PvdA: "Dordrecht Plastic Tas vrij per 1 januari 2016"

09 maart 2015 door Hennie van der Zouw
PvdA: "Dordrecht Plastic Tas vrij per 1 januari 2016"

DORDRECHT - Plastic Tas Vrij Dordrecht (Hanneke Kijlstra) en Jacqueline van den Bergh van de PvdA fractie Dordrecht willen dat Dordrecht per 1 januari 2016 plastic tasvrij wordt. De stad wordt dan de eerste plastic tasvrije gemeente van Nederland. Zij vragen hier aandacht voor tijdens de Politieke Markt op zaterdag 14 maart van 11 tot 16 uur, op het Achterom tegenover de HEMA.

,,We gaan met het winkelend publiek in gesprek, en bieden milieuvriendelijke tasjes aan,’’ zegt Jacqueline van den Bergh. ,,Want weten mensen wel dat plastic zo slecht is voor het milieu? Iedereen praat over de plastic soep in de oceanen, maar er komt ook veel plastic in de Dordtse wateren en op andere plaatsen terecht. Veel dieren zoals vogels eten het op, raken erin verstrikt en stikken.

Er zijn inmiddels hele bruikbare en goede alternatieven. Het is gewoon een kwestie van wennen om milieuvriendelijke tasjes te gebruiken en je eigen tas mee te nemen.’’

Van den Bergh wijst erop dat de Dordtse gemeenteraad al eerder de motie Dordrecht Plastic Tas Vrij heeft aangenomen. Daarin wordt opgeroepen om in de gemeentelijke organisaties zoals het Dordrechts Museum geen plastic tasjes meer mee te geven, maar over te gaan op milieuvriendelijke, herbruikbare en recyclebare tassen. Veel instellingen, maar ook de winkeliers in winkelcentrum Sterrenburg zijn hier al mee bezig. Namens de PvdA fractie wil Jacqueline van den Bergh het onderwerp binnenkort bespreken in de Adviescommissie Fysiek.

Ook staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) wil via wetgeving de gratis plastic tasjes gaan verbieden. ,,Dan is nu het moment voor Dordrecht om een stap verder te gaan. Als we helemaal plastic tas vrij worden, kunnen we Dordrecht daar prachtig mee profileren als een groene, betrokken en milieuvriendelijke stad’’, aldus Hanneke Kijlstra van Plastic Tas Vrij.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.