Prijsvraag Ontwerp Brug Stadswerven

04 december 2014
Prijsvraag Ontwerp Brug Stadswerven

DORDRECHT - Woensdag 3 december start de prijsvraag van de gemeente Dordrecht voor het ontwerp van de brug tussen Stadswerven en de Riedijkshaven. Deze nieuwe brug krijgt de naam Prins Clausbrug. De Prins Clausbrug wordt een langzaam verkeersbrug en verbindt Stadswerven met de binnenstad. Het bouwen van de brug is een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van Stadswerven.

De brug ligt op zo’n markant punt, zichtbaar vanaf het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa, dat het ontwerp medebepalend zal zijn voor het zicht op Dordrecht. De bijzondere eisen aan de nieuwe brug vragen om vernieuwende ideeën. Het ontwerp van de brug moet een attractieve aanvulling zijn op de openbare ruimte in het gebied.

Twee rondes
De prijsvraag voor de Prins Clausbrug bestaat uit twee rondes. In de eerste ronde wordt gevraagd  om een beknopte visie te geven op de opgave. De inzendingtermijn voor de eerste ronde sluit 23 januari 2015. Uit de inzendingen selecteert een onafhankelijke jury minimaal 3 en maximaal 5 inzendingen. In de tweede ronde wordt de geselecteerde inzenders  gevraagd om een uitwerking van hun visie tot een architectonisch en technisch structuurontwerp.

Winnaar in juni bekend
De ingediende ontwerpen worden tentoongesteld, waarbij bezoekers van de tentoonstelling de mogelijkheid wordt geboden om hun reactie te geven. De jury betrekt deze reacties bij de beoordeling van de tweede ronde. In juni 2015 maakt de gemeente het winnende ontwerp bekend. Als alles volgens planning verloopt, verwacht de gemeente dat de brug in 2018 gereed is.

Dordrecht waterstad
Dordrecht heeft zijn bestaan, ontwikkeling en welvaart te danken aan de ligging aan grote rivieren. De stad is met vier verkeersbruggen, vier spoorbruggen en twee tunnels verbonden met de omgeving. In de stad zijn bruggen niet alleen van wezenlijk belang als verbinding, maar bepalen ze ook in belangrijke mate het karakter van de stad, zoals de Lange IJzerenbrug en de brug onder het Scheffersplein. De nieuw te bouwen brug van de binnenstad naar Stadswerven moet ook aan beide voorwaarden voldoen.

Deelnemen aan de prijsvraag
De gemeente nodigt integrale ontwerpteams uit deel te nemen aan de prijsvraag en hun visie op deze brug te presenteren. Maandag 15 december is er een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerde ontwerpteams. Het aanmeldformulier voor de informatiebijeenkomst, het wedstrijdprogramma en alle overige informatie voor de prijsvraag is te vinden op de website arch-lokaal.nl/prins-clausbrug-dordrecht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.