CU brengt Werkbezoek aan Barendrecht en Dordrecht

02 maart 2015 door Hennie van der Zouw

DORDRECHT - Vorige week bezochten de kandidaten voor het waterschap het grootste gemaal van het eiland IJsselmonde en de waterzuiveringsinstallatie in Dordrecht.

Het grootste gemaal van de regio staat in Barendrecht en zorgt dat het waterpeil in heel dit waterrijk gebied van het oude centrum van Rhoon tot aan Ridderkerk aan toe goed geregeld is. De pompen in het gemaal houden de waterstand op peil van een gebied dat zo groot is als 7.000 voetbalvelden. Zo draaien de machines maximaal bij extreme regenval om te zorgen dat wij droge voeten houden.

Al dit extra water wordt direct afgevoerd in de oude Maas. Bij droge zomers kan er extra water vanuit de Oude Maas direct het gebied in gepompt worden. Het bijzondere van de oude Maas is dat dit zeer schoon water is, zeker vergeleken met de Nieuwe Maas. De Nieuwe Maas is zeer verzilt door het zoute zeewater en dat kan zeker in de toekomst voor problemen gaan zorgen.

Vervolgens bezorgd de delegatie een bezoek aan de waterzuivering in Dordrecht. Hier komt het vuile water binnen en zorgt het waterschap dat het water voor minimaal 90% gereinigd wordt voordat het weer de Merwede instroomt. Over die laatste 10%, maak je daar maar geen zorgen verzekerd een medewerker ons, dat doet de rivier zelf. Zo is het water uitlaatpunt een unieke en gewaardeerde plek voor vissen. Als afsluiting werd er een bezoek gebracht aan een dijkverbredingsproject op de Zeedijk (Dordrecht) nabij de pond naar Werkendam.

Voor het waterschap is het dan ook van belang dat de medewerkers het gebied goed kennen zodat ze bij overlast snel kunnen handelen en problemen al in een vroeg stadium kunnen herkennen. Zo duurt een inwerkperiode ruim twee jaar. Met het verder verstedelijken van het gebied zal ook voor het waterschap de vraag komen hoe we hier mee om zullen gaan. In totaal beheert het waterschap 161 gemalen.

Fotobijschrift: Frans van Zaalen en Jantien Froling(CU)/ waterzuiveringsinstallatie

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.