Het Koningsbrood uit Dordrecht valt in het land steeds meer op op weg naar Koningsdag

02 april 2015
Het Koningsbrood uit Dordrecht valt in het land steeds meer op op weg naar Koningsdag

DORDRECHT – Het Dordtse Koningsbrood – dat is bedacht in  de kring van het Platform Raad van Kerken – valt landelijk steeds meer op. De Telegraaf heeft vandaag de Dordtse bakker Ton van der Breggen gefilmd, die aan de Reeweg het brood bakt.

Inmiddels is het te zien op de website van het dagblad. In een toelichting wordt aangegeven dat het de opzet is dat het landelijk wordt gebakken en verkocht.

Eerder volgde NPO radio 1 ,,live “ het bakproces. Ook TV Rijnmond heeft beelden gebracht van het Dordtse Koningsbrood of Koningsbrood.  RTV Dordrecht was bij de lancering.

Het Reformatorisch Dagblad (RD) bracht het als Koningsbrood uit Dordrecht binnenland nieuws met ook waarom juist kerken het brood op weg naar Koningsdag in Dordrecht hebben bedacht.

 Van der Breggen maakte op verzoek van voorzitter Hans Berrevoets van het Platform Raad van Kerken het eerste recept voor het brood. Het Koningsbrood is volgens hem feestelijk, smakelijk en biedt kerken de gelegenheid om ook eventueel een eigen verhaal te vertellen. Daarom zijn er twee namen voor: In het land wordt gesproken over Koningsbrood. In Dordrecht is de naam Dordts Koningsbrood waarvan een deel van de opbrengst is bedoeld voor de stichting Leergeld Drechtsteden.

Het recept werd in het eerste kwartaal van 2015 meermalen voor proef gebakken. Vorige week kon het in de Andreaskerk worden gepresenteerd.  De verwachting is dat op weg naar 27 april het op steeds meer plekken op tafel komt. 

Ook de bakkers in Dordrecht overwegen om het te gaan bakken, want het recept is vrij beschikbaar. Uiteraard wordt vanuit de kerken verwacht, dat dan een deel van de opbrengst naar de stichting leergeld gaat.

,,We willen toch allemaal kinderen een goede toekomst geven, want zij hebben toch niet gevraagd om in armoede te leven. Het feit dat in de regio Drechtstreek tien jaar terug nog maar vierhonderd kinderen per jaar konden worden geholpen en nu al vierduizend kinderen per jaar, is een cijfer dat ons niet onberoerd mag laten", aldus voorzitter Hans Berrevoets. Hij is ook voorzitter van het Platform dak- en thuislozen.

Ton van der Breggen zal op 27 april met het brood op het Scheffersplein staan als de Koning met zijn gevolg langs komt.  Samen met zijn vrouw Magda is dat voor hem in zijn bakkersbestaan een oranje hoogtepunt in zijn leven.

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.