Uitbreiding Nachtopvang voor daklozen

11 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Uitbreiding Nachtopvang voor daklozen

DORDRECHT - Het Leger des Heils breidt de nachtopvang voor daklozen in Dordrecht uit van 28 naar 33 bedden per nacht. Dit heeft het Leger des Heils afgesproken met het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht. Met deze uitbreiding is de verwachting dat er veel minder vaak iemand een bed moet worden geweigerd (van 243 naar 48 nachten per jaar). De winterregeling, waarbij de nachtopvang tijdelijk wordt uitgebreid, treedt voortaan in als de gevoelstemperatuur lager is dan 0 graden celsius.

Met deze maatregelen komen Leger des Heils en college tegemoet aan vragen van de daklozen zelf en de gemeenteraad. De kosten van de uitbreiding worden in 2015 opgevangen binnen de bestaande begroting. Voor 2016 en verder zullen gemeente en Leger des Heils nader bezien of een structurele uitbreiding kan leiden tot verschuiving binnen de gesubsidieerde projecten.

Herstel
Beide partijen zien uitbreiding van de nachtopvang als een korte termijn-oplossing. Belangrijker is om te voorkomen dat er mensen dakloos worden. Daarvoor werkt de gemeente onder meer samen met de woningcorporaties, de nutsbedrijven en de Sociale Dienst Drechtsteden (schuldhulpverlening). Als mensen toch dakloos worden, dan proberen Leger des Heils en andere instellingen hen zo snel mogelijk vanuit dakloosheid op te nemen in een traject gericht op herstel. Het Leger heeft daarvoor een aantal voorzieningen: nachtopvang; dagopvang; Housing First; 24- uursopvang; tussenvoorziening; beschermd wonen; Domus; ambulante begeleiding (van gezinnen, (jong)volwassenen, ouderen).

Gesprek
Het college wil samen met het Leger des Heils en andere instellingen de maatschappelijke opvang verder ontwikkelen. Daarbij zal de focus meer liggen op preventie, uitstroom en projecten dan op uitbreiding van de nachtopvang. Bij deze ontwikkeling willen beide partijen ook graag gebruik maken van de kennis, ervaring en opvattingen van (ex)daklozen. Zo heeft wethouder Karin Lambrechts vorige week een gesprek gehad met twee daklozen die zelf ook suggesties hadden ter verbetering van de opvang.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.