Verzetspredikant Dietrich Bonhoeffer centraal op lezing prof. Van 't Slot in Dordrecht

19 maart 2015

DORDRECHT – De brede betekenis van de Duitse verzetspredikant Dietrich Bonhoeffer, die in april 1945 op persoonlijk bevel van dictator Hilter werd vermoord, staat op vrijdag 17 april 2015 centraal tijdens een lezing in de Trinitatiskapel  (Lutherse kerk) in Dordrecht. 

Het Reformatie Instituut Dordrecht ( RID ) heeft daarvoor de voorzitter van de Nederlandse Bonhoeffer society, prof. dr. Edward van ’t Slot,  geboekt.  Van ’t Slot is bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit te Groningen. De Bonhoeffer-avond aan de Vriesestraat 20-22 begint om acht uur.

De naam van de Lutherse dominee Bonhoeffer (1906-1945) werd kort geleden in Dordrecht nog  in herinnering geroepen. Dat gebeurde op 8 januari 2015 tijdens een herdenking in het Stadhuis van Dordrecht.  Woorden van hoop voor de toekomst – uit de pen van Bonhoeffer - klonken in het Stadhuis een dag na de terreurdaad tegen de vrijheid en de vrije meningsuiting in Parijs.  Bonhoeffer had zijn vertrouwen op goede machten precies zeventig jaar eerder – drie maanden voor zijn dood – tot uiting gebracht in zijn laatste gedicht voor zijn verloofde. De voorzitter van het Platform Raad van Kerken Hans Berrevoets Dordrecht liet tijdens zijn speech van Bonhoeffer de volgende woorden klinken in het stampvolle Stadhuis:  ,,Door goede machten trouw en stil omgeven, behoed, getroost, zo wonderlijk en klaar,  zo wil ik graag met u, mijn liefsten, leven, en met u ingaan in het nieuwe jaar.”

Op 17 april zal de lezing in de Lutherse kerk van prof. Van ’t Slot worden geopend door juist het zingen van het complete  gedicht van Bonhoeffer.

De avond wordt opgeluisterd op de vleugel door pianist en stadsbeiaardier Boudewijn Zwart. Boudewijn, zal ook de samenzang begeleiden. Er worden deze avond liederen van Bonhoeffer gezongen.

De inleider geldt als een kenner van het gedachtengoed van Bonhoeffer. Hij promoveerde in 2010 cum laude het werk van de Lutherse predikant. Zijn proefschrift droeg als titel: Openbaringsnegativisme: Bonhoeffers kritiek op Barths actualistische geloofsbegrip. Sinds 2012 is prof. Edward van ’t Slot voorzitter van de Nederlandstalige afdeling van de International Bonhoeffer Society. De opzet is om na de inleidende lezing een dialoog los te maken.

In de Duitse verzetsgeschiedenis tegen de nazi’s staat Bonhoeffer op het standbeeld van de herinneringen. Hij kwam in verzet tegen Hitler en het naziregime en nam het op voor anderen. De vraag zal op 17 april dan ook zijn: Wat betekent dat vandaag de dag voor ons eigen leven? .

De organiserende stichting RID vindt de avond zeer actueel: ,,We denken deze avond na over hoe mensen in vertrouwen samenleven en hoe snel dit kan omslaan in wantrouwen. Ook vandaag de dag zien we ontwikkelingen waarbij mensen onrecht wordt aangedaan, waar mensen worden buitengesloten en gediscrimineerd. Hoe gaan wij daar zelf mee om? Welke ontwikkelingen zien wij in onze eigen omgeving? We denken praktisch na over hoe je van betekenis kunt zijn voor (kwetsbare) mensen?”

De jonge verzetstrijder en predikant Dietrich Bonhoeffer werd in 1906 geboren en groeide op in Berlijn. Hij leek voorbestemd voor een succesvolle carrière als theoloog aan de universiteit. Vanaf 30 januari 1933, de dag waarop Hitler in Duitsland de macht overnam, stond Dietrich Bonhoeffers leven echter totaal in het teken van het verzet tegen het nazi-regime.

In zijn toewijding was hij onverzettelijk. Hij nam de leiding op zich van een gemeenschap van jonge predikanten in Finkenwalde (Polen). Daar ontstond het boek ‘Navolging’, dat het christen-zijn beschrijft als radicale gehoorzaamheid aan Jezus en de ethiek van de Bergrede.

Dietrich Bonhoeffer komt vervolgens in dienst van de Duitse contraspionagedienst. Dit vormde een dekmantel voor het Duitse verzet: hij werd een dubbelspion, hielp joden ontsnappen en was betrokken bij de moordaanslag op Adolf Hitler. Dietrich Bonhoeffer en zijn familie waren op de hoogte van het uitroeien van de joden en de gruweldaden van het Hitler rijk.

Ondanks het dreigende gevaar deed Dietrich Bonhoeffer zijn geliefde Maria van Wedemeyer een huwelijksaanzoek. Op 5 april 1943 werd hij gearresteerd en gevangengezet, op verdenking van samenzwering. Vanuit de gevangenis schreef hij brieven aan zijn vriend Eberhard Bethge, die deze brieven na de oorlog heeft uitgebracht onder de titel ‘Verzet en Overgave’. Zij vormen niet alleen een monument van moed en geestelijke kracht, maar bieden ook een aantal visionaire gedachten over de toekomst van het christelijk geloof en de kerk in de westerse wereld.

Op 9 april 1945 werd Bonhoeffer in het concentratiekamp Flossenbürg omgebracht. Hij werd beschuldigd van betrokkenheid bij de samenzwering tegen Hitler. Dietrich Bonhoeffer werd 39 jaar.

De toegang tot de lezing is gratis. Het RID houdt ter bestrijding van de onkosten een collecte.

 

De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) is opgericht om bijzondere activiteiten te organiseren, waarbij bijvoorbeeld in 2009 een aantal bijdragen werd geleverd bij de herdenking van de vijfhonderdste geboortedag van Calvijn. In elk geval wordt toegewerkt naar de herdenking van 400 jaar Dordtse Synode in 2018-2019 in samenspel met het brede Platform Raad van Kerken Dordrecht.  Met het Platform wordt elk jaar de bezinnings samenkomst gedragen vooraf gaande aan de dodenherdenking op 4 mei.

Desgevraagd kan informatie worden gegeven door: Johan Bregman email: info@reformatieinstituutdordrecht.nl

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.