Kronkelaar over Koningsdag: ,,Het stadskantoor wordt gegijzeld door de Rijksvoorlichtingdienst en de NOS"

09 april 2015
Kronkelaar over Koningsdag: ,,Het stadskantoor wordt gegijzeld door de Rijksvoorlichtingdienst en de NOS"

DORDRECHT – Koningsdag 2015 gaat de gemeente Dordrecht veel meer kosten dan de zeven ton waarover wordt nu naar buiten wordt gesproken. Columnist Kronkelaar voorspelt vandaag in Dordt Centraal: De Koninklijke verjaardag kost miljoenen euro’s.. En: Het stadskantoor van Dordrecht wordt gegijzeld door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) en de NOS.

Koningsdag nieuwe stijl in Dordrecht is een nationale gebeurtenis en krijgt ook die aandacht vanuit het gehele land. De gemeenteraad heeft met een wijziging van de begroting 2015 al ingestemd met een reservering van 750.000 euro. Deze route werd ook enkele jaren geleden gelopen voor de bekostiging van de Sinterklaas intocht op het TV-scherm. Overigens: Toen werd het taakstellend budget ook overschreden. Kronkelaar heeft daarover een troost paraat: De lantaarnpalen worden in elk geval geverfd.

Kronkelaar signaleert in zijn column: ,,De ambtenaren hebben dagwerk aan de voorbereiding van de Koninklijke verjaardag en komen aan ander werk niet toe. “ De voorzitter van het Oranjedagcomité, Henk Bax, liet in 2014 nog weten zich in de eerste draaiboek buiten gesloten te voelen. Inmiddels coördineert hij het programma rond de Grote Kerk. Voor de TV registratie zijn volop wensen neergelegd, waaronder maximaal licht volgens het voor tv-programma’s zoals Nederland zingt, lichtplan. Bij de Sinterklaas intocht van de NOS – enkele jaren geleden – dachten Dordtse deskundigen mee.

De visie van Kronkelaar op Koningsdag 2015:

Nog 19 nachtjes slapen, dan is het zover. Dan komt de jarige job. Met haar, de kids en nog wat familie en aanhang. Sommige mensen beschouwen het als een hoogtepunt voor de stad. Sommigen ook nog voor zichzelf. Een soort zelfbevrediging dus. Voor deze types moet alleen al de gedachte aan de komst van ‘hem’ heerlijk zijn. Het lidmaatschap van het Republikeins Genootschap heb ik nog niet overwogen, maar mij kan het allemaal gestolen worden.

Een man en een vrouw, bekend als Wim-Lex en Max, komen twee uurtjes rondneuzen in Dordt. Beetje varen, beetje tuffen, beetje slenteren en vooral veel handjes geven. En zwaaien natuurlijk, heel veel zwaaien. Koekhappen en wc-potten werpen zit er niet meer in, maar neemt u maar van mij aan dat het ouderwets oubollig wordt. Alleen het eind, met heel veel herrie, zou nog wel eens spectaculair kunnen worden. Leuke opmaat naar de Dancetour. Als je er van houdt.

Wat me het meest stoort is de drukdoenerigheid van vele honderden ambtenaren, die doorgaans voor rekening van u en mij (de belastingbetaler) zinnige dingen doen, maar daar al weken niet meer aan toekomen. Het feestje schijnt de stad zeven ton te kosten. Aan m’n hoela! Meneer Mustafa hield met brieven schrijven vier ambtenaren permanent aan het werk en dat kostte al tonnen. Een dagje Koninklijke verjaardag kost miljoenen euro’s.

Het stadskantoor van Dordrecht wordt gegijzeld door de Rijksvoorlichtingsdienst en de NOS. Met het geld waarmee de wensen van de omroep vervuld worden, zou RTV Dordrecht jarenlang vooruit kunnen. En dan hebben we nog de beveiliging. Deerniswekkend altijd weer hoe men werkelijk meent de daden van gekken (denk aan Apeldoorn) te kunnen verhinderen. Wie een bootje in de Nieuwe Haven heeft liggen, mag op 27 april geen vrienden ontvangen.

Waar blijven de vaar- zwem- en vliegverboden? Hoe we in een historische binnenstad tienduizenden bezoekers in goede banen gaan leiden blijft daarbij verrassend onderbelicht. Dáár zou ik me zorgen om maken. Ik zal blij zijn als het allemaal voorbij is. In ruil daarvoor krijgen we, net als bij de intocht van Sinterklaas, gratis reclame voor onze mooie stad. Tenzij het heel hard regent natuurlijk. De lantaarnpalen langs ‘De Route’ zijn in elk geval geschilderd.

 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.