Dordrecht-agenda volgens de tips van Jan Janssen

28 februari 2015

DORDRECHT - Beleef Dordrecht volgens de tips van Jan Janssen. Hij vertelt over de beleving van een proefwandeling door het nieuwe belevingsmuseum Hof van Nederland. Volgens informatie van het Dordrechts Museum gaat het in het voorjaar open. Jan Janssen is concreter en meer adviezen:

 

Mijn agenda in de stad:

- Vanmiddag, 28-2, 15.00, Pictura, Kunstenaarsgesprek '3 Dordtse beeldhouwers' met Hendrik Groeneweg;

- ook vandaag, zaterdag 28-2, van 16.00-19.00 in Merz, LP's en Singles;

- 1-3, 11.00, Energiehuis, Camerata RCO, het beste van het Concertgebouw Orkest, fagot in de hoofdrol, 

- ook 1 maart, 14.30, Merz, biograaf Otterspeer, WF Hermans biografie (deel 1: 'De Mislukkingskunstenaar', deel 2, 'De zanger van de wrok');

helaas ben ik 1 maart op weg naar de Stopera en mis ik beide mooie Dordtse cultuur-events;

- 2-3, 18.00-18.45, RTvD, herhaling Dordtse Dialogen met Burgemeester Brok, ook op YouTube te vinden;

- 4-3, 20.30, Movies, Cinefiliaal;

- 5-3, 19.30, Energiehuis, ToBe-kunst en design, Lezing 3 in de reeks 'De geboorte van de moderne wereld', artistieke revoluties;

- 6-3, 20.00, Galerie Koos van Veen, Concert aan huis;

En om vast te regelen en in de agenda te zetten:

- 7-3, 19.30, Wilhelminakerk, 'Elias', een van de twee oratoria van Felix Mendelssohn, uitgevoerd door www.dordtissimo.nl

- 8-3, 15.00, Galerie de Compagnie, opening expositie Harry Wolfkamp;

-11-3, 19.30, Dordrechts Museum, 800 jaar Dordrecht 2020, Mijlpalenoverleg;

- 12-3, 19.30, Energiehuis, ToBe-kunst en design, laatste en 4de lezing in hun reeks 'De geboorte van de moderne tijd over Kunst in Crisistijd;

- 14-3, 20.30, Kunstmin, Volksoperahuis brengt Hete Peper, over Indonesië, het verhaal van Poncke Princen is uitgangspunt;

- 20/27-3 en 10-4, 20.00-22.00, 3 lezingen 'Bach rond Pasen', Europazaal Baptistenkerk, www.musicadocet.nl.

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Dordt, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl

Mijn hele bericht staat ook op http://jtmjanssen.wordpress.com. Ik werk aan verbetering maar toch, het begin is er....

 

Het Hof van Nederland staat in Dordrecht. Afgelopen zondag was de test-zondag, na de verbouwing en voor de opening op Koningsdag 2015, 27 april in Dordrecht. Het was nog niet af maar al imponerend. Hier ga ik zeker met familie, kleinkinderen, vrienden, bekenden naar toe na de opening. Ook aan de site wordt nog gewerkt anders had ik die zeker vermeld. Dordrecht als bakermat van de Nederlandse staat en landmark in de Nederlandse taal. En dat te beleven op de lokatie waar de eerste vrije statenvergadering in 1572 en de Dordtse synode van 1618/1619 plaatsvond. Prachtig, opening door koning Willem Alexander op koningsdag, 27 april as.

Bert den Boer interviewt in Dordtse Dialogen bekende Dordtenaren. Afgelopen woensdag was de eerste uitzending op RTVD, maandag is de herhaling, om 18.00 uur. De Burgemeester, AAM Brok, bijt de spits af. Mooi interview, prachtig gesprek, de moeite waard. De uitzending is ook te vinden op YouTube: www.youtube.com/watch?v=xJEbxNtY3kc. Elke maand interviewt Bert een nieuwe gast. RTVD produceert de Dordtse Dialogen en draagt zorg voor de uitzending.

 

Persbericht Dordt Literair:

Eind februari wordt deel 2 van de biografie van Willem Otterspeer over W.F. Hermans gepresenteerd onder de titel De zanger van de wrok. Op zondagmiddag 1 maart geeft auteur prof. Willem Otterspeer over zijn Hermans’ biografie een lezing/interview in Dordrecht in grandcafé Merz vanaf 14.30 uur. De organiserende partij DordtLiterair nodigt u uit die lezing bij te wonen.Ook na zijn dood geldt W.F. Hermans onverminderd als een literaire gigant en Otterspeer is daarbij een meeslepend verteller. In het najaar wordt de verfilming van Nooit meer slapen uitgebracht.

Van zaterdag 7 maart tm zondag 15 maart is het Boekenweek, de 80ste! Het thema is 'Waanzin. Te gek voor woorden'. Bij de Bibliotheek  Aan Zet is Peter Buwalda op 8 maart in Dordrecht, Arthur Japin op 9 maart in Ridderkerk, Connie Palmen op 11 maart in Gorinchem, Cordula Rooijendijk op 12 maart in Hardinxveld-Giessendam en Isa Hoes op 13 maart in H-I Ambacht. Indrukwekkend programma. 

 

Galerie de Compagnie van Victor DeConinck (www.galeriedecompagnie.com) opent 8 maart, 15.00, een nieuwe expositie, over Harry Wolfkamp dit maal. Onder de titel 'In het spoor van Werkman'. Prof dr. Peter Jordens opent de expositie. Hij is voorzitter van Stichting De Ploeg, waar Werkman deel van uitmaakte en Wolfkamp zijn inspiratie deels vandaan haalt. De vorige expositie in de Compagnie is mij helder bijgebleven. Die ging over Ad Arma. Een brons van zo'n 1 meter 60 hoog heb ik vaak bekeken. Het fascineerde me. Eens kijken wat de nieuwe expositie brengt.

Refo500 heeft voor Dordrecht bijzondere betekenis in verband met de herdenking van de Dordte Synode van 1618/1619. Refo500 schenkt in hun nieuws aandacht aan onze stad, zie www.refo500.nl/en/news/view/1244/check-out-the-new-dordrecht-vvv-tourist-guide-2015.html en http://www.refo500.nl/en/locations.

Kunsthistoricus Peter Marijnissen heeft er inmiddels twee lezingen op zitten. Er volgen er nog twee, op 5 en 12 maart, van 19.30-21.30. Het thema van deze lezingen van ToBe is 'De geboorte van de moderne wereld' en gaat ruwweg over de periode 1880-1920. Op 5 maart is de invalshoek 'Artistieke Revoluties' (denk hierbij alleen al aan het roemruchte jaar 1913, prachtig beschreven in '1913' van Florian Illies). Op 12 maart volgt 'Kunst in Crisistijd'. Ik ga graag luisteren en ben benieuwd of er ook nog Dordtse zaken uit deze periode aan de orde komen.

Jaren geleden kocht ik in Haarlem een kunstwerk van de Dordtse Kunst Potterij, die bestaan heeft van 1903-1908 (Juup de Groote -voormalig directeur Dordrechts museum- schreef in 1974 en mooie publicatie over deze Dordtse jugendstil, www.artentique.nl/bookdetails.php?recordID=104). De Haarlemse verkoper had ook een grote collectie Crisiskunst, uit de dertiger jaren. Bedrijven die voor de crisis producten maakten die verkochten, maakten na de crisis kunst omdat het andere toch niet aan de straatstenen te slijten was. Van weinig kostbare en makkelijk te verwerken materialen. Een soort Art Povera uit de 60ger jaren maar dan eerder en door een economische crisis gedwongen.

Boektrailers zijn niet nieuw. Ze stammen uit 2003. Op internet vind je handige tips hoe er een te maken. NRC publiceerde de 10 die je beslist gezien moet hebben, www.nrc.nl/boeken/2012/02/20/tien-book-trailers-die-je-gezien-moet-hebben/. Ik ben op zoek gegaan naar het effect op het leesgedrag van niet-lezers. Ik heb het niet kunnen vinden. Ik vermoed dat het gebruik ligt bij mensen die interessant en intellectueel willen doen in gezelschappen met een voorname faam maar die verder geen andere letters lezen dan die van contracten en notulen en ook anderszins niets zinnigs op het gebied van Kunst en Cultuur te melden hebben. Gezelschappen van banale samenstelling en feitelijk functioneren. Wat en wie dat zijn mag, mag ieder voor zich invullen. Ik weet er een paar maar hou dat wijselijk voor me. Lezen is van gisteren, cultuur is een asset voor je plaats op de sociaal-economische ladder. Niet als vorm van persoonlijke en maatschappelijke verrijking. De euro gaat voor! Of ben ik al te cynisch?

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.