Dordts ondernemersfonds krijgt vorm

04 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Dordts ondernemersfonds krijgt vorm

DORDRECHT - Het ondernemersfonds voor en door ondernemers uit de Dordtse binnenstad krijgt langzaam maar zeker vorm. Het fonds dat gevuld wordt door de opbrengst van een reclamebelasting en een subsidie van de gemeente Dordrecht, wordt straks beheerd door een nieuwe vereniging die op 15 april wordt opgericht.

POBD
De nieuwe vereniging zal na oprichting door het leven gaan onder de naam POBD. Jurian Duijzer, een van de kwartiermakers die aan de wieg stonden van het ondernemersfonds, licht toe: "POBD staat voor Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht. Dat is misschien niet de meest sexy naam, maar het geeft wel precies weer waar de vereniging voor bedoeld is: het promoten van wat de ondernemers in de Dordtse binnenstad te bieden hebben, met als doel de economie van de binnenstad te stimuleren. Hoe we dat gaan doen en welke activiteiten we gaan ontplooien, daarover gaan we de komende weken in gesprek met de ondernemers", aldus Duijzer.

Lange aanloop
Hoewel in veel gemeenten inmiddels gezamenlijke ondernemersfondsen zijn ontstaan, kende het project in Dordrecht een lange aanloop met vaak felle discussie. Na verschillende metingen van het draagvlak onder de ondernemers besloot de gemeente Dordrecht in december vorig jaar alsnog tot het invoeren van een reclamebelasting. Die reclamebelasting wordt betaald door de ondernemers in het kernwinkelgebied en vervolgens ook weer uitgekeerd aan de ondernemers met als doel het geld in te zetten voor promotie.

"Dat klinkt misschien omslachtig" zegt Arien van Pelt, ondernemer in de binnenstad en een van de andere kwartiemakers, "maar het is de enige manier om er voor te zorgen dat er voldoende budget is voor een goede aanpak. In het verleden waren we afhankelijk van vrijwillige bijdragen om activiteiten en evenementen te kunnen organiseren, maar nu betaalt iedereen mee en kunnen we beschikken over substantieel meer geld. Dat betekent niet alleen dat we kunnen blijven doen wat we al deden maar het geeft ook heel veel mogelijkheden om nieuwe activiteiten te ontwikkelen die zorgen voor meer omzet voor de individuele ondernemer."

Samen bepalen
De komende weken moet duidelijk worden wat die nieuwe activiteiten precies inhouden. Volgens Jurian Duijzer is het belangrijk dat alle ondernemers hierover meedenken en meebeslissen: "De POBD is voor en door ondernemers. Het is cruciaal dat ondernemers aangeven wat zij belangrijk vinden want hoe we het beschikbare budget straks gaan uitgeven, moeten we samen bepalen. Dat kan alleen als alle betrokken ondernemers lid worden, wat overigens gratis is, en als er collega's zijn die zich kandidaat willen stellen voor het nieuwe bestuur of een van de werkgroepen.

We organiseren daarom in maart 4 bijeenkomsten voor de ondernemers uit de binnenstad om hen te informeren over het vervolg en om te zien wat zij belangrijk vinden. Daarmee werken we toe naar de oprichtingsvergadering op 15 april waar we met elkaar een bestuur kiezen, de statuten vaststellen, en samen bepalen hoe de begroting er uit komt te zien." aldus de Dordtse ondernemer.

Aanmelden bijeenkomsten
Ondernemers die zich willen aanmelden voor de bijeenkomsten kunnen meer informatie vinden op de website van de vereniging in oprichting: www.pobd.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.