Sloop luidt nieuw hoofdstuk Colijnstraat Dordrecht in

09 april 2015 door Hennie van der Zouw
Sloop luidt nieuw hoofdstuk Colijnstraat Dordrecht in

DORDRECHT - Woensdag 8 april 2014 startte de sloop van het eerste van de tien woongebouwen aan de Colijnstraat en omgeving in de Dordtse wijk Crabbehof.

Wethouder Rinette Reynvaan en Woonbrondirecteur Erwin Zwijnenburg (zie onderste foto) gaven in bijzijn van wijkbewoners het startsein voor de sloopoperatie die naar verwachting tot 2019 duurt. Vanaf 2020 moet op deze locatie nieuwbouw verrijzen.

De afgelopen jaren merkt Woonbron dat er steeds minder vraag is naar de portieketagewoningen in de Colijn-, F. van der Goes- en W. H. Vliegenstraat. Dit is een veel voorkomend type woningen in Dordrecht.

Hoewel de leefbaarheid in het gebied de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, heeft de Colijnstraat bovendien nog steeds een beladen naam. De combinatie van deze factoren, samen met de technische staat van de woningen, deed Woonbron besluiten de tien woongebouwen op deze locatie te slopen.

Nieuw elan
De sloop geeft het startschot voor een nieuwe toekomst voor de Colijnstraat. Erwin Zwijnenburg van Woonbron: “Ik ben blij dat we dit gebied nieuw elan kunnen geven. De sloop van de eerste drie gebouwen aan de Colijnstraat is zo goed als zeker.

Het uitgangspunt is dat alle woongebouwen plaats maken voor nieuwbouw, maar jaarlijks kijken we of sloop van de andere woongebouwen gewenst en haalbaar is. Uiteindelijk moeten hier nieuwe woningen komen, die aansluiten bij de behoeften van Dordtse bewoners.”

Tijdelijke invulling
Hoewel de leefbaarheid in het gebied onverminderd hoog op de prioriteitenlijst blijft, betekenen de nieuwe plannen dat de betrokken organisaties hun rol op gebied van leefbaarheid anders kunnen gaan invullen.

Gemeente Dordrecht speelde sinds 2010 een centrale rol in het tegengaan van overlast via een door haar in het leven geroepen Taskforce. Hierbij werd in dit gebied nauw samengewerkt met partners waaronder Woonbron.

Samen met bewoners wordt de tijdelijke invulling van het gebied na sloop bepaald. Deze invulling kan variëren van de aanleg van speelvoorzieningen voor jeugd, tot een tijdelijke kinderboerderij of een moestuincomplex.

Wethouder Rinette Reynvaan: “Ik ben ervan overtuigd dat dit plan de leefbaarheid van het gebied en het woonplezier van de wijkbewoners ten goede komt. De start sloop markeert daarmee een belangrijke mijlpaal voor Dordrecht en Crabbehof in het bijzonder.”

De sloop van het eerste woongebouw neemt enkele maanden in beslag. In totaal duurt de sloopoperatie van alle tien woongebouwen tot ongeveer 2019. Daarna moet nieuwbouw plaatsvinden. De exacte invulling van die nieuwbouw en wie deze realiseert, moet nog worden bepaald.

Onderste foto © Erno Wientjes.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.