Pier Eringa pleit voor 'Albert Schweitzer-banen en wil zorgwinst niet incasseren maar herinvesteren'

07 februari 2014
Pier Eringa pleit voor 'Albert Schweitzer-banen en wil zorgwinst niet incasseren maar herinvesteren'

DORDRECHT - In het Drechtsteden Politiek Debat op 6 februari brak ziekenhuisbestuurder Pier Eringa een lans voor de oprichting van een landelijk fonds dat extra werkgelegenheid in de gezondheidszorg creëert en subsidieert. "Iedereen kent nog de Melkert-banen, laten we dit Albert Schweitzer-banen noemen", aldus Eringa, met een verwijzing naar de naam van zijn eigen ziekenhuis.

Hierna een weergave van het pleidooi dat Eringa hield ten overstaan van Tweede-Kamerleden, parlementair verslaggevers en lokale bestuurders en politici.

De zorg is een grote werkgever, goed voor meer dan een miljoen banen. Jarenlang was onze sector een zorgenkind. We dachten dat de kosten door het dak zouden gaan en we vroegen ons af hoe ons werk ooit betaalbaar kon blijven. Maar in de afgelopen paar jaren hebben we grote trendbreuken gezien. Bezuinigingen vanuit het rijk, strengere eisen van verzekeraars, afnemende vraag vanuit de consument, slimmer werken en een betere taakverdeling tussen organisaties en minder verspilling hebben de zorg over de hele linie gezonder gemaakt. De kosten worden weer beheersbaar, zorgverzekeraars boeken al miljoenenwinsten.

We zien een maatschappelijke meevaller van formaat. Eentje die mijns inziens structureel is, ondanks de vergrijzing die nog op ons afkomt. Onze besparende ingrepen zijn duurzaam. Met 'onze' doel ik vooral op de zorginstellingen. De rekening is voor een zeer groot deel bij ons komen te liggen. Helaas is dit ten koste gegaan van personeel, immers de grootste kostenpost in onze sector. Vele duizenden banen zijn geschrapt. Dat hebben wij, zorgbestuurders, gedaan vanuit de plicht die op ons rust om onze bedrijven financieel gezond en toekomstbestendig te maken. Niet omdat we al die mensen makkelijk konden missen. Er blijft op dit moment wel degelijk werk liggen in de zorginstellingen. En niet alle patiënten ervaren de (menselijke) aandacht die ze eigenlijk verdienen.

De meevaller die we samen tot stand hebben gebracht - markt, overheid en verzekeraars - zou niet eenzijdig in de staatskas moeten vloeien, of naar de winsten van organisaties. Ik wil dat we die zorgwinst niet incasseren, maar deels herinvesteren in zorg. Ik nodig minister Schippers uit om het voortouw te nemen in het volgende: gebruik een deel van de meevaller om partijen bij elkaar te brengen en samen een fonds te vormen, waaruit extra werkgelegenheid wordt betaald. Immers, in de zorg kunnen we nooit te véél aandacht hebben voor cliënten en patiënten. Er is altijd genoeg werk, voor zowel hoger opgeleiden als voor mensen die op of dichtbij het niveau zitten van sociale werkvoorziening. Natuurlijk kunnen we langs die route niet álle geschrapte banen terughalen, want dan zouden we niets zijn opgeschoten, maar volgens mij wel zo'n 10 à 20 procent.

Ik zie het voor me als een landelijke banenpool, gerund door een onafhankelijk bestuur op non-profit-basis, die personeel via een bepaalde verdeelsleutel uitleent aan zorginstellingen. Verzekeraars, rijk en zorginstellingen betalen samen de loonkosten. Zie het als een extra stootkussen voor de sector, dat ons behoedt voor te ver doorgeschoten zakelijkheid. Nét dat kleine laagje luxe om het versoberde contact tussen ons en onze klanten weer wat glans te geven. Betaald door ons allemaal, met profijt voor ons allemaal. Wanneer de forse uitstroom van zorgprofessionals die ons over enkele jaren te wachten staat, eenmaal daar is, kan een groot deel van deze mensen alsnog instromen in een vaste baan. Hun kennis en ervaring zijn dan behouden gebleven, zij hebben de sector niet teleurgesteld de rug hoeven toekeren.

Om te voorkomen dat er discussie ontstaat over welke politicus zijn of haar naam aan dit idee mag verbinden, stel ik voor de naam van dr. Albert Schweitzer te gebruiken: een toonbeeld van menslievendheid, gedrevenheid, inventiviteit en eerlijk delen. Als Albert Schweitzer ziekenhuis zullen wij hier geen bezwaar tegen maken!

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.