Dordrecht neemt afscheid van verbinder ds. J.M.J. Kieviet die behoort tot de dienaars van het Woord

07 april 2015
Dordrecht neemt afscheid van verbinder ds. J.M.J. Kieviet die behoort tot de dienaars van het Woord

DORDRECHT -  Ds. J.M. J. (Jaap) Kieviet nam maandag 6 april afscheid van de Christelijk Gereformeerde kerk Dordrecht-centrum en de kerk nam na bijna acht jaar afscheid van een dienstknecht.  Hij wil worden gerekend tot de dienaars van het Woord, die een boodschap mag brengen. Voor hem zijn mensen als een klimop plant, die zich moet hechten aan een muur. Voor hem was dat de rots, het fundament, van het evangelie.

Ds. Kieviet benadrukte telkens weer - met de kerntekst van zijn prediking  het slot van de brief aan de Romeinen - tot de mensjes te behoren met een machtige boodschap.  ,,We zijn als ambassadeur van Christus”.   ,,Hem nu Die machtig is U te bevestigen, naar mijn Evangelie en de prediking van Jezus Christus", naar de openbaring der verborgenheid".

Voor hem was het afscheid nemen ook een pijnlijk proces, wat hij in zijn gebed ontbanden noemde.

De overvolle kerk,met circa negenhonderd mensen, had vanaf 2007 een voorganger gehad, die in toespraken werd getypeerd als verbinder. Burgemeester Arno Brok sprak functioneel en persoonlijk. Hij noemde ds. Kieviet met nadruk een voorganger, die de verbinding zoekt. Hierdoor is de kerk een onderdeel van de gemeenschap. ,,Basis voor de verdieping is ook begrip en de dialoog. Het is goed te weten wat de mensen in de stad bezig houdt.”   

Brok las een gedicht voor van dichter/priester Guido Gezelle uit een dichtbundel, die hij aan het begin van de veertig dagen tijd voor Pasen van het domineesechtpaar had gekregen.

Namens het regionale kerkbestuur sprak ds. A. van der Zwan. Ds. GertJan Vogel van de Zuidhovenkerk noemde de relatie met de kerk van ds. Kieviet die van een moeder-dochter. Ook hij de roemde de wijze waarop ds. Kieviet vanuit de moederkerk de verbindingen heeft gezocht met zijn kerk, die pas in 1961 is gesticht. De contacten typeerde hij naar de inhoud: ,,Het gaat wel altijd ergens over.”

Ds. Gerrit van Wijk bedankte Kieviet voor de samenwerking binnen het overleg van reformatorische kerken in de stad: het zogeheten klein convent. ,,Gelukkig zijn de kerkmuren niet zo hoog meer opgetrokken. Van Wijk is van de Hervormde gemeente in Dordrecht wijk 2.

Namens het Platform Raad van kerken voerde pastoor Tjeerd Visser het woord.  Hij riep in herinnering met ds. Kieviet een gesprek en debat te hebben gehad over de betekenis van het Avondmaal tegenover de eucharistie.  Toen bleken verrassende overeenkomsten en ook verschillen. Ds. Kieviet kwam daarop terug door erop te wijzen dat ondanks de verschillen ook altijd elkaars hart gezocht moet worden. ,,Ik vind het wel wat om toegesproken te zijn door pastoor in deze kerk van een afgescheiden dominee.”

Na afloop van de dienst namen honderden genodigden de gelegenheid om het domineesechtpaar in het gemeenschapshuis van de kerk de hand te drukken. De leden van de kerk nemen vrijdag in informele sfeer afscheid. Ds. Kieviet (64) gaat verder als voorganger in de gemeente van Renswoude.

Ook het Reformatorisch Dagblad  deed verslag van het afscheid van Dordrecht van ds. Kieviet. De krant begon met het Bijbeldeel waaruit de voorganger preekte:

Ds. J. M. J. Kieviet, predikant van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Dordrecht-Centrum, heeft maandagmiddag met Romeinen 16:25-27 afscheid genomen van zijn gemeente.

Zijn preek droeg de titel ”Het Evangelie van Jezus Christus”. Aan de orde kwamen de oorsprong van dat Evangelie, de weg van dat Evangelie en het doel van dat Evangelie.

 

Ds. Kieviet is ook bekend bij de lezers van het RD als columnist.

 

 

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.