ChristenUnie-SGP pleit voor een duurzaamheidslening

25 februari 2014
ChristenUnie-SGP pleit voor een duurzaamheidslening

DORDRECHT - Om huizen sneller duurzaam te maken zijn maatregelen nodig. ChristenUnie/SGP in Dordrecht wil daarom een duurzaamheidslening aanbieden vanuit de gemeente.

Lijsttrekker Rik van der Linden: “Nederland wil in 2020 30% minder CO2 uitstoten. Dit is een ambitieuze doelstelling. Om die doelstelling te bereiken moeten we investeren in duurzame huizen. Dat kan mogelijk gemaakt worden met een duurzaamheidslening.”
Vooral veel oude, vooroorlogse huizen zijn op dit moment niet energiezuinig. Verbetering van de bestaande woningvoorraad kan dan ook helpen dit doel te halen. Dit gebeurt via de bekende energiebesparende maatregelen als het aanbrengen van isolatie en dubbele beglazing, de aanleg van zonnepanelen, enzovoorts.

Om de financiering van deze verbeteringen mogelijk te maken is sinds kort een duurzaamheidslening beschikbaar via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (www.svn.nl). Dit is hetzelfde fonds dat ook startersleningen verstrekt. De werkwijze is ook vrijwel identiek. Gemeenten of provincies sluiten een overeenkomst met het fonds; dat vervolgens maximaal € 25.000,- ter beschikking stelt aan iemand die zijn woning wil verbeteren. Dit gebeurt tegen een langlopende, lage rente.

Van der Linden: “Wij zien alleen maar voordelen: woningbezitters kunnen tegen een gunstig tarief hun woning verbeteren, en krijgen daarmee ook nog eens een lagere energierekening. De gemeente betaalt alleen een kleine beheervergoeding aan het SVN, en het milieu is er ook nog bij gebaat. Wat ons betreft kan een nieuw college hier snel mee aan de slag. Hier is alleen een verordening voor nodig.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.