Leerhuis Karmelkring Elia uitgebreid

11 februari 2015 door Paul Seesink
Leerhuis Karmelkring Elia uitgebreid

DORDRECHT - De kring wil voor ieder in de Drechtsteden die naar ‘zin’ zoekt niet alleen een bezinnings- en vierhuis, maar ook een Leerhuis zijn. Dit Leerhuis, dat sinds 09 oktober 2013 binnen de kring bestaat, is opgebouwd uit drie elementen: Fundatie, Leertoepassingen en het Dak. De fundatie is de aansturing door een werkgroep in overleg met het bestuur van Karmel-kring Elia. Het huis zelf omvat de leertoepassingen zoals die in overleg bepaald worden door het kringbestuur en de Nederlandse Karmelprovincie; de orde van karmelieten.

“In het vorige seizoen”, zo vertelde secretaris Paul Seesink, “werd de Karmelregel gelezen en geleerd. In het lopende seizoen houdt het Leerhuis zich bezig met het lezen van de Schrift volgens de z.g. ‘Lectio Devina-methode’ (goddelijke lezing), waarbij het boek ‘Prediker’ centraal staat. Het zijn bijeenkomsten van niet enkel exegese, maar van medigese, meditatie en exegese samen. Spiritueel denken en leven zoals in de christelijke beweging vóór het eerste concilie van Nicea in het jaar 325, toen de christelijke kerk een staatskerk werd en de echte mystagogie verdween.”

Het dak betekent dat dit lehren en lernen  als doel heeft een bijdrage te leveren, niet alleen direct tot innerlijke groei en religieuze ervaring van de deelnemers, maar indirect aan alle belangstellenden van Karmelkring Elia en mogelijk daarbuiten.

Volgens Seesink is het begrip ‘Leerhuis’ heel oud en gaat het fenomeen terug tot rond 2000 jaar voor Christus in de cultuur van het Oude Egypte. Het gaat om ‘lernen’ en ‘lehren’. Activiteiten waar je hele persoon bij betrokken is. Het bevat geen wedstrijdelement of het leveren van goede antwoorden. Het draait om het durven stellen van vragen “en dát zijn we binnen het christendom helaas niet zo gewend.” zei Paul.

2e groep

Omdat de belangstelling groeit, heeft het kringbestuur op 13 januari 2015 besloten haar Leerhuis verder uit te bouwen, zodat elke deelnemer meer ruimte krijgt en aan bod komt. Vanaf februari 2015 lezen en leren er twee groepen met parallelle bijeenkomsten. De data daarvan zullen gepubliceerd worden in de komende kringbrieven van de stichting.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.