Dordtse zaken Kunst en Cultuur door Jan Jansen

13 april 2015 door Hennie van der Zouw
Dordtse zaken Kunst en Cultuur door Jan Jansen

DORDRECHT - Jan Jansen: Mijn agenda in de stad:

- 11-4, 10.00-12.00, RTVD radioprogramma Studio de Witt van Ben Corio;
- 11-4, 14.00, DordtYart, opening seizoen 2015, Joehoe!!!!;
- 11-4: 15.00, Dordrechts Museum, lezing John Sillevis over de Haagse School;
- 11-4: vanmiddag, van af 15.00, Beeldhoushop/Hoverniersbedrijf  De Biesbosch, opening Expositie 'In het licht van de Biesbosch';
- 11-4: En vanavond, 20.30, Feest van Jubal (http://jubal.org), bestaat 104 jaar, in clubgebouw Jan Ligthartstraat 1, zie ook beneden;
- 11/12/13-4, kijkdagen, Mak Veiling, Antiek en brocante veiling, de veilingen zelf zijn dinsdag/woensdag/donderdag, zie www.makveilingen.nl;

Mijn zaterdag wordt: Studio De Witt, DordtYart, Jubal. Mak en de Expositie 'In het licht van de Biesbosch bewaar ik voor later. John Sellevis ga ik missen. Het is niet anders......één lijf met vele wensen, dat is passen en meten......
- 12-4, 15.00, Woei van Kindertheater Marjolijn, uitverkocht, maar herkansing 19-4 in de Doelen;
- 13-4, 13.30-15.30, de laatste in een reeks van 7 literatuurcolleges door Kees Voorbij, over Waanzin in de literatuur, waanzinnig goed!;
- 15-4, 18.00, Voorstraat 142-144 bij DOOR, Tosti-talks;
- 18-4, vanaf 9.30, Soroptimisten organiseren 'Wat eet je me nou?' in Bellisimo op het Leerpark;
- 19-4, Doelen Rotterdam, Woei van kindertheater Marjolijn, 11.00, 14.00, 16.00, zie http://www.kindermuziekweek.nl;
- 19-4, 14.15, Wilhelminakerk, Operakoor Dordrecht voert highlights uit bekende opera's uit;
- 21-4, 20.00, Trinitatiskapel, Vereniging Oud Dordrecht, jaarvergadering en special over De Munt van Holland;
- 21-4, 20, Gallerie Koos van Veen, Dante Dordrecht, film Miracolo Milano, helaas, Oud Dordrecht gaat bij ij voor;
- 25-4, 20.00, Trinitatiskapel, Toonkunstkoor;
- 26-4, 13.30-17.00, Holland/Onderwijsmuseum, Dag van de Poëzie 2015 van DordtLiterair;
- 26-4, 15.30-18.00, Vo0rjaars stock, Galerie Iroha.

Om vast in de agenda te zetten:
- 3-5, 14.00-17.00, Werkplaats Oost, Oude LTS aan de Reeweg Oost, Dordtse Bottum Up Dag, duurzaamheid-burgerinitiatieven in Dordt;
- 24-5, 15.00, Galerie de Compagnie, 'Middag van het Korte Verhaal', http://www.rtvdordrecht.nl/dordtse-middag-van-het-korte-verhaal/nieuws/item?202849.
- 6-6, 19.00, Gallerie van Veen, Dante Dordrecht, 'Cena di fine stagione'.
 
Er is natuurlijk veel meer te doen in Dordrecht, zie ook www.centrumdordrecht.nl, www.dordrecht.net en www.doindordt.nl.
Mijn hele bericht staat ook op https://jtmjanssen.wordpress.com.

De Augustijnenkerk, jullie weten wel van het complex Hof van Nederland- opening 27 april as door Willem Alexander zelf, was vol. Opening van de tentoonstelling 'Holland op zijn mooist' in het nabijgelegen Dordrechts Museum. De tentoonstelling is, zoals de opening zelf was, topklasse. Stan Huygens zou er een pagina in dat ene dagblad mee kunnen vullen. Maar ook kwaliteitsmedia likken bij deze inleiders, partner Haags Gemeente Museum, Christies in Amsterdam en directeur Peter Schoon zelf, hun vingers af. Annemarie Strijbosch en Jeanne van der Horst maakten een prachtige film over de roots van de Haagse school en de vele plekken waarmee de school verbonden is. De film is niet op YouTube te zien, daarvoor is de presentatie over 3 schermen te ingewikkeld. Maar er komt een DVD versie, minder mooi denk ik. Dus toch maar naar het Dordrechts Museum. Een aantal vrienden hebben zich al gemeld.

Voor de Vrije Academie en de tentoonstelling zie: http://www.vrijeacademie.nl/5066/de-haagse-school/?utm_source=clang&utm_medium=email&utm_content=679978-465248&utm_campaign=05.044+05-04-2015+zo

Mak Veilingen heeft een antiek&brocante veiling op 14/15/16 april as. De kijkdagen zijn 11/12/13 april. Voor tijden en het aanbod zie: www.makveilingen.nl.
Pieter Jorissen plaatst standaard de aanbeveling op zijn site voor het Dordrechts Museum, Museum van Gijn en het Museum aan de Maas .

Bijzonder nu is de aankondiging van een 'Oranjeveiling', vandaag om 16.30 bij Via Lumina, van Outsider Art. Opbrengst is voor het goede doel van Via Lumina, zie www.vialumina.nl.

Mijn huis is 'vol', toch kan ik het nooit laten bij Mak te gaan kijken wat er allemaal geveild gaat worden. Meebieden is ook fun. Dus doen zou ik zeggen.

De geschiedenis van Indonesië blijft Nederland en mij boeien. De uitgebreide documentaire 'Indonesia Merdeka' van de VPRO (Roelof Kiers, 1976) heb ik ademloos gevolgd. 'Den Vaderland getrouwe', 1973, dagboekfragmenten van Willem Oltmans met stijgende verbazing gelezen. Multatuli's Max Havelaar, 1860, ook uiteraard. De biografie van Colijn, (Deel 1, Dit leven van krachtig handelen, 1998 en deel 2, Schipper naast God, 2004), 'Wettig Opium' van Ewalt van Vugt, 1985, dagboeken en brieven die een inkijk geven in het dagelijkse leven.

De boekpresentatie 'Opgevangen in Andijvielucht' van Griselda Molemans in Gallerie de Compagnie ging over de Molukken en hun opvang in Nederland,

Het theaterstuk 'Hete Peper' van Volksoperahuis (met het verhaal van Poncke Princen als basis in de kleine zaal  van Kunstmin, ging er ook over.

19 jaar geleden was ik er, het land blijft een 'Gordel van smaragd'. Ook voor de Indonesiër stroomde bij Lobith de Rijn zijn land binnen. Dat is niet het enig bedenkelijke van onze rol in hun geschiedenis.

De film 'The Look of Silence', vervolg op 'The Act of Killing', 2012, geeft een verbijsterend beeld van de staatsgreep van Soeharto in 1965/1966. Meer dan 1 miljoen mensen werden vermoord. En wat nog veel verbijsterender is, de moordenaars van toen tonen ook nu nog de grootste lol over hun toenmalige daden. Ze vertellen er gewoon over, bezoeken lachend de locaties waar het plaatsvond en zouden het onmiddelijk weer doen.

Het Financieel Dagblad gaf de 10 lessen van House of Cards. Ik zal ze jullie alle tien besparen maar twee ervan luiden: ' Eerlijkheid is een overschatte eigenschap' (variant op Poeskin, 'een bedrog dat ons verheft is meer waard dan een lading lage waarheden') en 'Verzamel jaknikkers om u heen'. Alle tien lessen staan ten dienste van de ongebreidelde machtswellust van wie hierop uit is. Soeharto was er een van. De enige les uit House of Cards die mij aanspreekt is 'kies een mooie, slimme vrouw'. Dat maakt het overigens een spel voor mannelijke hetero's en lesbiennes. Amerikaanse serie, dus de laatste zullen wel zijn uitgesloten!

Jubal bestaat vandaag precies 104 jaar. Hans Kloppert, voorzitter bracht het onder de aandacht. Jubel is een band die al vele jaren van wereldklasse is. Wat ik als secretaris van de Stichting Dordrecht-Dordrecht/Zuid Afrika ook geweldig vind is dat zij partner zijn in onze relatie. Zij steunen de Field Band in Dordrecht Zuid Afrika. Dit project heeft muziek als bindende factor. Maar is meer. Jongeren kunnen meedoen op voorwaarde dat zij hun school afmaken. Field Band helpt hen verder in het leven, zij verplichten zich hun bijdrage daaraan te leveren. Daarbij spelen zij mooie muziek. Januari jl gaven zij nog een optreden voor een Dordtse delegatie waarin onder Burgemeester Brok, DOV-voorzitter Anneke Maagdenberg, Hans Kloppert zelf en Peter Heijkoop, David Schalken, Gea Davids, Merlijn Timmers.

Ik ben eens naar een repetitie geweest, in de open lucht, op het terrein tegenover Penn&Bauduin. Ik wou wel eens zien hoe dat allemaal ingestudeerd wordt. Ik kan het wel uitleggen maar het is beter om het eigen ogen op te nemen.

Waanzin in de literatuur is het laatste thema van de literatuurmiddagen van Kees Voorbij. Hamlet wordt waanzinnig. Volgens Hermans is elke schrijver zijn eigen therapeut, Ranne Hovius beschrijft de psychiatrie in de Nederlandstalige romans en gedichten. En Jan Arends 'Keefman' gaat ook over afwijkend gedrag. Het laatste boek, geweldig apart geschreven overigens, bracht mij op de vraag wat nou gezien wordt als waanzin en wat als zwakzin? Is de hoofdpersoon van Keefman gek of gewoon zwakzinnig? Of beiden? Ik ben geen expert op dit gebied. Vóór Freud was alles wat melancholie en dorpsgek. Feit is dat nu al minderbegaafden moeilijkheden hebben om mee te doen in onze samenleving. Het wordt te ingewikkeld. Zijn zij gek af slechts minderbegaafd? Bij het 'Leger des Heils' leerde ik vele varianten in afwijkend gedrag kennen. De meeste waren gewoon het spoor bijster en niet opgewassen tegen de discipline die deelname aan onze samenleving vraagt. Sommige hadden ook bewust afscheid genomen van die gekte.

Komende week zal in elk geval literair zicht geven op vragen over afwijkend gedrag en mentale gesteldheid. Ik heb DSM IV (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, hét handboek psychiatrie) geraadpleegd. Dit brengt mij alleen in verwarring, oeps.... Ik zoek verder.

'Hoe radicaal mag kunst zijn?', is een avond op 15 april van Arminius Rotterdam. Die ga ik missen maar ik neem graag de aankondiging op. Ook mij houd de vraag bezig of kunst zijn grenzen bereikt heeft dan wel er nog grenzen verlegd kunnen worden. Dat dit geen doel op zichzelf is....of toch?

'Louis Vuitton vervolgde kunstenaar Nadia Plesner vanwege het gebruik van hun logo in een schilderij over de genocide in Darfur. Kunstinstelling Roodkapje kwam in de problemen door de vertoning van een kunstwerk waarin, gezien vanuit een westers perspectief, een jihadstrijder poseert. De autonomie van de kunst werd onlangs nog met vuur verdedigd tijdens de gebeurtenissen rond Charlie Hebdo. Maar bij meer tegendraadse werken, en vooral als kunst kritisch is op grote instanties als multinationals, lijkt er veel minder vrijheid te zijn.'

'Waar liggen de grenzen van de vrijheid van de kunst, vooral in relatie met commerciële belangen? Moet er een fonds komen voor rechtsbijstand aan kunstenaars? En wat is eigenlijk de hedendaagse functie van radicale kunst? Met: Dirk Sierpinski, kunstenaar en maker van namaak-mode affiche, Christien Wildeman, advocaat die Nadia Plesner bijstond in haar strijd tegen Louis Vuitton, Florian Cramer, lector aan de Willem Kooning Academie en Hogeschool Rotterdam.'

Een Dordtenaar geniet ook buiten Dordt:
- 11-4, 11.00-13.00, Atelierbezoek met Anna Berk, Jacqueline Bohlmeijer, keramisch beeldhouwer in Amsterdam;
- 12-4, 13.30, Stopera, MacBeth van Verdi;
- 16-4, 20.00, Lucent Den Haag, Nederlands Dans Theater 1;
- 18-4, 20.15, Doelen, Red Sofa, het Doelenkwartet;
- 19-4, 14.00, Stopera, ballet, La dame aux Camelias;
- 22-4, 20.00, Koninklijke Schouwburg Den Haag, Romeo en Julia;
- 23-4, 20.15, Doelen, Red Sofa, Wunderhorn met het Residentieorkest;
- 28-4, 20.00, Anton Philipszaal Den Haag, Brandenburger Concerten van Bach.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.