Digitaliseringslag Regionaal Archief Dordrecht wordt zichtbaar

13 maart 2015 door Hennie van der Zouw
Digitaliseringslag Regionaal Archief Dordrecht wordt zichtbaar

DORDRECHT - Na ruim twee jaar digitaliseren wordt het resultaat nu op de website van Regionaal Archief Dordrecht zichtbaar. In 2012 startte Regionaal Archief Dordrecht met een enorm - ruim 650 strekkende meter en ruim 3 miljoen scans – digitaliseringsproject. Omdat er bij de nieuwe studiezaal aan het Hof geen ruimte is voor een depotruimte werd besloten de meest geraadpleegde bronnen te digitaliseren. Ook zeer kwetsbare stukken werden gedigitaliseerd om ze zo voor de toekomst veilig te stellen.

Gefaseerd worden de digitale bestanden gekoppeld aan de archief- en inventarisnummers en via de onlangs geheel vernieuwde website van het archief ontsloten. Op www.regionaalarchiefdordrecht.nl zijn deze bestanden gratis in te zien en te downloaden.

Nationale Synode
Zo bezit Regionaal Archief Dordrecht een uitgebreide collectie stukken over de Nationale Synode van 1618-1619. Deze vind je onder andere in de Beeldbank, maar ook in de archiefbibliotheek en de handschriftenverzameling. Binnen de gereformeerde kerk ontstond in de 17e eeuw een diepgaand meningsverschil tussen de orthodoxe calvinisten en de meer vrijzinnigen over de voorbestemming van de mens. Er was een nationale kerkvergadering nodig om aan het geschil een einde te maken: de Nationale Synode of de Synode van Dordrecht. Deze duurde ruim een half jaar en werd in de Kloveniersdoelen in Dordrecht gehouden. De orthodoxen winnen uiteindelijk het pleit en stellen de Dordtse leerregels op. Alle bronnen die op dit geschil betrekking hebben zijn nu op de website te lezen.   

Stadsrekeningen
Ook bezit Dordrecht de oudst bewaarde stedelijke rekening van Nederland. Deze dateert uit 1283 en komt binnenkort digitaal beschikbaar. Voorbeelden ervan zijn straks ook in Het Hof van Nederland te bewonderen. De stadsrekeningen geven een uniek inzicht in de economische en sociale ontwikkeling van de stad. Bovendien is exact te achterhalen hoe de stad aan haar inkomsten kwam en waaraan ze het uitgaf, zoals salarissen en openbare werken. De stadsrekeningen zijn de voorlopers van de huidige gemeentelijke jaarrekeningen. De serie die nu via de website te raadplegen is, beslaat de periode 1429-1600.

Onlangs zijn de volgende documenten online gekomen:
Archief 1: inventarisnummer 432-487: stadsrekeningen van de thesauriers uit de Middeleeuwen  
Archief 3: inventarisnummer 2596-2616, 2947-2970 en 3962-3994: stadsrekeningen van de thesauriers uit de 17e eeuw en belastingkohieren
Archief 9: inventarisnummer 1529-1577 en 1851-1855: transportregisters uit de 16e eeuw en burgerboeken
Archief 10: inventarisnummer 17-39: weesboeken
Archief 27: inventarisnummer 239-243 en 246-248: akten van indemniteit
Archief 482: Collectie Otto Deden: bladmuziek van de componist van onder andere Latijnse missen
Archief 489: Collectie Erdelmann: bladmuziek van de dirigent van onder andere de Orchest Vereniging
Archief 535: Collectie TROM-banden: uitzendingen van de voorloper van RTV Dordrecht vanaf eind jaren 80
Archief 549: Collectie bewegend beeld: een aantal films uit de jaren 50 en 60
Archief 1134: Collectie Kors Monster: bladmuziek van de componist van onder andere beiaardconcerten
Archief 150 en 489: Collectie Nationale Synode: boeken en handschriften over de Nationale Synode van 1618-1619

Foto: Titelpagina van de gedrukte acta (notulen) van de Nationale Synode (1621)

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Hof
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.