Ds. Van den Houten over Dordts Koningsbrood: ,,Niemand komt tekort waar 't brood gedeeld wordt"

28 maart 2015

DORDRECHT – Onder de paraplu van het Platform Raad van Kerken in Dordrecht kwam zaterdagmiddag in de Andreaskerk het Dordtse Koningsbrood uit.

De lekkernij op weg naar Koningsdag 27 april in Dordrecht was een idee van Mija Hasselaar en werd verder vorm gegeven door de Raad van Kerken. Het recept voor het brood is landelijk bekend gemaakt zodat alle bakkers van Nederland het kunnen gaan bakken op weg naar Pasen.

Tom Hoogerwerf van de stichting Leergeld liet weten ingenomen te zijn dat een deel van de opbrengst van het brood bestemd is om kinderen te helpen aan hun toekomst te werken. Vorig jaar ondersteunde de stichting in de regio Drechtsteden meer dan vierduizend kinderen. Komende week wordt bekend of de landelijke stichting leergeld zich verbindt aan Koningsbrood 2015.

In de Andreaskerk gaf Mija Hasselaar het eerste brood aan wethouder Bert van de Burgt van het CDA, die aangaf dat mensen leven niet om brood alleen. In de kerk werden de mensen vanuit verschillende kerkelijke richtingen welkom geheten door de voorzitter van het kerkelijke Platform Hans Berrevoets, die erop wees dat het brood in het land het Koningsbrood zal heten en in Dordrecht en omgeving het Dordtse Koningsbrood.

Hij wees erop dat het brood gewoon een smaakvolle lekkernij is op weg naar Koningsdag en daarnaast de mogelijkheid biedt om een verhaal te vertellen. Het Platform Raad van Kerken laat het vertellen van een verhaal aan de kerken over, die daarvoor in de Andreaskerk al de eerste bestellingen deden voor Koningsbrood.

 

 Bijbel

Ds. Nico van den Houten van de Andreaskerk gaf in zijn openingsverhaal aan, wat de achtergronden waren van de broodactie.

Zijn toespraak luidde:

Onder het motto Niemand komt tekort waar  't brood gedeeld wordt willen we vandaag het Dordts Koningsbrood presenteren. Het zijn woorden die terug te voeren zijn op de Bijbel. Geef jullie hen te eten zei Jezus tegen de discipelen terwijl hij de mensenmassa zag zitten. Er was niet veel, slecht 5 broden en 2 vissen. Maar Jezus brak en deelde en brak en deelde... er was voor iedereen genoeg, er was zelfs over.

Toen we hoorden dat Koning Willem Alexander Koningsdag kwam vieren in Dordrecht kwam de vraag op: doen we daar als kerken iets mee? We vormen immers een wezenlijk onderdeel van de Dordtse samenleving en willen dat ook graag zijn. Het idee kwam van Mija Hasselaar op om iets met brood te doen. Om daarmee te laten zien waar we als kerken voor staan. Het werd opgepakt door het Platform Raad van Kerken.

Het brood delen staat voor omzien naar elkaar, in het bijzonder zij die tekort komen, die honger hebben. En we geloven dat niemand dan tekort hoeft te komen. Niet voor niets in het brood breekbrood, om te breken en te delen.

Het brood delen staat ook voor het uitdelen van het Woord van God. Op de Dordtse Synode werd besloten de Bijbel zo te vertalen dat iedereen deze kon lezen, kon krijgen. Zo wil de Kerk nog steeds de blijde boodschap van het evangelie uitdelen en uitdragen.

Het Brood uitdelen verwijst ook naar Jezus die zegt: Ik ben het Brood des levens. Hij werd niet voor niets geboren in Beth lechem=broodhuis. Hij zegt: Indien iemand van dit brood eet, hij zal in eeuwigheid leven. Als Kerk willen we graag een broodhuis zijn, waar gedeeld wordt van zijn liefde, zijn barmhartigheid. Waar mensen gevoed en gesterkt worden.

 

't Koningsbrood verwijst dan ook naar de Koning der Koningen, Jezus Christus.

Bij bijbelse feesten werd brood uitgedeeld onder het volk.

Willem van Oranje vierde het Heilig Avondmaal in de Grote Kerk op 21 maart 1574. Al deze elementen inspireerden ons om een Koningsbrood te ontwikkelen. De Raad van Kerken heeft dit idee opgepakt en Bakker Ton van der Breggen. Samen met Sonneveld – leverancier van broodproducten – heeft een nieuw, speciaal Koningsbrood ontwikkeld. Heel bijzonder en heel, heel veel dank voor jullie inzet.

 

Soms begin je aan iets en dan weet je niet hoe het verder gaat. Zo was het ook met dit idee. Soms moet je gewooen gaan, het gewoon doen. Al heb je maar 5 broden en 2 vissen...toch kan het uitgroeien tot iets heel moois, zo hebben we dat ervaren.

 

De bijzondere samenwerking tussen kerk en bedrijfsleven, en de nieuwe contacten die zijn ontstaan tussen de kerken alleen al is heel mooi. Voor ons kan Koningsdag 2015 al niet meer stuk.

 

Graag bieden we het eerste echte Dordts Koningsbrood aan de vertegenwoordiger van de Gemeente Dordrecht Wethouder Bert van de Burgt.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.