Wethouder van der Linden stelt warmtebehandeling zieke kastanjes in werking

20 februari 2015 door Hennie van der Zouw
Wethouder van der Linden stelt warmtebehandeling zieke kastanjes in werking

DORDRECHT - In Dordrecht wordt een nieuwe behandelmethode getest voor zieke kastanjebomen. Wethouder Rik van der Linden (duurzaamheid en milieu) startte donderdag 19 februari de behandeling voor de kastanjeboom aan de Statenplaats. De behandeling is een proef en wordt uitgevoerd door de Wageningen Universiteit.

Kastanjebloedingsziekte
Door heel Dordrecht staan kastanjebomen die de kastanjebloedingsziekte hebben. Door een bacterie sterven delen van de kastanjeboom af, dat kan op termijn gevaar opleveren voor de omgeving. Onder andere de kastanjebomen aan het Groothoofd moesten hierdoor al worden gekapt. De gemeente vreest dat er op den duur nog meer door de ziekte aangetaste bomen gekapt moeten worden.

Warmte tegen bacterie
De Wageningen Universiteit doet proeven met een nieuwe behandelmethode, waar de gemeente graag aan meewerkt. Daarbij wordt getest of de bacterie met een warmtebehandeling gedood kan worden. Wethouder Rik van der Linden stelde de installatie van de Wageningen Universiteit in werking.
De heer Van Kuik van de universiteit lichtte toe hoe de behandeling werkt: “Met warmwaterslangen wordt de stam van de boom verwarmd tot ongeveer 45 graden in de hoop dat de bacterie daardoor sterft.” Als dat lukt, kan de boom op eigen kracht verder herstellen.

De Wageningen Universiteit hoopt met deze proeven onder andere te achterhalen of de methode ook buiten het laboratorium aanslaat. Het is niet duidelijk of en hoe de boom herstelt na deze behandeling en of de ziekte wegblijft.

Andere plekken
Ook op andere plekken in Dordrecht wordt de behandeling toegepast. Bomen bij Kunstmin en aan de Rijksstraatweg worden ook behandeld. Voor enkele andere bomen wordt nog bekeken of behandeling mogelijk is.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.