Jan Janssen: "Het geheim van het belevingsmuseum Hof van Nederland wordt op Koningsdag onthuld"

28 maart 2015

DORDRECHT  Het belevingsmuseum 'Hof van Nederland', dé plek waar de Nederlands staat en taal geschiedenis maakte, staat in Dordrecht. .

Er zijn geen plekken in Nederland die zoveel waarde voor ons land hebben. Een goed bewaard geheim dat binnenkort voor ieder open is.

Jan Janssen beschrijft dit in zijn weekagenda.

 

Vrienden van het Dordrechts Museum mochten het nieuwe musem al in. Meer dan 500 leden hadden zich aangemeld.

Ze waren allen van harte welkom op voorwaarde dat er geen foto's en filmpjes gemaakt en verspreid zouden worden.

Dat moet allemaal bewaard blijven tot de opening: op Koningsdag door de koning himself.

Het programma van Koningsdag 2015, 27 april in Dordrecht, is uit. Vandaar dat ik het nu echt noemen mag.

 

 

 

 

Mijn agenda in de stad:

- 28-3, vanaf 19.30, Lichtzinnig Dordrecht in diverse locaties, Movies, Kunstmin, Dordrechts Museum, Energiehuis/Machine 3, Berckepoort, Merz, Energiehuis/Bibelot, Dolhuis, zie: http://lichtzinnigdordrecht.nl/programma/, eerst even naar de uitvoering van Orkest Vereeniging Dordrecht;

- 28-3, 20.15 Andreaskerk, Orchest Vereniging Dordrecht;

- 29-3, 14.30, Museum van Gijn, Op reis met van Gijn;

- 31-3, 20.00, Villa Augustus, Tijs Goldschmit&Wouter Klootwijk 'over het nut van lummelen en andere vondsten uit de dierenwereld', ik ben dan voor een andere voorstelling in Rotterdam maar deze leek me de moeite van het vermelden waard; 

- 1-4, 20.30, Movies, Cinefiliaal;

- 3-4, 20.00, Remonstrantse kerk Cornelis de Wittstraat, Johannes Passion door De Witt Academie

- 4-4, Augustijnenkerk/Dordrechts Museum, opening tentoonstelling 'Holland op zijn mooist', op uitnodiging;

- 4-4, 19.30, DOOR Theater, Wild Life Adventures;

- 8-4, 20.30, Movies, Cinefiliaal;

- 10-4, 20.30, Trinitatuskapel, ricital door Ceacilia Boschman en Karin Dolman, opbrengst is voor hun nieuwe CD;

- Ook 10-4, 20.00, Energiehuis/Machine 3, Kunstmin, Nicole Beutler, dans;

- 11-4, 14.00, DordtYart, opening seizoen 2015;

- 13-4, 13.30-15.30, de laatste in een reeks van 7 literatuurcolleges door Kees Voorbij, over Waanzin in de literatuur;

- 15-4, 18.00, Voorstraat 142-144 bij DOOR, Tosti-talks;

- 18-4, vanaf 9.30, Soroptimisten organiseren 'Wat eet je me nou?' in Bellisimo op het Leerpark;

- 25-4, 20.00, Trinitatiskapel, Toonkunstkoor, 

Om vast in de agenda te zetten:

- 24-5, 15.00, Galerie de Compagnie, Middag van het Korte Verhaal, http://www.rtvdordrecht.nl/dordtse-middag-van-het-korte-verhaal/nieuws/item?202849.

 

Er is natuurlijk veel meer te doen in Dordrecht, zie ook www.centrumdordrecht.nlwww.dordrecht.net en www.doindordt.nl.

Mijn hele bericht staat ook op http://jtmjanssen.wordpress.com

 

Het onderstaande, over Lichtzinnig Dordrecht, vandaag, 28 maart as, jat ik van Muziektheater Hollands Diep:

Op zaterdag 28 maart gaat de zomertijd in. Om die reden zet Muziektheater Hollands Diep samen met andere culturele smaakmakers van Dordrecht de binnenstad tot in de kleine uurtjes in de spotlights. Onder de naam Lichtzinnig vindt een avondvullend theatraal en muzikaal programma plaats.Georganiseerd door: Schouwburg Kunstmin, Poppodium Bibelot, Dordrechts Museum, Cinema The Movies, Berckepoort, Dolhuis, Gett Magazine,Take Part, Merz Dordrecht en Muziektheater Hollands Diep.
Tussen 19.15 en 00.00 uur zijn wij aanwezig in de gele foyer in Schouwburg Kunstmin met Highlights van Hollands Diep op het Witte Doek. Filmimpressies van bijzondere voorstellingen in het Energiehuis, in de Machinezaal en in het Ketelhuis van toen en nu: Oresteia, De Waterman, Boris Godoenov, en andere producties op locaties, van Bach, Britten en Philip Glass. Afgewisseld door de documentaire The Making Of van de Lege Wieg/Bosj Besjik, de ontroerende Nederlands-Turkse muziektheater productie van 2011. 
En eerste kennismaking met de komende nieuwe familievoorstelling Gilgamesj.Superheld! Met strijkkwartet ZAPP4.
Overig programma op culturele locaties
In Machine 3 in het Energiehuis staat een vitale bewerking van de verboden liefde van Romeo en Juliet centraal. In Schouwburg Kunstmin kan de bezoeker zich in een uitbundige, volwassen speelgoedwereld wanen. Gett Magazine en Take Part hacken het Dordrechts Museum en DJ Chantelle tekent live in The Movies. Merz biedt een divers programma van dichtkunst tot elektronische muziek. Na de stille filmconcerten is er in de foyer van de Berckepoort Dansen voor Gevorderden en in Bibelot kan er ook gedanst worden tijdens de electro/house clubnacht Nightshift. 
Passe Partouts
Het is mogelijk om voor €15,00 een passe-partout aan te schaffen. Deze passe-partout geeft toegang tot alle evenementen en is inclusief een warm glas Glühwein en een kop linzensoep. Tickets zijn te koop via www.energiehuis.nl, bij de centrale kassa van het Energiehuis of bij de voorverkoopadressen Velvet Music Dordrecht, Vriesestraat 110 en VVV Dordrecht, Spuiboulevard 99. 

 

In de bus naar Lille las ik Keefman van Jan Arends (eerste druk 1972), werkelijk een literair meesterwerkje over waanzin. De literatuurcolleges van Kees Vrolijk, hebben het op de leeslijst van de laatste bijeenkomst 13 april over Waanzin. 

Naast het Louvre in Lens, het Palais des Beaux Art in Lille en La Piscine in Roubaix bezochten we ook het LAM in Lille. Hier was een special over Aloïse Corbaz, Art Brut/Outsider Art. Ook dat gaat over een kunstzinnige uitdrukking van 'gekken'. In Oostenrijk zag ik werk van 'patiënten' van Gugging. En met 'De Vliegende Kunstenaar' bezochten we in 2013 'Middle Gate Geel', een tentoonstelling waar Jan Hoet curator van was. Jan Hoet's thuis was in Geel/Vlaanderen, hij was psychiaterzoon. Er woonden veel 'gekken' in hun huis. Die kunst maakten. Keefman is de literaire variant van de twee- en driedimensionele Outsider Art. Druk, kleurrijk en expressie van een overvol hoofd. De term Art Brut werd overigens gemunt door Jean Debuffet.

Jan Foudraine, Swami Davi Amrito werd wereldberoemd met 'Wie is van Hout' (1971), een warm pleidooi voor de anti-psychiatrie, het zijn geen patiënten, objecten van studie, medicatie en 'genezing', maar mensen die net even een andere afwijking hebben dan de rest.

Met de vraag 'wie is er nou gek' is de cirkel weer rond. Zijn dat zij van de Outsider Art of al die verkrampten die zich met een loden maag en een malend hoofd allerlei enge ziekten op de hals halen? Of degenen die, al voor ook maar een poging tot leven, zich conformeren aan leegheid, consumentisme en de vernietigende uitwerking van de vele uren TV? Misschien is een beetje gek, zo gek nog niet!

 

Afgelopen week waren weer opnames van Dordtse Dialogen, dit keer Pier Eringa en Thirza Monster. Het gesprek met Buddingh biograaf Wim Huijser is in de maak. De eerste twee uitzendingen, met burgemeester Brok en Mary Ruisch kregen een warme ontvangst en prima kritieken. Ook de volgende zijn weer om je vingers bij af te likken. Wanneer de uitzending is laat ik jullie weten zodra het bekend is. Ook de vindplaats op YouTube uiteraard. Wim Huijser komt na Pier Eringa en voor Thirza op de buis. De actualiteit van de biografie -presentatie op 20 mei as in het stadhuis van Dordrecht- willen we niet missen.

Ik was afgelopen donderdag ook bij de live uitzending van het radioprogramma 'Via Cultura - over en uit' van de regionale omroep. Maarten Wijk en Clarissa Griffioen presenteerden het programma. Ilse Schrier regisseert. Muziek omlijstte gesprekken over 'Lichtzinnig Dordrecht' (zie hierboven, vanavond/nacht bij het begin van de zomertijd) en, ook vanavond, de muzikale kroegentocht 'Barre Nacht' met de band Scotch. Ton en Nelly van Dalen en Nico Parlevliet waren tafelgast voor Citylodge222. Hier was ik gisterenavond, verrassende avond, de huiskamer was met zo'n 60 mensen helemaal vol.

Donderdag was de eerste uitzending van Via Cultura op lokatie. Er volgen er, hoop ik, nog vele. Het programma gaat over de culturele agenda van de stad, zit goed in elkaar en verdient veel publiek en gehoor. Met Maarten en Clarissa praat ik verder over de vergroting van hun vindbaarheid en naamsbekendheid. Ook van RTVD.

En passant maakte ik kennis met Kees Dijkman, fotograaf van en in Dordt en zijn site www.oogopdordrecht.nl. Weer een Dordtenaar met veel hart voor de stad.

 

Het 'Hof van Nederland', jullie weten wel, dé plek waar de Nederlands staat en taal geschiedenis maakte, staat in Dordt.

Er zijn geen plekken in Nederland die zoveel waarde voor ons land hebben. Een goed bewaard geheim dat binnenkort voor ieder open is.

Vrienden van het Dordrechts Museum mochten er al in. Meer dan 500 leden hadden zich aangemeld.

Ze waren allen van harte welkom op voorwaarde dat er geen foto's en filmpjes gemaakt en verspreid zouden worden.

Dat moet allemaal bewaard blijven tot de opening: op Koningsdag door de koning himself.

Het programma van Koningsdag 2015, 27 april in Dordrecht, is uit. Vandaar dat ik het nu echt noemen mag.

 

Elio Barone (een van de jonge Dordtse 'wilden') was deze week spreker bij Stichting De Stad. Over de Visbrug en omgeving en, natuurlijk, de kansen voor Dordrecht en het water. Ooit de bron van de stad, de stad heeft zich nadien van het water afgekeerd en zoekt nu weer de weg terug. Elio neemt veel initiatief. Jammer dat een ervan, een heel mooie, 'Leefwerf de Biesbosch' (http://leefwerfdebiesbosc.weebly.com/contact.html) zoveel hinder ondervindt van zijn vroegere 'maatjes' van de Stichting Dordtse Wateren'. Dat volwassen mensen -zijn voormalige 'maatjes' die met zijn ideeën aan de haal willen gaan- zo rancuneus en kleinzielig kunnen zijn en daarmee een mooie ontwikkeling gewoon dwarsbomen. Grote schande voor henzelf, onvergeeflijk voor de stad. Maar, het is nog steeds niet te laat, het kan nog! Ik heb uit de wandelgangen begrepen dat er veel steun is en nog meer gemobiliseerd wordt. 'Leefwerf de Biesbosch' is een voorbeeldproject in DordtZaam, burgerinitiatieven van en voor Dordt. Zie Elio ook op YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=fRbGiBlxRe0, van vóór hij uit stichting Dordtse Wateren gewerkt werd.

Louis Paul Boon zou zeggen: 'Schop ze tot ze een geweten krijgen', uit 'Mijn Kleine Oorlog', 1947.

 

Buiten Dordt:

- 31-3, 20.15, Schouwburg Rotterdam, Queen Lear, bewerking van Tom Lanoye;

- 11-4, 11.00-13.00, Atelierbezoek met Anna Berk, Jacqueline Bohlmeijer, keramisch beeldhouwer in Amsterdam;

- 12-4, 13.30, Stopera, MacBeth van Verdi.


 

 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.