,,Koning Willem-Alexander opent op Koningsdag in Dordrecht belevingsmuseum Hof van Nederland"

29 januari 2015
,,Koning Willem-Alexander opent op Koningsdag in Dordrecht belevingsmuseum Hof van Nederland"

DORDRECHT - Koning Willem-Alexander opent op Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht (27 april 2015) het zojuist gerestaureerde historische 'Hof van Nederland'.

Dat melden bronnen dichtbij de organisatie van Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht. AD De Dordtenaar meldt dit nieuws op de eigen website.

Ook in de krant van vandaag wordt dit meegenomen.

RLT nieuws filmde vandaag ook al in de stad om het Koningsdag-programma en het museum het Hof van Nederland in het eigen nieuws te kunnen brengen vandaag. Antoin Peeters,  de Koninklijk Huis verslaggever van RTL,, zat bovenop het Koningsdag nieuws in zijn woonplaats Dordrecht voor het journaal. Hij maakte er geen geheim van vanavond in elk geval in het half acht journaal nieuws over Dordrecht te brengen. Ook op twitter laat Antoin weten in ,,mijn" Dordrecht te draaien en het Hof van Nederland brengt hij met een foto al in beeld. Peeters was gisteravond ook te gast in RTL Boulevard om vooruit te laten op 27 april.

Loco-burgemeester Piet Sleeking wijst per twitter erop, dat de berichtgeving in alle richtingen niet op feiten, maar op geruchten is gebaseerd. Formeel is er pas iets mee te delen, als de Rijks Voorlichting dienst (RVD) formeel vindt dat er ook namens het Koninklijk Huis iets is mee te delen. Tot dat moment kan elk draaiboek, waaruit media hebben geput, nog een nieuwe versie krijgen. Koningsdag is zo in ontwikkeling, maar pas een feit als de RVD er een feit van maakt. Inmiddels zijn wel honderden en honderden mensen betrokken bij één of meer puzeelstukjes in het programma.

 

Het nieuws rond Koningsdag is in een versnelling gekomen omdat donderdag al een schilderij in het Hof van Nederland werd opgehangen dat de historische Dordtse Synode van 1618-1619 in beeld brengt. De verwachting is dat de Koninklijke familie vanaf de Voorstraat langs de Augustijnenkerk naar het Hofplein loopt en vervolgens via de Hofstraat naar het Statenplein gaat voor een afscheid van Dordrecht en de TV-kijkers op maandag 27 april

De gemeente Dordrecht weigert op vragen van journalisten antwoord te geven. Het is een afspraak met de Rijks voorlichtings Dienst (RVD) om de medelingen te doen over het programma op 27 april. Inmiddels zijn al wel honderden mensen betrokken bij delen van het programma, omdat de voorbereiding veel tijd kost. De RVD doet immers een mededeling op basis van een actueel draaiboek. Ook het Oranjedagcomité verwijst naar de RVD.

Het Hof van Nederland komt in het voormalige Augustijnenklooster. Op dinsdag 28 april opent het museum voor het publiek. Voor Dordrecht is het een geweldige eer dat het Hof van Nederland juist door de Koning wordt geopend, zoals als zekerheid in de media wordt vermeld.. Daarmee wordt de historische benadering van de gemeente Dordrecht, dat de wieg van de natie in Dordrecht heeft gestaan in 1572, onderstreept. De datum van 19 juli is daarvoor van belang, zo werd al eerder onderstreept.  Koning Willem - Alexander was eerder met zijn aanstaande echtgenote Maxima in oktober 2001 in het Hof. Zijn toernee door Zuid-Holland begon toen in de Statenzaal van het Hof om daarmee de historische banden tussen het Oranjehuis en Dordrecht te onderstrepen. Zijn oma Juliana had in 1972 het gerestaureerde Hof ook al eens heropend met burgemeester mr. j.J. van der Lee en gemeentearchivaris dr. Theunis W. Jensma als directe gidsen.

 

Nieuws dat wij eerder brachten op Dordrecht.net

DORDRECHT – In de TV-Quiz de SLIMSTE MENS was 22 januari niemand van de kandidaten, die wist dat Koningsdag nieuwe stijl op maandag 27 april in Dordrecht wordt gevierd.

Maar: Het programma voor die Koninklijke dag krijgt steeds meer vorm en mogelijkheden worden al gefluisterd. Soms beleefteen draaiboek al de vierde of vijfde variant. Tot ergens rond half twee staat de stad 27 april in het teken van de Koning en familie, die rond dat tijdstip zeker weer vertrokken zullen zijn. Daarna heeft het Oranjedag-comité weer een belangrijke taak bij de coördinatie van festiviteiten voor de verjaardag van de Koning.

Formeel staat niks vast tot de openbare bekendmaking door het Hof en de Rijks Voorlichtings dienst (RVD) en dat duurt nog wel ??.

 

Koningsdag 2015 heeft alles in zich om een dag Dordrecht-promotie te worden. Het programma bestaat uit verschillende bouwstenen, die in Dordrecht, bij het Hof / Koninklijk Huis en bij de veiligheid moeten passen als een jas.  Het Hof gaat in elk geval op dinsdag 28 april open voor publiek, dus wat zal er die dag ervoor gebeuren?

Koningsdag 2015 nieuwe stijl vergt een zeer ingrijpend en afgewogen draaiboek en alles zal een strakke regie hebben.

RVD

Van welk programma kunnen we precies hardop dromen totdat de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) formeel meedeelt, hoe de Koninklijke familie zich zal bewegen door de regio en door Dordrecht? 

Tegenwoordig blijft dat tot het laatste moment soms nog niet geheel vast te staan uit vooral veiligheidsoverwegingen. Als alle wensen zouden worden ingewilligd, dan zou Koningsdag 2015 overigens in Dordrecht enkele dagen kunnen duren. Die tijd is er niet.  Overal wordt gesproken, hardop nagedacht en gedroomd over Koningsdag. Het kan haast niet anders, want veel mensen hebben een stukje gezien, maar past alles nu al als een jas?

TROTS

Maar: Waarop zijn we zelf trots als inwoners van de oudste stad van Holland, waar vijfhonderd jaar geleden (3 juni 1515) Keizer Karel de vijfde nog tot Graaf van Holland werd ingehuldigd? Volgens historische bronnen was dat echt een historische gebeurtenis rond de Keizer, die later Willem van Oranje naar het Hof in Brussel haalde. De vader des vaderland is natuurlijk een zeer belangrijke voorvader van de huidige koning.

Water

De Koning heeft iets met water. Bij het Groothoofd komen Zwijndrechtse Waard, Alblasserwaard en eiland van Dordrecht samen. Het rivierenpunt rondom het Groothoofd is bij uitstek geschikt om vanaf de oevers de gehele regio te laten meekijken naar een Grande Parade op het water.  

Daarna zou het mooi zijn als de Koning met familie net zo over het water Dordrecht binnenvaart als Sinterklaas in 1992 en 2011 deed en de NOS dat in alle huiskamers in Nederland en daar buiten bracht. Vanaf de 69 meter hoge toren van de Grote Kerk is er een prachtig beeld van Dordrecht vast te leggen als oude stad aan het water.  Rudolf Spoor was de NOS regisseur die dat in 1992 al helemaal vooraf in beeld zag, toen hij de Sinterklaas intocht in een draaiboek zette.  Hij was ook de meesterlijke regisseur bij het huwelijk van Willem-Alexander met Maxima.

De omgeving Groothoofd was de eeuwen door een plek waar veel hoogwaardigingsheids bekleders binnen de stadsmuren kwamen.  Het past helemaal in het plaatje anno 2015.

De Dordtevaer zou een prachtig vervoermiddel zijn om stil over het water van Wolwevershaven en Nieuwe Haven te varen. Duurzaamheid telt mee.

De havens en Dordrecht? Het past prima bij de Zeehavenfunctie die Dordrecht ook heeft. Zo wordt ook aan het milieu gedacht. Burgemeester Arno Brok kan zo als goede gastheer de Koninklijke familie bijpraten.

De Dordtenaer komt ook langs het clubgebouw van de Koninklijke Roei en zeilvereniging. Het gezin van Kroonprinses Beatrix en prins Claus met de drie prinsen vierden in 1976 een weekeinde het jubileum mee van de Roei- en zeilvereniging. 

Haast onder de schaduw van de Grote kerk zou het Koninklijke gezelschap aan wal kunnen komen en kunnen genieten van een wandeling door de kerk waar in 1618 de internationale vergadering Dordtse Synode werd geopend. Ook werden op 6 mei 1619 in die kerk de Dordtse leerregels voor de eerste keer in het openbaar voorgedragen. Op weg naar de herdenking van vierhonderd jaar Dordtse Synode (2018-2019) komen er nog veel activiteiten in de kerk. Het zogeheten Calvijn-jaar werd vijfhonderd jaar de geboorte van deze kerkhervormer ook in de Grote Kerk geopend door Koningin Beatrix.

In 1947 waren Kroonprinses Juliana en prins Bernhard ook in deze kerk om de herdenking van 375 jaar Vrije Statenvergadering (19 juli 1572) mee te maken. Gewetensvrijheid en godsdienstvrijheid als sleutelwoorden kwamen in 1572 in Dordrecht nog op schrift. Burgemeester Arno Brok herinnerde hierin in zijn nieuwjaarstoespraak aan voor de gemeenteraad van Dordrecht.

Misschien is de kerk wel een mooie plek om koren te laten zingen. Toren en kerk komen op schilderijen  vaak terug.

Vanaf de Grote kerk zou een vervoermiddel  door de binnenstad over Grotekerksbuurt en Groenmarkt het mooiste zijn. Het geboortehuis van Johan de Witt zit dan in de tocht en ook het Stadhuis, dat eerst een Lakenhal was voor de handel met Vlaarderen.

Het standbeeld van Johan en Cornelis de Witt komt dan ook in beeld en het Scheffersplein. Vervolgens biedt het Scheffersplein kansen om zich te laten zien, bv met mogelijkheden uit Dordrecht en regio.

Zo komt dan ook de Augustijnenkerk langs als onderdeel van eens een Augustijnenklooster en vanaf 1572 als Hof symbool voor de Vrije Statenvergadering.

In oktober 2001 kwam Kroonprins Willem-Alexander met zijn verloofde Maxima nog eerst naar het Hof tijdens zijn kennismakingstournee door Nederland. De Statenzaal was de ontvangst plek. Toen werd overigens nog niet de naam Hof van Nederland gebruikt.  Ook zijn moeder kent van bezoeken de route tussen Augustijnenkerk en het Dordrechts Museum met daarbij ook het Hof.

Koningin Juliana was er nog in 1972 toen het Hof weer open ging na een restauratie. Toen werd nadrukkelijk stil gestaan bij 19 juli 1572 als dag van de opening van de Vrije Statenvergadering in het Hof en dat heeft anno 2015 veel met inhoud en verdieping te maken.

Burgemeester Arno Brok schreef de datum ook nog eens op in het Stadhuis op donderdag 9 januari tijdens de aandacht voor de gebeurtenissen in Parijs. Het Hof verdient zeker een Koninklijke opening.

Na het Hof past de Hofstraat en de Statenschool naadloos in de route.  Het is een decor dat het ook in veel jeugdfilms goed doet. Het NRC/H noemde niet zomaar Dordrecht is belangrijke filmstad. Wie weet herkennen de kinderen van de Koning en Koningin wel iets! 

De stoet passeert dan ook de Berckepoort. De vader des vaderrlands, Willem van Oranje, hield er na 1572 een aantal keren Hof. Hij schreef er ook brieven. Daaruit bleek ook dat Leiden een universiteit kreeg.

Toen Fc Dordrecht de promotie naar de eredivisie vierde konden er tienduizend mensen op het Statenplein staan. Dat moet toch ook op 27 april kunnen als de Koning daar de regio en Dordrecht zal bedanken voor de hartelijke ontvangst.

Bij gemeente en andere instanties zijn veel suggesties gedaan voor Koningsdag 2015. Als iedereen suggestie zou worden meegenomen, duurt Koningsdag wel een paar dagen.

De tijd dat Dordrecht wordt aangedaan zal wel tussen de twee en drie uur kunnen liggen. Het wordt ook een kwestie van keuzes maken tot ergens één uur, half twee.

Het wachten is nu op de bekendmaking op de website van het koninklijk Huis onder regie van de RVD van het echte programma voor 27 april. Zijn dromen altijd bedrog of komen dromen een beetje uit om onze trots te voeden. Daarvoor mogen we anno 2015 uitkomen. Het is dan ook dertig jaar geleden (!) dat de toen nieuwe burgemeester Jan Noorland de Dordtenaren opriep meer kapsones te tonen. Laat Koningsdag 2015 daarvoor de meeste ideale dag zijn!

 

Kortom: Bij elkaar is alles een droom en blijft het afwachten tot de RVD alle puzeelstukjes op tafel legt in een compleet beeld van de dag.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.