Henriëtte Kros portretteert koningin, echtgenote en moeder Juliana… open en verbonden

16 februari 2015
Henriëtte Kros portretteert koningin, echtgenote en moeder Juliana… open en verbonden

DORDRECHT - Op maandag 16 mei onthulde wethouder Rinette Reynvaan het kersverse doek van koningin Juliana in het Stadskantoor aan de Spuiboulevard. Het schilderij is onderdeel van de expositie ’200 jaar Onafhankelijk Koninkrijk der Nederlanden.’

Het verhaal achter het schilderij
Het verzoek aan kunstenares Henriëtte Kros of zij een schilderij wilde maken van koningin Juliana kwam van Constantijn Stevens. Hij is nauw betrokken bij de organisatie van de grote Juliana-expositie, die van 18 april tot 2 mei gehouden zal worden bij Bonfire, in de Bonifatiuskerk in de Wijnstraat. Henriëtte Kros: “Wat Constantijn mij vertelde over koningin Juliana inspireerde me. Ik ben me vervolgens in haar bewogen leven gaan verdiepen,  heb veel over haar gelezen en talloze afbeeldingen bekeken. Gaandeweg kreeg ik ook inzicht in de verschillende crises die zij, als echtgenote, moeder en vorstin, heeft doorstaan.  Zij bleef daarin trouw aan zichzelf en cijferde zich gelijktijdig volledig weg voor gezin en vaderland. Ik heb grote bewondering voor haar.”

Henriëtte Kros vervolgt: “Bij het zien van een mini zwart-wit foto (5x5 cm) van koningin Juliana, gemaakt in de vijftiger jaren (zie afbeelding in de rechter bovenhoek van de fotocollage), voelde ik dé klik waar ik naar zocht… dit silhouet wordt de basis! In mijn hoofd en hart vielen toen alle stukjes over koningin Juliana, alle verhalen, afbeeldingen en emoties,  op hun plek. Vanaf dat moment kon ik ‘de puzzel’ leggen en vanuit mijn gevoel gaan schilderen.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Herkenbare stijl

In het schilderij van koningin Juliana is de verfijnde 'hand van de meester' (Henriëtte Kros is lid van het prestigieuze  Dutch Master Painters-gilde) zichtbaar. Eerdere realistische schilderijen, van Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima, zijn  daarvan het 'levende' bewijs.

Voor bewonderaars van koningin Juliana, Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima en de schilderkunst van Henriëtte Kros,  bestaat de mogelijkheid om een 'giclée' te laten maken. Een giclée is een natuurgetrouwe reproductie op doek, mogelijk dankzij een geavanceerde vernevelingstechniek. Voor meer informatie: www.henriettekros.nl  

Tekst en beeldmateriaal: Karel Thieme

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.