Patiënt in isolatie kan virtueel een stukje door de stad fietsen

18 februari 2015 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Even een stukje fietsen door Dordrecht, Amsterdam, Brugge, Parijs of een andere stad. Dat behoort tot de mogelijkheden voor patiënten die in beschermende isolatie liggen op een ziekenhuiskamer, dankzij ‘Fietslabyrint’. Op de afdeling Oncologie-hematologie van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht staat dezer dagen tijdelijk een demo-opstelling.

De afdeling hoopt met de hulp van sponsors één of meer schermen te kunnen aanschaffen. Barbara van der Loo is de eerste die het plezier van een virtueel fietstochtje ondergaat. De 23-jarige Rotterdamse herstelt van een stamceltransplantatie en verblijft al twee weken in strikte isolatie. “Het is nogal saai. Ik probeer elke dag wel even te fietsen op de hometrainer die hier staat, omdat het goed voor me is.”

Dat is nu ineens een stuk leuker geworden. Barbara kan door haar eigen woonplaats rijden en daadwerkelijk links of rechts afslaan met knoppen op het stuur van de hometrainer. De straten rollen zich vervolgens voor haar uit, inclusief stadsgeluiden en omgevingsinfo. “Niet te lang fietsen, kind”, zegt haar moeder. “Maar ik ben bijna thuis”, zegt Barbara lachend.

Dat is precies wat het met je doet, verduidelijken de uitvinders Ella Keijzer en Job de Reus. “Wie niet naar buiten kan, kan toch de wereld blijven verkennen en heeft afleiding. Het stimuleert om te bewegen, want als je stopt met fietsen valt het beeld stil - net als in het echt.” Ze ontwikkelden het systeem tijdens hun studie. Hun in Den Haag gevestigde bedrijf plaatst er inmiddels steeds meer, in onder meer verpleeg- en revalidatieinstellingen.

Oncologieverpleegkundige Elma Kok zag het Fietslabyrint in een verpleeghuis en vroeg direct om een proefopstelling in Dordrecht, in de hoop sponsors aan te spreken. “Wij hebben op de afdeling Oncologie-hematologie vier hometrainers voor patiënten in isolatie. Dit scherm kan enorm helpen om de dag in te delen en de isolatie psychisch beter vol te houden.” De koper van een scherm kan zelf steden erbij kiezen. Parijs is een uitdaging, waarschuwen Keijzer en De Reus. “Van het Louvre naar de Eiffeltoren ben je zo een half uur onderweg.” Barbara, optimistisch: “Dat is dan voor volgende week.”

Sponsors die willen helpen, kunnen een mailtje sturen naar afdelingshoofd Marleen van Breugel: m.vdent@asz.nl. Meer info op www.fietslabyrint.nl

Foto: Frederike Roozen-Slieker:
Barbara van der Loo fietst een stukje ‘door Dordt’, met naast haar Job de Reus van Fietslabyrint en haar moeder.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.