NFD geeft tips voor beginnende fotografen

23 februari 2015

DORDRECHT - De Natuur Fotografen Drechtsteden (NFD) is een relatief jonge vereniging met een passie voor natuurfotografie. Speciaal voor deze website hebben zij een aantal tips op een rijtje gezet voor mensen die net beginnen met fotografie. Deze tips zijn gericht op eenieder die geïnteresseerd is in fotografie. Je hoeft hiervoor dus niet in het bezit te zijn van een professionele camera.

Lees de handleiding

Eén van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven, is het doorlezen van de handleiding. Het lijkt misschien een onbenullige tip, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen ervoor kiezen om meteen aan de slag te gaan zonder ook maar een letter uit de handleiding gelezen te hebben. Het document geeft je veel informatie over functies die je zonder handleiding misschien niet eens had gevonden. Op het moment dat je weet waar alle knopjes voor dienen en hoe je bepaalde instellingen kunt veranderen, weet je pas echt hoeveel functies je camera eigenlijk heeft. Later kun je met deze functies gaan experimenteren.

Maak gebruik van de regel van derden

De regel van derden is een van de bekendste regels uit de fotografie en wordt gebruikt om een interessante compositie in een foto te creëren. Dit doe je door de horizon niet in het midden van de foto, maar op een derde van boven of onder te plaatsen. Door het beeld als het ware in negen gelijke delen te verdelen, creëer je een denkbeeldig raster. Binnen de fotografie gaat men ervan uit dat een compositie dan het beste gepositioneerd kan worden op de onderste of bovenste lijn, maar nooit in het midden. Kijk voor een uitgebreidere uitleg met voorbeelden eens op deze website.

Stabiliseer je camera

Wanneer je foto’s maakt, wil je natuurlijk het liefst dat deze allemaal scherp zijn. Om scherpe foto’s te maken, is het noodzakelijk dat de camera niet, of zo weinig mogelijk, beweegt. Zorg er dus altijd voor dat je stil staat wanneer je een foto maakt. Door je ellebogen tegen je lichaam te drukken of je ellebogen of camera op een stabiel oppervlak te leggen, kun je ervoor zorgen dat je camera een zo scherp mogelijke foto maakt. Wil je het wat professioneler aanpakken? Dan is een goed idee om een statief aan te schaffen. Wanneer je wat meer fotografeert, zul je erachter komen dat met name donkere situaties vragen om het gebruik van een statief.

Organiseer je foto’s en maak regelmatig een backup

We sluiten dit artikel graag af met een tip waarvan je de vruchten pas wat later zult plukken. Zorg ervoor dat je je gemaakte foto’s netjes bewaard en ordent in mapjes. Zo voorkom je een chaos van foto’s en zorg je er bovendien voor dat je je foto’s niet snel vergeet, kwijtraakt of dat er iets anders mee gebeurt. Maak ook regelmatig een backup van je foto’s: een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Regelmatig horen we fotografen met een gecrashte computer of harde schijf, een computer virus of een gestolen laptop. Om dit soort vervelende situaties tegen te gaan, zou je ervoor kunnen kiezen je foto’s op te slaan in de cloud.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.