Johan de Witt is vlaggeschip van belangrijke EU-missie

09 april 2015

DORDRECHT - Johan de Witt is de bekendste Dordtenaar aller tijden. Dat werd meermalen vastgesteld rond de raadspensionaris uit Dordrecht, die in de zeventiende eeuw lange tijd een prominente rol speelde in de republiek. Johan de Witt (1625-1672) speelt ook een prominente rol in de film rond De Ruyer. In Dordrecht heeft hij een standbeeld met zijn broer, waar de Koning met zijn gevolg op 27 april zal passeren.

Een prominent marineschip draagt zijn naam en heeft thans een belangrijke missie:

 

(marineblad Alle hens over)

Zr.Ms. Johan de Witt is momenteel het vlaggeschip van de EU-missie Atalanta. De Zweedse force commander Jonas Haggren leidt de strijd tegen piraterij. Nederlanders en Zweden werken hierbij nauw samen.

 

Een Somalische piraat die nu met zijn kornuiten in een skiff (kleine boot) stapt om een koopvaardijschip te kapen, is óf wanhopig óf slecht op de hoogte. Was de kans van slagen enkele jaren geleden nog zeer hoog, tegenwoordig is de ooit zo lucratieve bron van inkomsten opgedroogd door de interventie van internationale marine-eskaders.

 

De Zweedse admiraal Jonas Haggren heeft momenteel het commando over de EU antipiraterij-missie Atalanta. Hij was in het verleden onderzeebootcommandant.

Klus nog niet geklaard

De Zweedse admiraal Jonas Haggren kent de feiten, maar waarschuwt voor gemakzucht en onoplettendheid. De klus is nog niet geklaard, nog lang niet, zegt de voormalige onderzeebootcommandant in zijn kajuit aan boord van Zr.Ms. Johan de Witt. “De missie bevindt zich nu in een overgangsfase. Voorheen lag de focus op het beschermen van schepen en antipiraterij-acties. Maar nu het zeer stil is op het piratenfront, verleggen we ons werk meer naar bijvoorbeeld hulp bieden aan andere EU-missies in het gebied.” 

Mandaat uitgebreid

De huidige commandant van de antipiraterij-missie Atalanta noemt als voorbeeld EUCAP NESTOR, de civiele missie die regionale kustwachten traint. Half maart heeft de Johan de Witt in Mogadishu nog 2 auto’s aan land gezet voor de Somalische kustwacht. Die wordt getraind door de EU. “Ook is ons mandaat uitgebreid, waardoor we nu vaker dichtbij de kust werken om informatie te verzamelen”, legt de admiraal uit. Want wat doen de piraten nu, waar halen ze hun geld vandaan, hoe zien hun structuren er uit? Ook wil hij meer informatie binnenhalen met behulp van persoonlijke contacten. “Zo voeren we friendly approaches uit (vriendschappelijke boardings, red.). En als op zo’n schip iemand zit die de burgemeester van een dorpje kent, dan kunnen we hem uitnodigen. Dit is overigens nog niet gebeurd.”

 

De Nederlanders

De Johan de Witt fungeert sinds januari als vlaggeschip van de EU-missie Atalanta. “Het is een fantastisch schip, het is net een kleine gemeenschap met een eigen vliegveld en haven”, vertelt Haggren. “Het heeft alles aan boord om ons werk te kunnen doen. Er zijn goede sportfaciliteiten en er is genoeg ruimte, we zouden zelfs een conferentie kunnen organiseren.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.