Gratis Compostdag: Weer gratis compost ophalen op vijf verschillende locaties

11 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Gratis Compostdag: Weer gratis compost ophalen op vijf verschillende locaties

DORDRECHT - Op zaterdag 21 maart tussen 10.00 en 16.00 uur kunnen Dordtenaren weer gratis compost ophalen op vijf verschillende locaties in Dordrecht. Gemeente Dordrecht en afvalinzamelaar HVC organiseren ieder jaar een gratis compostdag. Door compost te gebruiken in de tuin, wordt het gft-afval op een nuttige manier hergebruikt.

Op de volgende locaties is gratis compost af te halen:

- Krispijn: Duurzaamheidscentrum Weizigt,
  Van Baerleplantsoen 30, ter hoogte van de tunnel
- Crabbehof/Wielwijk: Admiraalsplein/Van Kinsbergenstraat
- Sterrenburg/Dubbeldam: parkeerplaats hoek               
  Jagerweg/Blaauwweg
- Binnenstad /Reeland/De Staart: Kunstminplaats,  
  bij de Godfried Schalckensingel
- Stadspolders: parkeerterrein Sportpark OMC,
  sportcomplex De Corridor/Visserstuin 5 (op de parkeerplaats)

Het meenemen van een kuip, zak of kruiwagen wordt aangeraden. Scheppen zijn aanwezig. Het is verder verplicht aanhangers met compost af te dekken met een zeil of net.

Afvalscheiding
De gemeente Dordrecht stimuleert haar inwoners om alle afval zo goed mogelijk te scheiden, ook het groente, fruit- en tuinafval (gft). Van het gft-afval wordt compost gemaakt. De voordelen van composteren tegenover verbranden (met het restafval) zijn: lagere verwerkingskosten, minder luchtvervuiling en een besparing van grondstoffen. Composteren is ook duurzaam. Compost is voedsel voor planten en die worden weer gft en compost en zo is de cirkel rond.

Compost
Met de compostdag willen HVC en de gemeente Dordrecht inwoners stimuleren om door te gaan met het scheiden van gft. Door afval goed te scheiden, wordt gft behouden. HVC zamelt tweewekelijks het gft van inwoners in. Uit dat afval wordt compost gemaakt. Gft is daarom geen afval, maar waardevolle grondstof waarmee HVC compost en biogas maakt.

Met iedere volle groene minicontainer van 140 liter die inwoners aan de weg zetten, wordt zo’n 15 tot 20 kilo compost gemaakt. HVC maakt van gft- en groenafval niet alleen compost maar ook biogas. Dat is gas dat gebruikt kan worden om erop te rijden of zelfs mee te koken.

Meer informatie over gft en afvalscheiding is te vinden op www.dordrecht.nl/afval

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.