. Ondernemers op de bestaande bedrijventerreinen in Dordrecht hoeven hun bouwplannen binnenkort niet meer voor te leggen aan de welstandscommissie. Op die manier wil het college het aantal regels voor ondernemers beperken. Ook wil het college het mogelijk maken dat woonbuurten of wijken welstandsvrij worden.

Dat gebeurt alleen als bewoners daar zelf in meerderheid voor kiezen. Deze voorstellen staan in de nieuwe welstandsnota, die nu de inspraak in gaat. Na de inspraak besluit de gemeenteraad over het voorstel.

De nieuwe welstandsnota is ook beter via internet toegankelijk. Bewoners of ondernemers met bouwplannen kunnen door het adres in te typen zien welke welstandseisen er in dat deel van Dordrecht gelden. De gemeente maakt namelijk  onderscheid in verschillende gebiedstypen. Voor de binnenstad gelden de zwaarste eisen, die ook zijn vastgelegd in het beeldkwaliteitsplan.

Vergunningsvrij
De huidige welstandsnota is ruim 10 jaar oud. In die periode is er veel veranderd in Dordrecht:

- er zijn nieuwe wijken bijgekomen, zoals De Hoven en Wilgenwende
- in bestaande gebieden is veel vernieuwd, zoals het Leerpark of Oud-Krispijn
- door landelijke wetgeving is voor veel kleine verbouwingen geen vergunning meer nodig
- de gemeente wil meer ruimte voor eigen initiatief en minder regels, zowel voor bedrijven als bewoners

Bedrijventerreinen
De bestaande bedrijventerreinen aan de west- en noordrand van de stad wil het college welstandsvrij maken. De enige uitzondering is een strook van 75 meter langs de hoofdroutes in de stad, daar blijft toetsing door de welstandscommissie verplicht.

Woonbuurten
Het college wil bewoners de mogelijkheid geven zelf te kiezen voor een welstandsvrije buurt of wijk. Daartoe moeten ze eerst 25 handtekeningen in hun buurt ophalen om het verzoek te doen. Vervolgens moet uit onderzoek blijken dat minimaal 75 procent van de bewoners voorstander is van welstandsvrij bouwen.

Excessen
Het college wil voortaan beter en sneller op kunnen treden tegen excessen. Daarvan is onder meer sprake bij:

- ernstige verwaarlozing van een pand
- ernstige verstoring van het straatbeeld door bijvoorbeeld kleurgebruik
- geheel of gedeeltelijk afbranden van een bouwwerk
- gebruik van zulk slecht materiaal dat op korte termijn verval zal optreden.

Gerelateerde wijken:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.