Uitmuntend: ,,Gemeente Dordrecht dreigt ondernemers uit monument de Munt te zetten"

16 februari 2015

DORDRECHT –  Het vastgoedbedrijf van de gemeente Dordrecht is niet tevreden met het (tijdelijke) beheer van het monumentale gebouw de MUNT. Dat blijkt uit een brief, die de stichting UITMUNTEND, (die namens twintig ondernemers en kunstenaars het pand beheert), op 12 februari heeft binnen gekregen.

De stichting trekt uit de brief daarom de conclusie dat de gemeente Dordrecht vindt dat het pand deze maand moet worden ontruimd. De visie van de stichting is verwoord in een verklaring (zie hieronder).

Daarom ook nodigt de stichting UITMUNTEND -  namens de gebruikers - de gemeenteraad uit om aanstaande zaterdag (21 februari) tussen 11 en 16 uur naar het pand te komen om met eigen ogen te zien wat er allemaal volgens de stichting voor positiefs mogelijk is in het pand.  De uitnodiging staat in een brief die aan de gemeenteraad is verzonden.

Enkele weken geleden hielden ondernemers nog een open huis om te laten zien hoe prettig zij kunnen werken in de MUNT.  Ook werd op zondag een expositie geopend, die tot mei zou gaan duren.

 

De stichting UITMUNTEND heeft de volgende (pers) verklaring opgesteld, die vandaag openbaar is gemaakt:

 

"Met wel twintig ondernemers in de Munt dreigen we eind deze maand op straat te staan.

Twintig nieuwe ondernemers, die meer willen dan alleen een start maken en slagen. Wij willen investeren in een monumentale accommodatie en in de ontwikkeling van onze binnenstad, wij willen een vernieuwend creatief, cultureel en economisch klimaat scheppen in het hart van de Drechtsteden.

Zij hebben de laatste weken veel publiciteit gekregen, maar krijgen tot nu geen voet aan de grond bij het Vastgoedbedrijf, waarmee wij een huurovereenkomst willen sluiten. Een gesprek komt niet tot stand, maar wel worden wij keer op keer per mail of aangetekende brief bestookt met een opzegging van het gebruik.

En nu zou het gebouw per 24 februari bezemschoon opgeleverd moeten worden? Hoe is dit te rijmen met de oproep over leegstandsbeheer van diezelfde Gemeente, http://www.dordtseruimte.nl/de-munt?

Al dik een half jaar geleden is in een overleg met wethouder Mos door onze Stichting Uitmuntend voorgesteld om tot huur over te gaan, omdat een gebruiksovereenkomst alleen op basis van leegstandsbeheer zowel voor deze bedrijven als voor de binnenstad geen enkel perspectief biedt. Er is al teveel leegstand en het is duidelijk dat wachten tot de oude situatie weer terugkeert eigenlijk alleen maar tot achteruitgang leidt. Er is fris bloed nodig.

En hoewel er over de vorm overleg nodig is willen de wij groeien naar een situatie waarin we economisch en maatschappelijk de Munt haar centrale plaats teruggeven. In de afgelopen tijd hebben we al geïnvesteerd, geschilderd, vloeren aangepast, wandjes geplaatst, de aankleding zowel van het interieur als van onze etalages aantrekkelijk gemaakt zonder dat er enige zekerheid geboden werd over de gebruiksperiode en voorwaarden. Hoe kunnen we ons zo verder ontplooien tot bedrijven die werkelijk een marktconforme huur kunnen opbrengen?

Wij hebben de stichting UitMuntend op uitdrukkelijk verzoek van de Gemeente Dordrecht opgericht om als 1 partij te kunnen overleggen en om een waarborg te geven voor professioneel beheer van dit unieke pand de Munt. Binnen en in de tuin zijn exposities die vele honderden bezoekers trekken.

Er zijn veel evenementen in voorbereiding: debatten over de plaats die Dordrecht innam ten tijde van Karel V, nu 500 jaar geleden. Een presentatie van een publicatie over de historie van de Munt.  Een expositie van Wil Ferweda, 50 jaar nadat hij een expositie opende die door burgemeester van Rappart in Gorkum was ontruimt, zeer actueel nu we weer aftasten waar de grenzen van onze vrijheid van meningsuiting gekozen moeten  worden.

Vele, vele telefoontjes, e-mails en brieven zijn uitgegaan naar het Vastgoedbedrijf. Wij hebben voorstellen geformuleerd hoe een beheer van leegstand gecombineerd zou kunnen worden met meer levendigheid, meer jongeren, nieuwe cultuur, nieuwe maatschappelijke ontwikkeling, vormen waarin wij de participatiemaatschappij op deze terreinen concreet kunnen maken en verantwoordelijkheden met het gemeentebestuur kunnen delen. Geef ons hiervoor de ruimte, gekoppeld aan termijnen en heldere voorwaarden. Het kan toch niet zo zijn, dat we eerst worden uitgenodigd om ideeën aan te dragen, die vervolgens conform de wensen van de Gemeente gerealiseerd worden en dan te elfder ure teruggefloten worden? Laten we op dit terrein samenwerken zodat we de kans hebben uit te munten.

Op zaterdag 21 februari zullen wij tussen 11 en 16 uur onze deuren wijd open zetten zodat u bij ons binnen kunt kijken en wij met u kunnen overleggen hoe wij dit kunnen verwezenlijken. Wij hebben voor u een documentatieoverzicht gemaakt, waarmee wij ons niet alleen willen bewijzen, maar dat ook kan dienen als bijdrage in het debat over het vastgoed en de leegstand dat in de gemeenteraad gevoerd gaat worden in de komende maanden.

Het bestuur van de Stichting UitMuntend,

Voorzitter Ronald Gunst

 

Dordrecht, 15 februari 2015

Aldus de verklaring van de stichting UITMUNTEND, die als brief naar de gemeenteraad gaat.

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.