Verzetsstrijdster Diet Kloos 70 jaar na haar door de Duitsers vermoordde man Jan overleden

03 april 2015

DORDRECHT – Verzetsgeschiedenis die in Dordrecht begon werd vandaag afgesloten. De Dordtse verzetstrijdster Diet Kloos – Barendrecht is in Elden, een dorp bij Arnhem, op 90-jarige leeftijd overleden. Zij werd in Dordrecht geboren en ging op haar zestiende in het verzet. Ze trouwde knokploegleider Jan Kloos, die net als zij ook werkte voor de inlichtingengroep ALBRECHT onder leiding van Cees Brouwer.

Drie weken na het huwelijk werden Diet en Jan gearresteerd.  Dat gebeurde volgens onderzoek door de politie in Dordrecht alhoewel het paar ook elders actief was in het verzamelen van inlichtingen.

Kloos - bioloog - werd in januari 1945 door de nazi's vermoord. Diet Kloos-Barendregt werd vrijgelaten. Ze ging meteen weer in het verzet en smokkelde wapens. De naam van haar man bleef zij trouw als teken van verbondenheid

Na de oorlog studeerde Diet Kloos-Barendregt af als zangeres bij organist en componist Hendrik Andriessen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ze zong jarenlang in Italië, Frankrijk en Duitsland. In Nederland was ze een gevierd zangeres van oratoria, grote vocale stukken met een meestal geestelijke inhoud.

Na haar zangcarrière werkte Kloos-Barendregt als docent aan het conservatorium in Tilburg. De laatste jaren verbleef ze in een tehuis in Elden, waar ze vandaag is overleden. 

Jan Kloos is op de ere begraafplaatrs in Bloemendaal begraven. Daarover de volgende info:

naam :
geboren :
overleden :
burg. staat :
geloof :
beroep :

vindplaats :
grafvak :
graftekst :

Jan KLOOS
7 mei 1919 te Dordrecht
30 januari 1945 te Amsterdam
gehuwd
geen
student biologie te Leiden en Utrecht/ assistent-ornitholoog te Wageningen
grafkuil J (gedenksteen 1)
10
[geen]

Jan Kloos (‘Willem’), doctoraalstudent biologie in Leiden en Utrecht, weigerde in maart 1943 de loyaliteitsverklaring te tekenen. Na als assistent-ornitholoog bij de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen te zijn gaan werken, raakte hij hier medio 1943 betrokken bij illegaal werk. Tijdens de geallieerde luchtlandingen rond Arnhem en Nijmegen (medio september 1944) was Kloos in Dordrecht, waar hij opgenomen was in de plaatselijke OD. Hij fietste direct naar Wageningen om zich te melden, maar keerde terug naar Dordrecht toen de Wageningse bevolking op 1 oktober werd geëvacueerd. Hier werd hij lid van de BS-SG en begon hij gegevens (over geschutsopstellingen, troepen- en treinbewegingen) te verzamelen voor de Inlichtingendienst van de BS en de spionagegroep-Albrecht. Ook verspreidde hij illegale lectuur.

Een week na de aanhouding van L. Reidsma (in wiens zakboekje Kloos en zijn vrouw stonden genoteerd) werden Kloos en Diet Barendregt – zij waren op 22 november 1944 getrouwd – in de nacht van 8 op 9 december 1944 in Dordrecht gearresteerd. Na in Utrecht bij verhoren zwaar te zijn mishandeld – zijn echtgenote werd tijdens een daarvan met hem geconfronteerd – werd Kloos medio januari van het HvB-Wolvenplein overgebracht naar het HvB-Weteringschans in Amsterdam. Op 30 januari 1945 werd hij aan de Amsteldijk gefusilleerd. Zijn echtgenote was vijf dagen eerder in Utrecht vrijgelaten.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.