Aftrap campagne Compostactie

30 maart 2009
Aftrap campagne Compostactie

DORDRECHT - Op zaterdag 4 april is het zover. Dan kan er van 10.00 tot 16.00 uur op vijf verschillende locaties in Dordrecht gratis compost worden opgehaald voor de bemesting van tuinen. Compost wordt gemaakt van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Door het gft te scheiden van het overig afval, kan er meer compost verkregen worden. Ook in Dordrecht wordt gft gerecycled tot compost.

Van iedere volle gft-container maakt HVC Compostering maar liefst 15 tot 20 kilo compost! Composteren heeft vele voordelen. Het is goedkoper dan verbranden, het veroorzaakt minder luchtvervuiling en het bespaart grondstoffen. Gft apart inzamelen heeft dus wel degelijk zin.

Gft campagne
De compostdag is onderdeel van de campagne “Gft, daar kun je iets mee”, die in de maand april start in Dordrecht. Initiatiefnemer van deze campagne is HVC Compostering, die in samenwerking met de gemeente de voordelen van composteren en gescheiden inzamelen onder de aandacht wil brengen. Wethouder D.A. van Steensel van Milieu gaf afgelopen zaterdag bij de Amateur Tuinders Vereniging Dordrecht, het Vlijpark, de aftrap voor de compostdag en de campagne.

Goed voor portemonnee en milieu
Met het thuis scheiden van afval wordt bijgedragen aan het milieu en de eigen portemonnee. Want hoe minder gft bij het afval terecht komt, hoe meer er over blijft voor compostering omdat het niet wordt verbrand. Hoe minder afval voor verbranding wordt aangeboden, hoe lager de verbrandingskosten. Dit werkt uiteindelijk ook door in de tarieven van de gemeentelijke afvalstoffenheffing, die daardoor jaarlijks niet onnodig hoeven te stijgen (vanwege hogere verbrandingskosten).

Compost verbetert de structuur van tuingrond en de luchtdoorlaatbaarheid. Daarnaast activeert dit het leven in de bodem, gaat het bodemziekten tegen en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Compost gemengd met aarde is goed te gebruiken als potgrond of tuinaarde.

De compost kan op zaterdag 4 april 2009 van 10.00 uur tot 16.00 uur in de volgende wijken op de volgende plaatsen worden opgehaald:

  • Krispijn: Weizigt NMC, Van Baerleplantsoen 30 (op de parkeerplaats)
  • Wielwijk: Parkeerplaats Admiraalsplein (hoek Cornelis Trompweg)
  • De Staart: Maasstraat, parkeerplaats links, direct na Prins Hendrikbrug
  • Stadspolders: Voetbalvereniging OMC, sportcomplex De Corridor/Visserstuin 5 (op de parkeerplaats)
  • Sterrenburg 2: Parkeerplaats op de hoek De Jagerweg/Blaauwweg

Foto's door: Cees Schilthuizen

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.