Pier Eringa is benoemd tot president-directeur ProRail

19 januari 2015

DORDRECHT - Bestuursvoorzitter Pier Eringa gaat het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht e.o.) verlaten. Hij treedt per 1 april aan als de nieuwe president-directeur van ProRail, de beheerder van de spoorweginfrastructuur in Nederland. De staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft dat op 19 januari aan de Tweede Kamer bekendgemaakt.

Bij zijn vertrek heeft Eringa ruim vijf jaar leiding gegeven aan het Albert Schweitzer ziekenhuis. Hij heeft in die periode samen met medebestuurder John Taks belangrijke successen geboekt, waarvan het meest zichtbare: tweemaal achter elkaar de status van ‘Beste Ziekenhuis van Nederland’ in de AD Ziekenhuis Top 100 van 2013 en 2014. Het huidige bestuur herstelde onder meer het vertrouwen binnen het management, zorgde voor een meerjarig positief financieel resultaat en bezorgde het ziekenhuis de kwaliteitsstatus Topklinisch Opleidingsziekenhuis (lid STZ).

Bij zijn aantreden begin 2010 zei Eringa een periode van ongeveer zes jaar te willen aanblijven en die maakt hij dus bijna vol. Eringa: “Ik ben enorm trots op deze organisatie zoals die nu staat en ook op alle mensen die hier met hoofd, hart en ziel werken. Het succes danken we aan hen allemaal samen. We hebben een prachtig ziekenhuis waar we topzorg leveren. Voor de patiënten verandert er niets als ik vertrek, ik laat het Albert Schweitzer ziekenhuis achter in zeer vertrouwde handen van collega John Taks, het Stafbestuur en alle dokters, verpleegkundigen en iedereen in alle denkbare functies. Het is een erg mooie tijd geweest.”

Hij laat weten zeer uit te kijken naar de uitdagingen die hem wachten bij ProRail. “ProRail is een prachtig bedrijf dat midden in de samenleving opereert en een belangrijke rol speelt in de mobiliteit van Nederland. Ik zie ernaar uit om samen met alle ProRailers aan de slag te gaan met de nodige kwaliteitsverbeteringen. Daar waar daadkracht moet samengaan met diplomatie, liefst in een complexe omgeving, voel ik me het best op mijn plek.” Hij bewees dat eerder al, onder meer als politiekorpschef en gemeentesecretaris.

Binnen het Albert Schweitzer ziekenhuis overheerst een gevoel van ‘jammer’, hoewel alom wordt erkend dat zijn nieuwe rol Eringa op het lijf geschreven is. Gert Jan Woudenberg, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Albert Schweitzer ziekenhuis: “Wij hebben enorm veel waardering voor de voortvarende manier waarop Pier Eringa invulling heeft gegeven aan zijn bestuursvoorzitterschap. Hij koppelt het vermogen om doortastend keuzes te maken aan de kunst van het luisteren en verbinden. Hij heeft bovendien de rol van boegbeeld met verve op zich genomen en het ziekenhuis daarmee een gezicht gegeven in de regio, bij de patiënten, zorgpartners, verzekeraars enzovoort. We feliciteren hem met zijn benoeming.”

Foto: Frederike Roozen - Slieker.

Over de opvolging van Eringa en de manier waarop nu wordt vorm gegeven aan de beoogde gezamenlijke Raad van Bestuur van Albert Schweitzer ziekenhuis en Rivas Zorggroep, is op dit moment nog niets bekend. “Daarvoor is het te vroeg”, zegt Woudenberg. “Deze situatie is nieuw. We gaan nu kijken en nadenken over een goede aanpak voor de toekomst. Uiteraard waarborgt bestuurder John Taks de continuïteit. Juist het feit dat hij en Eringa de afgelopen jaren een ijzersterke organisatie hebben opgebouwd, rechtvaardigt het vertrouwen dat de topzorg en alle grote en kleine processen gewoon doorgaan.”

Bij ProRail staat Eringa de komende jaren voor de opgave concreet invulling te geven aan de Lange Termijn Spoor Agenda (LTSA) van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Doel van deze agenda is kwaliteitsverbeteringen voor treinreizigers en goederenverladers te realiseren. Zo moeten de kwaliteit en beschikbaarheid van de infrastructuur verder omhoog en de samenwerking met vervoerders, decentrale overheden en consumentenorganisaties nog hechter.

Voorzitter Hans Alders van de Raad van Commissarissen van ProRail, ziet Pier Eringa hiervoor als een uitermate geschikte kandidaat: “Hij heeft een lange staat van dienst en is een ervaren en veelzijdig bestuurder. Een man van zijn kaliber is nodig om ProRail nog beter te laten presteren in het belang van de reizigers en verladers. Eringa is een verbindend leider die als geen ander weet hoe je verschillende partijen met uiteenlopende belangen bij elkaar brengt. Ik heb er alle vertrouwen in dat hij de samenwerking met NS en de andere vervoerders nog verder gaat verbeteren. ProRail zal zich onder Eringa nog meer bewust worden van haar belangrijke maatschappelijke taak. Ik wens hem daarbij veel succes.’

Zijn nieuwe salaris zit boven de Balkenende norm. Daarover is in politiek Den Haag al debat losgekomen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.