De agenda voor de toekomst van de stad Dordrecht zit in zwaar financieel weer

29 maart 2015

DORDRECHT – De gemeente wil in mei en juni praten met burgers van Dordrecht over de agenda voor de toekomst van de stad. Alleen verkeert die agenda van morgen vandaag – in de houtskool fase - in zwaar financieel weer.

De inkomsten en uitgaven van de gemeente Dordrecht zijn steeds meer uit evenwicht geraakt en uit de reserves moet steeds meer worden geput.

Voor en achter de schermen wordt stevig gesproken over de juiste financiële weg naar de toekomst.  De agenda van de stad moet immers eind april of begin mei in de openbaarheid komen.

De oplossingen zijn in politieke kring nog niet gevonden. Na de gesprekken in mei en juni moet de gemeenteraad wel begin juli een beslissing nemen. Ook blijft de vraag boven de markt hangen: welke ambities die geld kosten kan de raad overeind houden? Dordrecht wil ook mijlpalen vieren en krijgt ook nog de rekening van Koningsdag 2015 te verwerken.

Wil het gesprek zin hebben met de Dordtenaren, dan moet een aantal oplossingen op papier samen leiden tot een sluitende jaarbegroting voor 2016.    

De politiek is op voorhand zeer huiverig om de lasten voor de burgers en bedrijven daarvoor extra te verhogen boven de inflatie (geldontwaarding).  

Dat betekent dat de bezuinigingen – snijden in de uitgaven – niet boterzacht maar realistisch en hard moeten zijn en blijven.

De afspraken uit het verleden om te bezuinigen zullen dan worden doorgevoerd.  Een beetje minder, de zogeheten kaasschaafmethode, lijkt uit de tijd te zijn.  Het gaat pijn doen, wordt gezegd in het Stadskantoor.

De stad worstelt ook met financiële problemen rond het Energiehuis, waar tussen theorie vooraf en praktijk  van nu een groot verschil zit.  De politiek heeft zelfs een faillissement onder ogen gezien voor de stichting Energiehuis, maar met het Koningsdag concert op 14 april op die plek is dat wel een heel bijzondere gedachte.  

De creatieve gebruiker To Be zit ook in de rode cijfers. De gemeente heeft in het verleden al afgeboekt op de zogeheten grondexploitatie. De economische tijden zijn immers veranderd. En de vraag blijft hoe sterk is het economisch herstel.

Het onroerend goed van de gemeente staat (deels) in de verkoop, maar de waarde in de boeken van het verleden en de opbrengst op de onroerend goed markt in het heden verschilt soms fors. De dienst jeugd- en gezondheid, voorheen de GGD, worstelt ook met tekorten.

Tegenover tegenvallers staan wensen vanuit de samenleving om meer geld te krijgen of om de bezuinigingen terug te draaien. Belangenbehartigers zullen zich zeker in mei en juni bij de gemeenteraad melden.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.