Jan Janssen geeft via agenda ook terugblik op afgelopen week

07 maart 2015

DORDRECHT - De Jan Janssen Dordrecht agenda staat weer vol met terugblikken en tips voor de toekomst. Jan geeft nog eens de vindplek op internet van het gesprek met burgemeester Arno Brok op RTV Dordrecht.

Het Jan Janssen nieuws vanaf morgen:

- 8-3, 15.00, Kindertheater Marjolijn, 'Een feest voor Brammetje Boterham', tot 6 jaar, bij Inter Amicos;

- 8-3, 15.00, Galerie de Compagnie, opening expositie Harry Wolfkamp;

- 8-3, vanaf 15.30 tot 18.00, Opening expositie Marja Vogelezang-Sundquest;

- 11-3, 19.30, Dordrechts Museum, 800 jaar Dordrecht 2020, Mijlpalenoverleg;

- 12-3, 19.30, Energiehuis, ToBe-kunst en design, laatste en 4de lezing in hun reeks 'De geboorte van de moderne tijd over Kunst in Crisistijd;

- 14-3, 20.30, Kunstmin, Volksoperahuis brengt Hete Peper, over Indonesië, het verhaal van Poncke Princen is uitgangspunt;

- 20/27-3 en 10-4, 20.00-22.00, 3 lezingen 'Bach rond Pasen', Europazaal Baptistenkerk, http://www.musicadocet.nl.

Er is natuurlijk nog veel meer te doen in Dordt, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl

Mijn hele bericht staat ook op http://jtmjanssen.wordpress.com. Ik werk aan verbetering maar toch, het begin is er....Niet slecht, kan beter.......

En zet het volgende ook vast in jullie agenda:

- 28 maart, 20.15, Andreaskerk, OrchestVereniging Dordrecht voert de 3de (Schotse) van Mendelssohn, Brahms en Mozart uit.

 

Afgelopen week, was een interview-week.

 

Het was een buitengewoon boeiend gesprek van Hendrik Groeneweg met de 3 beeldhouwers in www.pictura.nl

Ben je als beeldhouwer product van je tijd? Wat betekent eigenlijk tijd en historie voor je als kunstenaar?

Wat is dat, eigentijdse kunst of is dat gewoon onzin?

Voor de een meer 'er is een hoop geweest, wat ga jij er aan toevoegen?', 'wat is jouw versie van de wereld?', drives als vrijheid, angst, verbeelding en ambachtelijkheid, hoofd en handen. Bestaan er nog beeldhouwers in de letterlijke zin van het woord en heeft het toekomst?

Voor wie maak je kunst, voor jezelf of voor de kunstminnende toeschouwer? 

De driedimensionaliteit maakt dat een goed kunstwerk zich van alle kanten bekeken als 'eenheid' voelt, zoals een goed bouwwerk binnen de verwachting van het buiten waarmaakt. Na de 3 dimensies zijn er de 4de, 5de enz. Jan Timmer kan het perfect vertellen.

En, zoals Gerhard waarnam, het atelier van de kunstenaar zegt veel over werk en werkwijze. Zijn eigen atelier in de stad, ramen afgeplakt, gesloten, opgeruimd, ordentelijk verraadt precisiewerk. Dat van Roel staat in de natuur, haalt die ook letterlijk binnen, oogt rommelig en ademt een sfeer van losheid en ingeving van het moment uit. Een boekje van Hans den Hartog Jansen over 50 ateliers sprak ook boekdelen:  http://www.bol.com/nl/p/atelier/1001004006530519/ en zijn site http://www.hansdenhartogjager.nl/web/Home.htm. Een essay uit Metropolis M, 1/2013,'Werkplaats zoekt denkruimte', is ook de moeite: http://metropolism.com/magazine/2013-no1/werkplaats-zoekt-denkruimte/english.

Ik heb, nogmaals, buitengewoon genoten van de reflecties van Gerhard Lentink, Jan Timmers en Roel Teeuwen.

Evelyn Jansen maakte een filmisch portret van alle drie. Mooie portretten, staat nog niet op YouTube. Jammer

De tentoonstelling is nog te zien tm 4 april. De film is ook te zien. Alles in Pictura uiteraard!

 

Willem Otterspeer werd in Merz geïnterviewd door Kees Voorbij van Dordt Literair. Willem is biograaf van W,F, Hermans. Ook dit was een geweldig gesprek. Hermans legde de lat op het hoogste nivo. Hij las alleen anderen om te zien of hij beter was. Dat was hij ook, zelfs beter, veel beter dan Mulisch. Volgens Willem. Het grote verschil in de beide schrijvers liet Willem zien aan de hand van hun begrafenissen. Mulisch met veel vertoon en massa's mensen in Amsterdam, Hermans gecremeerd in aanwezigheid van zijn echtgenoot en zoon, zijn as luttele uren later uitgestrooid over de as-akker. Mulisch de bon-vivant vrouwenverslinder, Hermans de de cynicus die de wereld de maat nam maar ook enkele keren vreemd ging. Volgens Willem is er een schrijver met Groningse periode en Parijs en erna. In Parijs verloor hij zijn genadeloze zelfkritiek. Vanaf dat moment zijn zijn boeken ook minder. Weer volgens Willem. 15 jaar was hij werkzaam aan de biografie, met toenemende intensiteit. Op basis van een immens groot archief. Zonder restricties van wie dan ook.

 

Dordtse Dialogen werd andermaal door RTVD uitgezonden. Bert den Boer interviewt burgemeester Arno Brok. Ook dit is een prachtig gesprek.

Op YouTube te zien: https://www.youtube.com/watch?v=xJEbxNtY3kc.

 

Donderdag avond was de avond van Koen van Dijk van het Stedelijk Dalton. Als afsluiting van zijn profiel-werkstuk organiseerde hij een debat over Jongeren en Lokale Politiek. niet exact een interview maar past wel in de reeks van de week.

Jongeren en lokale politici gingen met elkaar in debat. Volgens mij werd er 33 jaar na de opheffing van de Jeugdraad in Dordrecht historie geschreven. Een nieuwe jeugdraad is in de maak. Boeiende avond.

 

Nog een paar ander dingen dan interviews.

 

Windsister www.windsisterwarehouse.nl kleedt niet alleen uw huis naar eigen smaak aan. Zij vertonen ook kunst. Een keer in de zoveel tijd een andere met name Dordtse kunstenaar. Op dit moment sculpturen van www.manon-art.nl. Dus dubbel de moeite van een boek waard.

 

Iroha opent op 8 maart een expositie van werk van Marja Vogelzang-Sundquest. De expositie loopt tm 19 april.

Marja woont en werkt in Dordrecht. Haar werk is geïnspireerd door landschappen van IJsland tot Alaska. 

Warme en keramische kunst op basis van koude en rauwe inspiratie, denk ik. Ik ga het zien!

 

DordtYart kunstenaars zijn twee keer te vinden in Kunstbeeld 3/2015. En artikel gaat over Zorro Feigl en zijn werk met machines. Het andere over het werk van Theo Jansen. De laatste is bekend van zijn strandbeesten. Ik heb twee werkende modellen van de strandbeesten in mijn kamer staan, op de vensterbank. De ene is met heuse wieken. Zet je de föhn erop dan loopt ie als een tierelier. Grote lol, niet alleen voor mezelf, ook voor mijn kleinkinderen.

Het seizoen 2015 van DordtYart begint weer op 11 april as, 14.00 is de opening. Ik ben benieuwd welke kunstenaars er nu weer werken. Een aantal daarvan is ongetwijfeld volgende jaren in Kunstbeeld te bewonderen. Ik ben vriend van DordtYart en mag er dus het hele seizoen in, met introducee. 

 

Galerie De Compagnie opent zondagmiddag, 15.00 uur, de expositie 'In het spoor van Werkman, Harry Wolfkamp'. Het kan geen toeval zijn. Het NRC berichtte:

Het Groninger Museum herdenkt dit jaar de zeventigste sterfdag van drukker/kunstenaar H.N. Werkman (1882-1945) met een overzichtstentoonstelling Leven & Werk. In de tentoonstelling (van 11 april t/m 1 november) zijn druksels, schilderijen en bijzondere publicaties uit de oorlogsjaren te zien. Bij de expositie verschijnt een boek over Werkman; daarnaast verschijnt ook een stripboek over hem van Barbara Stok. In Groningen organiseert het project werkman2015.nl voorstellingen over hem.

Buiten Dordt:

- Vandaag, 7-3, 11.00-13.00, Op museumbezoek met Anne Berk, Berlinde De Bruyckere in het Haags Gemeentemuseum;

- Ook vandaag, 7-3, 14.00-16.00, FD lezersbezoek aan expositie Erwin Olaf, Flatland Gallery Amsterdam, te zien tm 4 april, toegang gratis;

- 8-3, 20.15, De Doelen, Red Sofa, Asko/Schoenberg, Rzewski's Pianoconcert en '33 Veränderungen über 33 Veränderungen' van Zender;

- 12-3, 20.00, Pakhuis De Zwijger Amsterdam, 'What's Up, jonge, innovatieve ondernemers vertellen hun verhaal;

- 15-3, 13.30, Stopera, Die Zauberflöte;

- 20/21/22 maart, ToBe/Kunst&Design, Kunst en Cultuur in Noord Frankrijk

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.